«Η φοροεισπρακτική λογική απομακρύνει ανάκαμψη και ανάπτυξη.».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού

«Το 2011 βρίσκει την ελληνική βιομηχανία και γενικότερα την ελληνική οικονομία σε ακόμη δυσκολότερη θέση από αυτή του 2010» τονίζει σε εγκύκλιο-μήνυμα του προς τα μέλη του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός και προσθέτει:«Δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου και οι αυξήσεις πρώτων υλών έρχονται να προστεθούν στα όσα στοχεύει ο νέος Προϋπολογισμός. Στόχοι που αντί να απομακρύνουν εντείνουν την ανησυχία και την αβεβαιότητα καθώς είναι εμφανής και πάλι ο μονόδρομος της εισπρακτικής και μόνο μεθόδου για την μείωση του ελλείμματος με αύξηση των φόρων κατά 8 δισεκ. ευρώ και επιπλέον .
Μονόδρομος «στρωμένος» με τα «υλικά» της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, της αύξησης ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, της επιβολής φόρου πολυτελείας, της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, της επιβολής φόρων στην περιουσία.
Το επαχθέστερο όμως των υλικών του «φοροεισπρακτικού μονόδρομου» είναι (ως λογική) η συνέχιση της τιμωρίας του κέρδους με έκτακτη εισφορά χρήσης 2009 στις όποιες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που κανονικά θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένες και από την φορολόγηση των παγίων στοιχείων του και του συνόλου των εγκαταστάσεων.
Και αυτό την στιγμή που, όπως είναι βέβαιο, η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το φορολογικό πληθωρισμό.
Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τον αφανισμό των επιχειρήσεων και ειδικότερα την κατάρρευση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή της επιχειρηματικής τάξης που λόγω της οικονομικής «ίωσης» του 2010 είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπλέον απαιτήσεις που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός. Πέρα όμως από την συγκυρία και των στοχεύσεων του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία υποφέρει όχι μόνο από τις παθογένειές της αλλά και από την ασάφεια στην οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με την ανυπαρξία οικονομικού οράματος

Και ο κ. Μαθιός κατέληξε:«Πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει. Και τούτο διότι παρά τα μέτρα τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανακόπτεται η ύφεση στην οποία έχει ήδη περιέλθει. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να καθηλώσουν την οικονομία σε μία επικίνδυνη μορφή στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή να μην υπάρχει ανάπτυξη και την ίδια στιγμή οι τιμές και ο πληθωρισμός να αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Γιατί τα κυβερνητικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος είναι σαφώς ταμειακού χαρακτήρα χωρίς την ελάχιστη αναπτυξιακή λογική. Προβλέπουν τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μόνο διά της περικοπής των μισθών και αύξηση των εσόδων μόνο διά των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Η «συνταγή» αυτή είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη».

Αθήνα 3 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Να συνδεθούν οι πολιτικές για τις αδειοδοτήσεις των εργοστασίων με την ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας»

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού

«Το έλλειμμα της αναπτυξιακής πολιτικής που καθυστερεί να ενταχθεί στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση μπορεί να καλυφθεί και με κίνητρα προσέλκυσης επιχειρηματικών δράσεων μέσα από απλές διαδικασίες στην αδειοδότηση και στην ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων.», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη Βουλή.

Ο κ. Μαθιός προσθέτει στη δήλωση ακόμη ότι: «Τα Επιχειρηματικά Πάρκα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θεσμός με την στενή αντίληψη του χώρου συγκέντρωσης μεταποιητικών επιχειρήσεων. Επιβάλλεται να τα βλέπουμε, ως νέα επιχειρηματική δράση που μπορεί να προσελκύσει ομαδικές επενδύσεις. Υπό την έννοια αυτή, τόσο ο θεσμός των Επιχειρηματικών Πάρκων όσο και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, θα πρέπει να λειτουργήσουν με χαρακτήρα κινήτρων και όχι ως απλή προσπάθεια συμπλήρωσης ή αναμόρφωσης της νομοθεσίας.».

Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Χωρίς άμεση ανάπτυξη κινδυνεύουμε να μην έχουμε φορολογικό προϊόν προς είσπραξη.»

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού για την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Όταν από την μία πλευρά καθυστερεί η θεμελίωση μιας ισχυρής πολιτικής για την αναθέρμανση της οικονομίας και για την ανάπτυξη και από την άλλη επιμένουμε σε φορολογική πολιτική εισπρακτικού χαρακτήρα διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να βρεθεί φορολογικό προϊόν προς είσπραξη.»

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, σε σύσκεψη του ΔΣ του Συνδέσμου, όπου εξετάστηκε και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μαθιός πρόσθεσε ακόμη για το ίδιο θέμα «Είναι πράγματι αξιοπερίεργο το που μπορεί να στοχεύει μια φοροεισπρακτική πολιτική σε μια περίοδο κατά την οποία και ο τζίρος των επιχειρήσεων και η ρευστότητα είναι σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Και ας μη ξεχνάμε ακόμα ότι και οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν κέρδη υποχρεώνονται σε παραπέρα μείωση της ρευστότητας έχοντας να καταβάλλουν την έκτακτη φορολογική εισφορά του 2010».

Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν θα επιτύχει μόνο με απειλές και φυλακίσεις. Χρειάζεται και πολιτική βούληση».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού για την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Η μέχρι σήμερα αποτυχία σε κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής ποινικοποίησης των διαδικασιών είσπραξης των φόρων. Οφείλεται κυρίως στο ότι κάθε κυβέρνηση έχει τις προσωπικές απόψεις για την φορολογική πολιτική με αποτέλεσμα την πρόσκληση σύγχυσης και χάους μέσα από τα οποία καλλιεργείται συστηματικά η διαφθορά και η αναξιοπρέπεια. Εάν η κυβέρνηση θέλει να έχει αποτελέσματα πρέπει να στραφεί στην λογική ενός σύγχρονου και κυρίως αναπτυξιακής λογικής φορολογικού συστήματος που δεν θα μεταβληθεί τουλάχιστον για μια 10ετία αν δεν συντρέξουν σοβαροί λόγοι.»

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός,αναλύοντας σε σύσκεψη του Δ.Σ. του Συνδέσμου τα κενά, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στην οικονομική πολιτική που προκαλούνται και με τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος επί της ουσίας των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ο κ. Μαθιός πρόσθεσε ακόμη ότι:

  • Τα συνεχώς εναλλασσόμενα φορολογικά νομοσχέδια με τις συνεχείς καινοτομίες και τις δήθεν τομές δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κενό σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού και κυρίως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος.
  • Η αδυναμία της φοροεισπρακτικής μηχανής να εισπράξει το φορολογικό προϊόν έχει να κάνει με διοικητικές και πολιτικές παθογένειες καθώς και με την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Συνεπώς η μεγέθυνση των ποινών και η διεύρυνση της όποιας λογικής αστυνόμευσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκαλεί μόνο αντίδραση λόγω του εξευτελισμού των φορολογουμένων και ειδικότερα των επιχειρηματιών.
  • Ουδείς επιχειρηματίας διανοείται κενά στην είσπραξη των φόρων και στην διατήρηση της φοροδιαφυγής. Αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί με ποινές. Θα λυθεί αν πραγματικά η διοικητική μηχανή λειτουργήσει σωστά.
  • Από εκεί και πέρα εάν οι ποινές θα ξεκινούν από την φοροδιαφυγή του ενός ευρώ ή του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι θέμα αξιοπρέπειας των συναλλασσομένων και όχι θέμα πρόκλησης φόβων και απειλών.
  • Το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η φορολογική πολιτική και το κυνήγι της φοροδιαφυγής γίνεται αντικείμενο πολιτικών εντυπώσεων επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η αποτυχία της φορολογικής πολιτικής των τελευταίων 30 ετών είναι γιατί κάθε κυβέρνηση βλέπει την φορολογική πολιτική στα δικά της μέτρα και στις δικές της πολιτικές ανάγκες.
  • Δυστυχώς οι ανάγκες της οικονομίας και κυρίως της ανάπτυξης έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γιατί η οικονομία απαιτεί σήμερα αναθέρμανση ώστε να βρει δρόμο και για ανάπτυξη. Και όσο δεν βλέπουμε ανάπτυξη όσο δεν βλέπουμε ικανοποιητική ρευστότητα στην αγορά ας μην περιμένουμε παραγωγή φορολογικού προϊόντος για είσπραξη. Τους φόρους τους δημιουργεί ο τζίρος. Και εάν η πολιτεία έχει ανάγκη και άλλων φόρων πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις. Και οφείλει να τις διευκολύνει με μέτρα αναπτυξιακής λογικής και όχι μόνο εισπρακτικής.

Αθήνα 2 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ