«Σε οριστικό διωγμό του 50 % του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας.».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού

«Το κλείσιμο στο τέλος του 2013 του 50% του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας, δεν μπορεί να λέγεται ούτε περιβαλλοντική πολιτική, και πολύ περισσότερο πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας ή πολιτική ανάπτυξης. Λέγεται με καθαρά λόγια, διωγμός, επειδή ίσως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εργοστασιακών μονάδων της Αττικής. Με απλά λόγια, πρόκειται για πράξη ανεύθυνη και αντιφατική προς όλα όσα διακηρύσσονται δημοσίως και δηλώνονται κατά την διάρκεια των διαλόγων.»

Με την δήλωση αυτή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτριος Μαθιός, μετέφερε την αγανάκτηση των επιχειρήσεων της Αττικής, μετά την εν κρυπτώ απόφαση να εξαιρεθεί η μεταποίηση της Αττικής, από κάθε κίνητρο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, που θα ισχύσει με την νομοθεσία περί αδειοδοτήσεων, η οποία συζητείται ήδη στη Βουλή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαθιός, εστιάζει το μέγα πρόβλημα που προέκυψε στα εξής:

  1. Ενώ στον διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία, για την αναμόρφωση του νόμου 3325/2005 για τις αδειοδοτήσεις είχε διαφανεί σαφώς, ότι θα μεταβληθούν τα ασφυκτικότατα για την μεταποίησης της Αττικής άρθρα, 17,18 και 19 του νόμου 3325/2005, στην πράξη όλα αυτά ξεχάστηκαν και το 50% της μεταποίησης που είναι εγκατεστημένο στην Αττική, εξαιρείται από την νέα νομοθεσία που διαμορφώνεται.
  2. η απόφαση της εξαίρεσης της μεταποίησης της Αττικής από την νέα νομοθεσία, δεν είχε διαφανεί ούτε κατά τη διαβούλευση του υποψήφιου νέου νομοσχεδίου, πράγμα που λειτούργησε καθησυχαστικά για όλες τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις της μεταποίησης.
  3. δεδομένου ότι, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, θα σφραγισθούν όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν σε περιοχές αλλαγής χρήσεως γης, είναι αυτονόητο ότι οδηγούμεθα σε διωγμό μονάδων της μεταποίησης μιας και σήμερα λειτουργούν σε περιοχές που κατά πάσα βεβαιότητα θα μεταβληθούν.
  4. είναι φυσικό κατόπιν όλων αυτών να περιμένει κανείς, αφανισμό της μεταποίησης, σε εξαιρετικές διαστάσεις, με σοβαρότατες ασφαλώς επιπτώσεις στην απασχόληση. Αρκεί να σημειωθεί ότι, στις υπό διωγμό μεταποιητικές επιχειρήσεις απασχολούνται πάνω από 200.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
  5. είναι να απορεί κανείς για τις αντιλήψεις που επικράτησαν σχετικά με την εξαίρεση της μεταποίησης της Αττικής, από την νομοθεσία για απλοποίηση των διαδικασιών, σε μια περίοδο που από την μία μεριά αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, λόγω μεγάλης ύφεσης και από την άλλη, οι επιχειρήσεις μεταφέρονται συνεχώς σε χώρες χαμηλού κόστους εργασίας και πραγματικών κινήτρων.
  6. ασφαλώς σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, η ασφυκτική κατάσταση της αγοράς λόγω έλλειψης ρευστότητας, η εξαθλίωση της αγοράς ακινήτων και η αδυναμία Τραπεζών και του Δημοσίου, να χρηματοδοτήσουν την παραπέρα ανάπτυξη.
  7. εκτός όλων των παραπάνω θα πρέπει να σημειωθεί και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των μηχανισμών διαφθοράς και συναλλαγής που θα επικρατήσουν στη κρατική μηχανή, μέσω των προσπαθειών εξαίρεσης μεταποιητικών επιχειρήσεων από την αλλαγή χρήσεων γης και γενικά μέσα από το πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα αδειοδοτήσεων που θα συνεχίσει για την μεταποίηση της Αττικής, αφού εξαιρούνται από την νέα νομοθεσία.
  8. προτείνουμε στην Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων της νέας νομοθεσίας, με σκοπό να ακουσθούν για ακόμη μία φορά οι προτάσεις και οι θέσεις μας, σχετικά με το σημερινό ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων της Αττικής.

Αθήνα 7 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ