Ιστορικό

Ιστορικά Στοιχεία Δράσεως

Στο δεύτερο ήμισυ ενός αιώνα βαδίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής, έχοντας θεμελιώσει, ιστορικά, σταθερότατες βάσεις πάνω στις οποίες στήριξε όχι μόνο την πορεία του, αλλά και την παρουσία του στο χώρο των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, προσφέροντας πολύπλευρο έργο για τις βιομηχανίες του Λεκανοπεδίου, αλλά και προς την Πολιτεία πολύμορφες συμβουλές, απόψεις και λύσεις για την οικονομία.

Η θεμελίωση

Τα θεμέλια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς έβαλε στον Πειραιά, η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της 24 Μαΐου 1951 με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσιάκο (από τον τομέα παραγωγής τροφίμων του Πειραιά). Η Γενική Συνέλευση όρισε τον Κ. Τσιάκο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της αρχικής Οργάνωσης, που συγκροτήθηκε το 1951, ως Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς.

Η συγκρότηση

Μετά από οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα στην Γενική Συνέλευσης της 6ης Φεβρουαρίου 1959 οι αρχαιρεσίες ανάδειξαν ως πρόεδρο τον βιομήχανο σιδήρου Στυλιανό Κοραή.

Αναλαμβάνοντας την «σκυτάλη» ο Στυλιανός Κοραής, για δύο περίπου δεκαετίες συνδικαλιστικής του παρουσίας στη θέση του προέδρου, οικοδόμησε το βιομηχανικό προφίλ του τότε Συλλόγου, επεκτείνοντας τη δράση του στον Πειραιά και σε όλη την Αττική ενώ με τροποποιήσεις του καταστατικού ο Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς αναβαθμίστηκε:

 • Το 1973 σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πειραιώς με έδρα τον Πειραιά και γραφεία στο κτίριο του ΕΒΕ Πειραιώς.
 • Το 1974 σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς διατηρώντας την ίδια έδρα.

Η Ανάπτυξη

Στις 2 Νοεμβρίου 1977 τον Σ. Κοραή διαδέχεται ο τότε αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Φυρογένης ο οποίος από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. θέτει το βασικό στόχο του Συνδέσμου. Να εμπεδώσει στην Πολιτεία και στην κοινή γνώμη την ανάγκη συνύπαρξης της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Στην πάνω από τις τρεις δεκαετίες παρουσία του Χρ. Φυρογένη, ο ΣΒΑΠ:

 • Δημιουργεί γραφεία και στην Αθήνα για ενδυνάμωση του διαλόγου με άμεση πρόσβαση προς όλα τα Υπουργεία και τις Διοικητικές Υπηρεσίες.
 • Ανατρέπει το σκεπτικό της Πολιτείας για συρρίκνωση των μεταποιητικών εγκαταστάσεων του Λεκανοπεδίου και επιβάλλει τη λύση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων με ελεγχόμενο εκσυγχρονισμό όπως συμβαίνει σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Συντονιστικό Συμβούλιο Προέδρων των Βιομηχανικών Οργανώσεων όλης της χώρας καθώς επίσης και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
 • Διασυνδέεται με τις Οργανώσεις Βιομηχανιών των Πρωτευουσών της Ευρώπης και συγκεκριμένα συμμετέχει στον Σύνδεσμο Εργοδοτικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (OPCE).
 • Επιτυγχάνει την συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που έχει την ευθύνη για όλα τα λειτουργικά θέματα στην Αττική.
 • Διευρύνει τον αριθμό των μελών και αγκαλιάζει όλα τα μεγάλα, αλλά και εξειδικευμένα κλαδικά θέματα της βιομηχανίας που λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο.

Η συνέχιση του έργου

Διάδοχος του τριακονταετούς έργου του κ. Χρήστου Φυρογένη, με την εκλογή του στις αρχαιρεσίες της 11ης Ιουνίου του 2001, αναλαμβάνει ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη διαλόγου με την Πολιτεία και στην προώθηση επιχειρηματικών σχέσεων με την διεθνή επιχειρηματική Κοινότητα μέσω αποστολών, μέσω BECC (πρώην OPCE) και μέσω του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου στο οποίο και προεδρεύει.

Οι νέοι ορίζοντες

Η επταετία 2007 μέχρι σήμερα που σημαδεύεται από σφαιρική προσπάθεια για την χάραξη νέων οριζόντων στον Σύνδεσμο συνδέεται απόλυτα με την προεδρία του κ. Δημήτρη Μαθιού στις αρχαιρεσίες της 27ης Οκτωβρίου 2007 και το προσωπικό του όραμα:

 • Για εμπέδωση της άποψης του Συνδέσμου ότι η ελληνική βιομηχανία είναι και παραμένει η πρώτη και αποτελεσματική δύναμη για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 • Για μεταφορά μηνυμάτων αισιοδοξίας προς κάθε κατεύθυνση ότι η βιομηχανία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας από την κρίση.
 • Για ουσιαστική παρουσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς σε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
 • Για σταθερό και εποικοδομητικό διάλογο με τα οικονομικά υπουργεία είτε με διαβήματα είτε με συνεχείας προσκλήσεις της ηγεσίας των σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
 • Για αποτελεσματική παρέμβαση στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχή μελών του Συνδέσμου στα συμβούλια διαμόρφωσης των προγραμμάτων τους.
 • Για ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με συμμετοχές σε όλες τις διεθνείς επιχειρηματικές εκδηλώσεις και συνεχείς παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
 • Για ανατροπή του συστήματος αδειοδοτήσεων από τις σημερινές αυθαιρεσίες προς τον εκσυγχρονισμό που επιβάλλει την συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η τέταρτη τριετής θητεία του κ. Δημήτρη Μαθιού στην θέση του προέδρου χαρακτηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή αναγνώριση του Συνδέσμου ως ισότιμο μέλος του μηχανισμού προώθησης της βιομηχανικής ανάπτυξης στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ:

1951-1969  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΚΟΣ

1969-1977  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

1977-2001  ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ

2001-2007  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

2007-         ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΘΙΟΣ

 

Ιστορική Αναδρομή του Συνδέσμου 17/6/2021 

LOGO ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σύνδεση Μελών