Ιστορικό

Ιστορικά Στοιχεία Δράσεως

Στο δεύτερο ήμισυ ενός αιώνα βαδίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής, έχοντας θεμελιώσει, ιστορικά, σταθερότατες βάσεις πάνω στις οποίες στήριξε όχι μόνο την πορεία του, αλλά και την παρουσία του στο χώρο των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, προσφέροντας πολύπλευρο έργο για τις βιομηχανίες του Λεκανοπεδίου, αλλά και προς την Πολιτεία πολύμορφες συμβουλές, απόψεις και λύσεις για την οικονομία.

Η θεμελίωση

Τα θεμέλια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς έβαλε στον Πειραιά, η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της 24 Μαΐου 1951 με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τσιάκο (από τον τομέα παραγωγής τροφίμων του Πειραιά). Η Γενική Συνέλευση όρισε τον Κ. Τσιάκο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της αρχικής Οργάνωσης, που συγκροτήθηκε το 1951, ως Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς.

Η συγκρότηση

Μετά από οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα στην Γενική Συνέλευσης της 6ης Φεβρουαρίου 1959 οι αρχαιρεσίες ανάδειξαν ως πρόεδρο τον βιομήχανο σιδήρου Στυλιανό Κοραή.

Αναλαμβάνοντας την «σκυτάλη» ο Στυλιανός Κοραής, για δύο περίπου δεκαετίες συνδικαλιστικής του παρουσίας στη θέση του προέδρου, οικοδόμησε το βιομηχανικό προφίλ του τότε Συλλόγου, επεκτείνοντας τη δράση του στον Πειραιά και σε όλη την Αττική ενώ με τροποποιήσεις του καταστατικού ο Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς αναβαθμίστηκε:

  • Το 1973 σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πειραιώς με έδρα τον Πειραιά και γραφεία στο κτίριο του ΕΒΕ Πειραιώς.
  • Το 1974 σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς διατηρώντας την ίδια έδρα.

Η Ανάπτυξη

Στις 2 Νοεμβρίου 1977 τον Σ. Κοραή διαδέχεται ο τότε αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Φυρογένης ο οποίος από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. θέτει το βασικό στόχο του Συνδέσμου. Να εμπεδώσει στην Πολιτεία και στην κοινή γνώμη την ανάγκη συνύπαρξης της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Στην πάνω από τις τρεις δεκαετίες παρουσία του Χρ. Φυρογένη, ο ΣΒΑΠ:

  • Δημιουργεί γραφεία και στην Αθήνα για ενδυνάμωση του διαλόγου με άμεση πρόσβαση προς όλα τα Υπουργεία και τις Διοικητικές Υπηρεσίες.
  • Ανατρέπει το σκεπτικό της Πολιτείας για συρρίκνωση των μεταποιητικών εγκαταστάσεων του Λεκανοπεδίου και επιβάλλει τη λύση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων με ελεγχόμενο εκσυγχρονισμό όπως συμβαίνει σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Συντονιστικό Συμβούλιο Προέδρων των Βιομηχανικών Οργανώσεων όλης της χώρας καθώς επίσης και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
  • Διασυνδέεται με τις Οργανώσεις Βιομηχανιών των Πρωτευουσών της Ευρώπης και συγκεκριμένα συμμετέχει στον Σύνδεσμο Εργοδοτικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (OPCE).
  • Επιτυγχάνει την συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που έχει την ευθύνη για όλα τα λειτουργικά θέματα στην Αττική.
  • Διευρύνει τον αριθμό των μελών και αγκαλιάζει όλα τα μεγάλα, αλλά και εξειδικευμένα κλαδικά θέματα της βιομηχανίας που λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο.

Η συνέχιση του έργου

Διάδοχος του τριακονταετούς έργου του κ. Χρήστου Φυρογένη, με την εκλογή του στις αρχαιρεσίες της 11ης Ιουνίου του 2001, αναλαμβάνει ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη διαλόγου με την Πολιτεία και στην προώθηση επιχειρηματικών σχέσεων με την διεθνή επιχειρηματική Κοινότητα μέσω αποστολών, μέσω BECC (πρώην OPCE) και μέσω του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου στο οποίο και προεδρεύει.

Οι νέοι ορίζοντες

Η επταετία 2007 μέχρι σήμερα που σημαδεύεται από σφαιρική προσπάθεια για την χάραξη νέων οριζόντων στον Σύνδεσμο συνδέεται απόλυτα με την προεδρία του κ. Δημήτρη Μαθιού στις αρχαιρεσίες της 27ης Οκτωβρίου 2007 και το προσωπικό του όραμα:

  • Για εμπέδωση της άποψης του Συνδέσμου ότι η ελληνική βιομηχανία είναι και παραμένει η πρώτη και αποτελεσματική δύναμη για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  • Για μεταφορά μηνυμάτων αισιοδοξίας προς κάθε κατεύθυνση ότι η βιομηχανία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας από την κρίση.
  • Για ουσιαστική παρουσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς σε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
  • Για σταθερό και εποικοδομητικό διάλογο με τα οικονομικά υπουργεία είτε με διαβήματα είτε με συνεχείας προσκλήσεις της ηγεσίας των σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
  • Για αποτελεσματική παρέμβαση στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχή μελών του Συνδέσμου στα συμβούλια διαμόρφωσης των προγραμμάτων τους.
  • Για ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με συμμετοχές σε όλες τις διεθνείς επιχειρηματικές εκδηλώσεις και συνεχείς παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
  • Για ανατροπή του συστήματος αδειοδοτήσεων από τις σημερινές αυθαιρεσίες προς τον εκσυγχρονισμό που επιβάλλει την συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πέμπτη τριετής θητεία του κ. Δημήτρη Μαθιού στην θέση του προέδρου χαρακτηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή αναγνώριση του Συνδέσμου ως ισότιμο μέλος του μηχανισμού προώθησης της βιομηχανικής ανάπτυξης στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ:

1951-1969  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΚΟΣ

1969-1977  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

1977-2001  ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ

2001-2007  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

2007-         ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΘΙΟΣ

 

 Ιστορική Αναδρομή στα πλαίσια της Γενικής Συνελεύσεως στις 17 Ιουνίου 2021

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ευχαριστούμε για την πρόσκληση στον εορτασμό των 70 χρόνων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και για την ευκαιρία να αναφερθούμε στην ιστορική διαδρομή του. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της επιστημονικής συνδρομής, την οποία παρέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, δια του Ιστορικού του Αρχείου προς τον Σ.Β.Α.Π., κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Η συνδρομή αυτή αφορά τη διαχείριση και οργάνωση, με αρχειονομικά εργαλεία του ιστορικού αρχείου του Συνδέσμου ώστε στο μέλλον να είναι προσβάσιμο στην ιστορική έρευνα, καθώς και τη συνολικότερη πολιτιστική διαχείριση του αρχείου αυτού ιστορικά, ψηφιακά και εκθεσιακά, όπως η μικρή εκθεσιακή ενότητα που προετοιμάσαμε για τη σημερινή περίσταση.

Η Ελλάδα εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία του 20ου αιώνα σχεδόν κατεστραμμένη από το πέρασμα της προηγούμενης δεκαετίας και με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ να προσπαθεί να ορθοποδήσει σε όλες τους τομείς της δραστηριότητάς της. Ο βιομηχανικός κλάδος έχει πληγεί σοβαρότατα και η ανησυχία για την τύχη του είναι διάχυτη σε όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Ο Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς – όπως αρχικά θα ονομαστεί- έρχεται να καλύψει ένα κενό, σε τοπικό επίπεδο, της εκπροσώπησης των ανθρώπων που ασχολούνται με την πειραϊκή βιομηχανία, πάντα κάτω από τη σκέπη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων – όπως λεγόταν τότε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών – χωρίς να θέλει να παρακάμψει ή να υπερκαλύψει αυτόν, όπως διαφαίνεται και μέσα από τη μελέτη των αρχείων του Σ.Β.Α.Π.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (Σ.Β.Α.Π.) ιδρύεται στις 24 Μαΐου 1951, με την ονομασία «Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς». Ιδρυτικά μέλη του είναι – όπως αυτά αναφέρονται στην πρώτη επιστολή που εστάλη σε διάφορους βιομήχανους του Πειραιά στις 14.8.1950, όπου γίνεται λόγος για την ίδρυση του Συλλόγου – οι:

  • Τάκης Μπαρμπαρέσσος
  • Κωνσταντίνος Τσιάκος
  • Ευάγγελος Αναργύρου
  • Άγγελος Αντωνέλλος
  • Ευθύμιος Κυριάκης
  • Κωνσταντίνος Παλαμούρδας,

όλοι βιομήχανοι, των οποίων οι βιομηχανίες έδρευαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σκοπός της ίδρυσης του Συνδέσμου, όπως σημειώνεται στα πρακτικά της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, είναι η προσπάθεια να διακοπεί η συνεχιζόμενη μείωση της δραστηριότητας και της αξίας του βιομηχανικού κλάδου στην περιοχή του Πειραιά και η προσπάθεια για ανάκαμψή του, με παρεμβάσεις τόσο σε θεσμικό (Κυβέρνηση, λοιπά αρμόδια όργανα), όσο και σε πρακτικό επίπεδο (εκπαίδευση σε νέες μεθόδους διοίκησης, συνεργασία με αντίστοιχους φορείς σε άλλες περιοχές της επικράτειας). Πρωτεργάτες της σύστασης του Συλλόγου μπορούν να θεωρηθούν ο Κωνσταντίνος Τσιάκος και ο Ευάγγελος Αναργύρου. Ο πρώτος, μάλιστα, ως Δήμαρχος Πειραιά για το διάστημα 15.9.1943 – 20.1.1944, υπήρξε μάρτυρας του βομβαρδισμού του Πειραιά από τους Συμμάχους στις 11.1.1944 και των τραγικών αποτελεσμάτων που είχε αυτός, τόσο σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όσο και στις υποδομές του.

          Η πρώτη επιστολή, στην οποία φαίνεται η πρόθεση δημιουργίας του Συλλόγου, αποστέλλεται από τους ανωτέρω σε βιομήχανους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στις 14.8.1950 καλώντας τους σε συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου και να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου οργάνου, την ίδρυση του «Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιώς», όπως αναφέρεται για πρώτη φορά μέσα στην επιστολή, ώστε να προωθήσουν τα ζητήματά τους.

          Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 21.8.1951, συμμετέχουν εκπρόσωποι από 18 πειραϊκές βιομηχανίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι απόψεις όλων συγκλίνουν στη δημιουργία του νέου οργάνου εκπροσώπησης και τίθενται οι πρώτες γενικές γραμμές του καταστατικού.

          Η δεύτερη επιστολή έχει ημερομηνία 13.9.1950. Σε αυτή απευθύνεται νέα πρόσκληση για συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά στις 20.9.1950. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σκοποί της συνάντησης είναι η ίδρυση του Συλλόγου και η υπογραφή του Καταστατικού, το οποίο ανέλαβε να συντάξει ο Ευάγγελος Αναργύρου. Την επιστολή υπογράφουν οι επτά ανωτέρω, που συνέταξαν και την πρώτη.

          Στην δεύτερη αυτή συνάντηση παίρνουν μέρος 22 εκπρόσωποι βιομηχανιών, και επικυρώνεται η ίδρυση του Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιώς, υπογράφεται το Καταστατικό, αποτελούμενο από 31 άρθρα, και αποφασίζεται η επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) – τότε γνωστό με την ονομασία «Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων» - , για να μεταφέρουν την είδηση της ίδρυσης του Συλλόγου και να εκφράσουν την επιθυμία τους για συνεργασία «μετά του θεωρούμενου ως ομοσπονδιακού οργάνου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό.

          Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου λαμβάνει χώρα στις 24.5.1951 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, μετά από επιστολή που εστάλη στα ιδρυτικά μέλη στις 19.5.1951. Εκεί αποφασίζεται να οριστεί Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή, να ψηφιστεί το Καταστατικό από την Γενική Συνέλευση και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του Συλλόγου.

          Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την πρώτη Γενική Συνέλευση, στις 29.5.1951. Το Προεδρείο συγκροτείται ως εξής:

  • Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τσιάκος
  • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παλαμούρδας
  • Γενικός Γραμματέας: Ευάγγελος Αναργύρου
  • Ταμίας: Άγγελος Αντωνέλλος.
  • Μέλη: Νικόλαος Μυτιληναίος, Ευθύμιος Κυριάκης, Ελευθέριος Κρεμεζής, Δημήτριος Βλαχόπουλος.

Σκοπός της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής είναι η έγκριση του Καταστατικού από το Πρωτοδικείο, την οποία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Αναργύρου.

          Το δεύτερο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις 4.10.1951. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσιάκος ανακοινώνει στα μέλη ότι εγκρίθηκε το Καταστατικό του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η προσωρινή διοίκηση παύει να έχει ρόλο, αφού πραγματοποίησε τον σκοπό της, και ορίζεται ημερομηνία για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης με σκοπό τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

          Η νέα Γενική Συνέλευση, η δεύτερη κατά σειρά, γίνεται στις 16.10.1951. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αποφασίζεται η εκλογή του Προέδρου, του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό. Πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιά – και μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττική Πειραιώς - εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τσιάκος. Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται – σύμφωνα πάντα με το Καταστατικό - από δώδεκα (12) τακτικά μέλη και πέντε (5) επιλαχόντα, απαρτίζεται από τους:

  • Άγγελο Αντωνέλλο
  • Ευάγγελο Αναργύρου
  • Δημήτριο Βλαχόπουλο
  • «ΒΙΑΜΥΛ»
  • «ΖΑΑΕ»
  • Παναγιώτη Θωμόπουλο
  • Λεωνίδα Κούτση
  • Ελευθέριο Κρεμεζή
  • Ευθύμιο Κυριάκη
  • Νικόλαο Μυτιληναίο
  • Κωνσταντίνο Παλαμούρδα
  • Νικόλαο Αξελό
  • Δ. Π. Μπαρούτη
  • Τραπάτσα
  • Κασνακίδη και Σια
  • Τάκη Μπαρμπαρέσσο
  • Σ. Ρέστη.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή περιλαμβάνει τους:

  • Γ. Ι. Πουτού
  • Π. Σημητό
  • Ε. Σάββα.

Τέλος, ο Ευάγγελος Αναργύρου, λαμβάνοντας τον λόγο, ορίζει τους σκοπούς και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο Σύλλογος.

          Το τρίτο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται και πραγματοποιείται στις 23.10.1951. Κατά τη συνεδρίαση εκλέγονται τα μέλη στις υπόλοιπες θέσεις και αποφασίζονται οι πρώτες κινήσεις και προσπάθειες για συνομιλίες με αρμόδιους φορείς για τα ζητήματα-προβλήματα του βιομηχανικού κλάδου. Α΄ Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Σπυρίδων Κουβερτάρης (ΒΙΑΜΥΛ), Β΄ Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Παλαμούρδας, Γενικός Γραμματέας ο Ευάγγελος Αναργύρου, Ταμίας ο Ευθύμιος Κυριάκης και Κοσμήτορας ο Άγγελος Αντωνέλλος. Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τσιάκος.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκος δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων. Από το 1925 παράγει την πρώτη ελληνική μουστάρδα, την DELICIA. Στις 15.9.1943 αναλαμβάνει Δήμαρχος Πειραιά, θα παραιτηθεί, όμως, από τη θέση αυτή μερικούς μήνες μετά, στις 20.1.1944, λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά. Μαζί με τον Ευάγγελο Αναργύρου, θεωρούνται οι πρωταγωνιστές για την ίδρυση του Σ.Β.Α.Π.

          Ο Κωνσταντίνος Τσιάκος θα παραμείνει πρόεδρος για οκτώ συνολικά χρόνια, μέχρι τη Γενική Συνέλευση της 6.2.1959, οπότε τη θέση έπειτα αναλαμβάνει ο Στυλιανός Κοραής.

          Ο Στυλιανός Κοραής δραστηριοποιείται στον τομέα του σιδήρου. Το 1939 είναι ένας από τους ιδρυτές της Ανωνύμου Εταιρείας Χαλυβδόφυλων και Λευκοσιδήρου, με έδρα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Αργότερα, συμμετέχει σε βιομηχανίες τροφίμων (ζυμαρικά) και αγοράζει μετοχές της Προνομιούχου Ανωνύμου Εταιρείας Γενικών Αποθηκών Ελλάδος. Παράλληλα, εκλέγεται και ως ο πρώτος Δήμαρχος της Νέας Κοκκινιάς (4.1934 – 6.1938), μετέπειτα γνωστή και ως Νίκαια.

          Επί προεδρίας του, συντελείται μια σημαντική αλλαγή στον Σύνδεσμο. Το 1973, ο «Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς» μετονομάζεται σε «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πειραιώς», και έναν χρόνο αργότερα, το 1974, σε «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς», όπως είναι σήμερα γνωστός. Ο λόγος για τη μετονομασία αυτή είναι γιατί – και με βάση το μητρώο μελών του Συνδέσμου –

Μέλη του Συνδέσμου αρχίζουν να γίνονται και άλλες βιομηχανίες που δεν εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά δηλώνουν ως διεύθυνση την Αθήνα. Με βάση αυτό, και, ίσως, για να προληφθεί μια αντίστοιχη κίνηση στην Αθήνα, που δεν θα βοηθούσε στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ δύο παρόμοιων οργανισμών, αποφασίζεται η μετονομασία. Ως έδρα του Σ.Β.Α.Π. δηλώνεται το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε. Πειραιώς).

          Στη Γενική Συνέλευση στις 2.11.1977 έχουμε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Σ.Β.Α.Π. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, τον Στυλιανό Κοραή διαδέχεται ο Χρήστος Φυρογένης.

          Γεννημένος στην Αθήνα το 1934, ο Χρήστος Φυρογένης είναι από τους πρώτους, ίσως και ο πρώτος, που ασχολήθηκε με τον κλιματισμό στην Ελλάδα. Διαβλέποντας από νωρίς τη σχέση βιομηχανίας και περιβάλλοντος και τον προβληματισμό που θα δημιουργηθεί γύρω από αυτή, προχωρά σε συμπλήρωση του καταστατικού στόχου του Συνδέσμου, με την εμπέδωση από την Πολιτεία και την κοινή γνώμη της ανάγκης για συνύπαρξη της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

          Παράλληλα, ανοίγει νέα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα, στην καρδιά της πόλης, για να είναι και πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με επίμονες προσπάθειες, καταφέρνει να ανατρέψει την απόφαση της Πολιτείας για συρρίκνωση των μεταποιητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και προκρίνει τη λύση της λειτουργίας τους με ελεγχόμενο εκσυγχρονισμό. Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Συντονιστικό Συμβούλιο Προέδρων των Βιομηχανικών Οργανώσεων όλης της χώρας, καθώς επίσης και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Επιχειρεί τη διασύνδεση με τις Οργανώσεις Βιομηχανιών των Πρωτευουσών της Ευρώπης και συγκεκριμένα συμμετέχει στον Σύνδεσμο Εργοδοτικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (OPCE). Με δικές του πρωτοβουλίες επιτυγχάνεται η συμμετοχή του ΣΒΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που έχει την ευθύνη για όλα τα λειτουργικά θέματα στην Αττική. Τέλος, καταφέρνει τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνδέσμου και αγκαλιάζει όλα τα μεγάλα, αλλά και εξειδικευμένα κλαδικά θέματα της βιομηχανίας που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

          Η παρουσία του Χρήστου Φυρογένη στην ηγεσία του ΣΒΑΠ διαρκεί 24 χρόνια. Στη Γενική Συνέλευση στις 11.6.2001, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης.

          Γεννημένος στον Πειραιά το 1946, απόφοιτος της Σχολής Αναβρύτων και πτυχιούχος χημικός από πανεπιστήμια Ελλάδος και Ιταλίας, οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης VITEX. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του ΣΒΑΠ, ξεκινά διάλογο με την επίσημη Πολιτεία για τα ζητήματα της βιομηχανίας. Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τη διεθνή επιχειρηματική Κοινότητα μέσω αποστολών, μέσω BECC (πρώην OPCE), αλλά και μέσω του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, στο οποίο και προεδρεύει.

          Από τις 27.10.2007, ηγείται του ΣΒΑΠ ο Δημήτρης Μαθιός. Γεννημένος στον Πειραιά στις 18.4.1954, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαθιός Πυρίμαχα. Η προεδρία του Δημ. Μαθιού συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες εξελίξεις στον ελληνικό χώρο. Γίνεται προσπάθεια για ουσιαστικότερη παρουσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς σε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για ανατροπή του αυθαίρετου συστήματος αδειοδοτήσεων προς τον εκσυγχρονισμό που επιβάλλει τη συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.

          Εν κατακλείδι, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, που φέτος κλείνει αισίως τα 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, ξεκίνησε ως μια κίνηση «διάσωσης» της πειραϊκής βιομηχανίας, η οποία έβγαινε και αυτή λαβωμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως, άλλωστε, και ολόκληρη η χώρα.

Η πορεία του, όμως δείχνει και τη δυναμική που έχει. Οι αλλαγές στρατηγικών στόχων, ανάλογα με τις ανάγκες που επιτάσσουν οι καιροί, καθώς και τα νέα οράματα που κάθε φορά έρχονται στην επιφάνεια, δείχνουν πως ο Σύνδεσμος είναι ένα ενεργό κομμάτι μέσα στο σύνολο του ελληνικού βιομηχανικού κόσμου.

Ιστορική Αναδρομή του Συνδέσμου 1951-2021

 

LOGO ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σύνδεση Μελών