«Να μην καταδικαστεί σε αφανισμό το 50% του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας.».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού για την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να διατηρήσουμε σε κατάσταση βιωσιμότητας και με δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης όλες τις μεταποιητικές μονάδες που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εάν πράγματι θέλουμε να μην αφανιστεί το 50% του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας».

Αυτή ήταν η γενική τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δ. Μαθιού προς τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αλ. Φούρλα, κατά την διάρκεια ανοικτού διαλόγου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου σε συνεδρίαση που έγινε χθες 27 Ιουνίου 2011 στο ΕΒΕ Πειραιώς. Ο κ. Φούρλας αποδέχτηκε πρόσκληση του προέδρου του ΣΒΑΠ για συμμετοχή του στην συγκεκριμένη συνεδρίαση αντικείμενο της οποίας ήταν η έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου του προκειμένου να ρυθμιστεί το κενό που παρουσιάζεται στον νόμο περί αδειδοτήσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Κατά την διάρκεια του διαλόγου υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων προς τον κ. Φούρλα ότι:

  • Οι μεταποιητικές μονάδες της Αττικής έχουν οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο διαδικασιών λόγω της ασάφειας του καθεστώτος αδειοδοτήσεων εδώ και 30 χρόνια περίπου.
  • Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αδυναμία εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης που είναι σε βάρος τόσο της παραγωγής όσο και των θέσεων εργασίας.
  • Τα τελευταία αυτά χρόνια η μεταποίηση στην Αττική στερείται όλα τα κίνητρα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας λόγω της αδυναμίας των αδειοδοτήσεων.
  • Δεδομένου ότι, δεν υπάρχει πολιτική κινήτρων και διευκολύνσεων για την μετεγκατάσταση των μονάδων στην περιφέρεια επιβάλλεται η υπαγωγή τους στον νέο νόμο περί αδειοδοτήσεων.

Ο κ. Φούρλας αποδέχτηκε την λογική των επιχειρημάτων του Δ.Σ. του Συνδέσμου και συμφώνησε για την έναρξη νέου κύκλου διαλόγου με σκοπό την ρύθμιση της εκκρεμότητας.

Αθήνα 28 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ