Συνέδριο και Δ.Σ. του OPCE στην Ρώμη

Η ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς στην OPCE με θέμα "Η Ελληνική οικονομία πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Περιφέρειας για να βγει από την κρίση."

Κυρίες και κύριοι,
Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι χωρίς να έχει βρει ακόμη τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Πιστεύω ότι στην δύσκολη αυτή θέση την έχει φέρει η ανακύκλωση του προβλήματος της ύφεσης, που έχει ως αφετηρία τις «συνταγές» για την λύση του δημοσιονομικού προβλήματος.
Συνταγές που έχουν ως βασική οδηγία από την μία πλευρά την έκτακτη φορολόγηση και από την άλλη την περιστολή αμοιβών, που όμως με την μορφή πόρων διοχετεύονταν στην κατανάλωση.
Η έλλειψη των πόρων αυτών από την κατανάλωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας από τις Τράπεζες, λόγω των γνωστών προβλημάτων, μετέφερε το πρόβλημα στην παραγωγή και από εκεί στα σοβαρά ποσοστά της ύφεσης, που ενώ είχε προβλεφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 3,5% ξεπέρασε το 5% και σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις οδηγείτε εντός του 2012 και στο 7% .
Είναι μάλλον ατυχής συνεπώς η πολιτική περιστολής αμοιβών και φορολογικών επιβαρύνσεων, όταν η ανταγωνιστικότητα και η έλλειψη παραγγελιών στην εθνική παραγωγή αποτελεί τον κύριο παράγοντα της ύφεσης και είναι σημαντικό ότι οι πρώτοι αποδέκτες της ύφεσης είναι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, ας σημειωθεί, ότι αποτελούν ακόμη την σπονδυλική στήλη της εθνικής παραγωγής.
Έχω δε την εντύπωση, ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, που αποτελούν το κλιμάκιο που παρακολουθεί στην Αθήνα την εφαρμογή της συμφωνίας. Η εντύπωσή μου προκύπτει από το γεγονός ότι και το κλιμάκιο που εκπροσωπεί τους δανειστές επιμένει τώρα σε μέτρα μεταρρυθμίσεων και περιορισμού των κρατικών δαπανών και όχι σε μέτρα επιβάρυνσης των πολιτών, που καταλήγουν στην μείωση της κατανάλωσης και του τζίρου της αγοράς.
Εάν στο σημείο αυτό λάβουμε υπόψη και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου δεν υπήρξαν μειώσεις σε αμοιβές και φορολογικές επιβαρύνσεις και η οικονομία της χώρας αυτής βρίσκει τον σωστό δρόμο εξόδου από την κρίση, καταλήγουμε στον συμπέρασμα, ότι δεν οδηγούμεθα πουθενά με περιστολές πόρων από την κατανάλωση και ότι η λύση είναι μία. Χρηματοδότηση της αγοράς και μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την διαχείριση του ελληνικού χρέους και πόσο θα επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση από την διόγκωση του προβλήματος των Τραπεζών. Στο τέλος του μηνός θα έχουμε στα χέρια μας το νέο χειροπιαστό σχέδιο και την στρατηγική που θα ακολουθηθεί και θα συζητηθεί στην σύνοδο των G20 στις αρχές Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βαδίζει στις οδηγίες της συμφωνίας της Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τα μέτρα που κρίθηκαν ως απαραίτητα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Χωρίς την Συμφωνία και το δάνειο των 110 δις ευρώ η Ελλάδα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών, καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Απόδειξη είναι και το ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2011 στη Βουλή αναφέρει ρητά τον κίνδυνο νέας απόκλισης κατά 1,1 δις ευρώ (0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) φέτος.
Το σχέδιο θεσπίζει επιπλέον μέτρα αξίας 2,11 δις ευρώ για το 2011 και 5 δις ευρώ για το 2012. Αναλυτικά προβλέπεται:
  • Το σχέδιο θεσπίζει επιπλέον μέτρα αξίας 2,11 δις ευρώ για το 2011 και 5 δις ευρώ για το 2012. Αναλυτικά προβλέπεται:
  • Αναβολή πληρωμής έκτακτης παροχής δικαστικών (280 εκατ. ευρώ).
  • Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (έσοδα μόνο 1,7 δις ευρώ φέτος από 2,6 δις ευρώ αρχικής εκτίμησης και 100 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Νέο μισθολόγιο (θα φέρει 150 εκατ. ευρώ φέτος και 950 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Εργασιακή εφεδρεία (το 2012 εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ).
  • Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και σε ταμεία πρόνοιας (περικοπή 260 εκατ. ευρώ φέτος και 480 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (έσοδα 800 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Προσαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης (250 εκατ. ευρώ το 2012).
Παρά τα μέτρα αυτά ,
  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών, για το οικονομικό έτος 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 56,282 δις ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα φορολογικά έσοδα, τα οποία φέτος μειώνονται κατά 2,8% παρά τα νέα μέτρα, ενώ για το 2012 προβλέπεται αύξησή τους κατά 5,8%.
  • Η ύφεση υπολογίζεται στο 5,5% φέτος και στο 2,5% το 2012. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 15,2% και το 2012 να κάνει άλμα στο 16,4%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% ή οριακά χαμηλότερα, και το 2012 να υποχωρήσει κάτω από το 2%.
  • Το χρέος τον επόμενο χρόνο θα εκτοξευθεί στα 371,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 172,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έναντι 356,2 δις ευρώ, δηλαδή 161,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και 328,58 δις ευρώ (142,8% του) Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του 2010.
  • Το έλλειμμα το 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 18,69 δισ. ευρώ (8,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), έναντι 17,1 δις ευρώ του μνημονιακού στόχου. Για το 2012, ο στόχος για το έλλειμμα είναι στα 14,7 δις ευρώ (6,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), έναντι 14,9 δις ευρώ του στόχου του μνημονίου.
Για το έτος 2012 η απόκλιση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς διορθωτικά μέτρα, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,7 δις ευρώ ή 4,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Στα επίσημα σενάρια δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμα, οι θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, ιδιαίτερα της ακίνητης, αν και οι πρόσφατες σχετικές εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Ωστόσο, η καταγραφή της νωρίτερα, μαζί με μια σαφή και συγκεκριμένη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση για την αξιοποίηση της σε συγκεκριμένο ορίζοντα, θα είχε ήδη δημιουργήσει τελείως διαφορετικές προσδοκίες στις αγορές από τις μέχρι τώρα σε σχέση με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και επομένως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα 50 δις ευρώ. Αυτό όμως προϋποθέτει πρακτική και, κυρίως, νοοτροπία “fast track” από τις αρχές, σε συνδυασμό με πιο ευέλικτη χρήση των συμβάσεων παραχώρησης, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιώντας διαφορετικά κατά περίπτωση εργαλεία, την ανακατανομή του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων προς τα πλέον ώριμα έργα, αύξηση του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων παράλληλα με χρονική ανακατανομή της κοινοτικής συγχρηματοδότησής του προς τα εμπρός, μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ελληνικών τραπεζών στα έργα των προαναφερόμενων τομέων.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σύνδεση Μελών

  • Γενική Συνέλευση 2013 +

    Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2012 +

    Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2011 +

    Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2010 +

    Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
  • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

    Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
  • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

    Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
  • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

    Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5