Γενική Συνέλευση 2013
Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο από την κρίση μέσα από τους δρόμους της εξωστρέφειας.
«Δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση πως σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο που αποτελεί την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουμε με ένταση αγνοώντας το πολιτικό κόστος για να κερδίσουμε τελικά τον πόλεμο της γενιάς μας.» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης συσπειρώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου στην από εδώ και πέρα προσπάθεια για ανάπτυξη.
Εκφράζοντας την αντίδραση των επιχειρηματιών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός τόνισε: «Οι επιχειρηματίες είμαστε καταδικασμένοι να βλέπουμε τις εξελίξεις με αισιοδοξία. Ωστόσο παρατηρούμε κοσμογονία κινήσεων και παρεμβάσεων της κυβέρνησης και θεωρούμε και εμείς ότι πρέπει από τώρα συσπειρωμένοι με τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες της πολιτείας να κάνουμε τα βήματα που επιβάλλονται ώστε μέσα από την εξωστρέφεια της εθνικής παραγωγής να κατακτήσουμε τις θέσεις που δικαιούμαστε στο βιομηχανικό και οικονομικό χάρτη της Ευρώπης.»
Εναρμονισμένες προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασιλείου Κορκίδη: «Είναι απαραίτητη μια εθνική βιομηχανική πολιτική που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές ώστε με τον τρόπο αυτό να δώσουμε ορίζοντες στην οικονομία, να ανακάμψει η απασχόληση, να αναχαιτίσουμε την μετανάστευση επιστημόνων μας, να εισέλθουμε στην ανάκαμψη και να φτάσουμε νωρίτερα στην ανάπτυξη
Η «διακήρυξη ενότητας» με τα παραπάνω μηνύματα διαμορφώθηκε με πανηγυρικό και ενθουσιώδη τρόπο στην χθεσινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς στην οποία επίσημος κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης και εισηγητές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Κορκίδης.
Χαρακτηριστικό της Γενικής Συνέλευσης ήταν ότι όλοι οι ομιλητές και κυρίως ο βασικός ομιλητής εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, συμφώνησαν ότι σήμερα η επιχειρηματική δράση, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα της χώρας σκοντάφτουν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης:
Παρουσιάζοντας το στίγμα των πολιτικών επιλογών για την ανάπτυξη από την πλευρά του υπουργείου του, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 4 βασικά μέτωπα που στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή την χρονιά για την στήριξη της επιχειρηματικότητας τα οποία ανέλυσε ως εξής:
Πρώτο μέτωπο: αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
Στο Νόμο για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις που φέραμε σήμερα στη Βουλή και μετά από στενή συνεργασία μας με τον επιχειρηματικό κόσμο, γίνονται πράξη σημαντικές αλλαγές, όπως.
Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουμε.
- Διευκολύνουμε τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών μονάδων στην Αττική, π.χ.:
- απαλείφουμε δυσανάλογους περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές αερίων ρύπων .
- θέτουμε ως μοναδική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών εργαστηρίων και των μονάδων χαμηλής όχλησης, τη μη αύξηση της όχλησης .
- αντίστοιχα, για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μέσης όχλησης μοναδική προϋπόθεση είναι στις χωροθετημένες περιοχές, να μην αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του εξοπλισμού, ενώ στις περιοχές Γενικής Κατοικίας, να μην αυξάνεται πάνω από 20%.
- απαλείφουμε μεγάλο όγκο περιορισμών για τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των μονάδων, εντός των Βιομηχανικών Περιοχών και των Επιχειρηματικών Πάρκων .
- εξασφαλίζουμε πως και στην Αττική θα εφαρμόζονται οι ίδιες, φιλικές διαδικασίες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως η ευρύτερη χρήση των υπεύθυνων δηλώσεων για τις αδειοδοτήσεις, η αδειοδότηση από τα επιμελητήρια, και ο αόριστος χρόνος ισχύος των αδειών .
- Παράλληλα:
- Για τα επαγγελματικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα, αυξάνουμε τη δυνατότητα χρήσης ισχύος από τα 22 στα 37 kw και απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησής τους.
- Για όσες δραστηριότητες χρησιμοποιούν μηχανολογικό εξοπλισμό κάτω των 10 Kw, δεν θα χρειάζεται στο εξής καμία άδεια.
- Για τη μετακίνηση του μηχανολογικού εξοπλισμού εντός της εγκατάστασης, θα αρκεί μόνον η ενημέρωση της Αδειοδοτούσας Αρχής, χωρίς να αναμένεται η έγκρισή της.
- Τέλος, στις περιπτώσεις όπου είχαμε μεταγενέστερη αλλαγή χρήσης γης, η υποχρεωτική απομάκρυνση των μονάδων παρατείνεται έως τις 31/12/2017.
Από εκεί και πέρα, ήδη συνεργαζόμαστε στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την Task Force, ώστε να σχεδιάσουμε ένα αρχικό σχέδιο δράσης για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια μέχρι το Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουμε σε περισσότερη εξειδίκευση, ώστε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό ορίζοντα να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το ζήτημα.
Δεύτερο μέτωπο: ανταγωνισμός και άρση εμποδίων εισόδου.
Η Ελλάδα είχε αυτοπαγιδευτεί μέσα σε μια σειρά από γραφειοκρατικές διατάξεις οι οποίες θεωρητικώς «προστάτευαν» όσους ήταν ήδη μέσα στην αγορά, αλλά στην πράξη, έδιωχναν όσους ήθελαν να μπουν. Έτσι όμως, ακυρωνόταν ο ανταγωνισμός, μειωνόταν η ανταγωνιστικότητα της χώρας και τελικά ακόμη και αυτοί που θεωρητικά ωφελούνταν , τελικώς έχαναν. Στόχος είναι να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο.
Σε αυτήν την προσπάθεια, κομβικό ρόλο παίζει η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ σε τέσσερις τομείς: στον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανεμπόριο. Έχουν πλέον χαρτογραφηθεί πλήρως οι κανονισμοί και η νομοθεσία και έχουν εντοπισθεί 517 σημεία εκεί, που ενδεχομένως θέτουν εμπόδια στον ανταγωνισμό. Όπως: περιορισμοί στα σημεία πώλησης, ρύθμιση τιμών, συγκεκριμένες προδιαγραφές σε συσκευασίες κλπ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια συγκεντρωτική κατάσταση με τα σημεία που επιδέχονται παρέμβασης και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τρίτο μέτωπο: τα logistics.
Εκεί αναπτύσσουμε μιαν ευρύτερη στρατηγική, διότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης για την Ελλάδα. Αυτό δεν το λέω μόνον εγώ: το επιβεβαιώνουν διεθνείς μελέτες, όπως εκείνη της Mc Κinsey, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στα λιμάνια μας.
Έχουμε, λοιπόν, συγκροτήσει ειδική Επιτροπή, με συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς, για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Ήδη έχουμε εντοπίσει θέματα αδειοδότησης τόσο για τις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις, όσο και για τα λεγόμενα Logistics Centers. Ως το τέλος της χρονιάς, θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του έργου της Μόνιμης Επιτροπής Logistics που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα. Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε σχετικές νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις, σε συνεργασία βέβαια με τα συναρμόδια υπουργεία.
Η συνολική μας προσπάθεια ενισχύεται φυσικά από το εγχείρημα για τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, αλλά και από την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όλες αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό, θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο στα Βαλκάνια, μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Τέταρτο μέτωπο: προώθηση εξαγωγών.
Η φιλοδοξία μας είναι η δραστική και βιώσιμη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το τέλος του 2014 και μέχρι το 2015, οι εξαγωγές να φτάσουν στο 16% επί του ΑΕΠ.
Η Task Force και οι Ολλανδοί ειδικοί, ήδη μάς προσφέρουν τεχνική βοήθεια ώστε να και να υποστηρίξουμε τις εταιρείες, που αναζητούν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό. Η συνολική στρατηγική μας θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Το πλάνο μας για το 2013 και 2014 περιλαμβάνει, επίσης, την ενεργητική υποστήριξη των εξαγωγικών φορέων. Για πρώτη φορά, θα λειτουργήσουν συντονισμένα και θα αναπτύξουν οι ίδιοι, κοινές δράσεις για τις εξαγωγές όπως συνέδρια και συναντήσεις b2b με εταιρίες του εξωτερικού.
Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός
«Με δεδομένη λοιπόν την ανάγκη να χτίσουμε ξανά την οικονομία, κυρίες και κύριοι, το μόνο που μας μένει είναι να αισιοδοξούμε και πάλι επιλέγοντας τώρα ένα δυναμικό δρόμο της επιθετικής πολιτικής με όραμα την πλήρη εξωστρέφεια. Από τις εξαγωγές μέχρι τις επενδύσεις. Λόγοι αισιοδοξίας υπάρχουν. Άλλωστε και η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο μας λένε ότι από το καλοκαίρι του 2013 μπορούμε να ελπίζουμε σε πρώτα ορατά σημάδια πιθανής προοπτικής ανάκαμψης τον χρόνο αυτό ή εντός του 2014. Αν όμως θέλουμε και μπορούμε από τώρα να μιλάμε για αναθέρμανση της οικονομίας προαπαιτούμενο είναι ένα και μόνο.
Επαναφορά ρευστότητας στην αγορά. Η ρευστότητα είναι προαπαιτούμενο. Και πρώτη βασική κίνηση για να βρούμε τον βηματισμό μας στην ανάπτυξη είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα και με κάθε δυνατό τρόπο. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε αν θέλουμε να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η μεταρρύθμιση οφείλει να ξεκινήσει άμεσα στην κρατική μηχανή με καθολική λειτουργία πληροφορικών συστημάτων σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων εκείνων των διαδικασιών και εγγράφων που έχουν εφευρεθεί για να συντηρούν την διαφθορά είναι εκσυγχρονισμός. Αυτό είναι ανάγκη. Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η λειτουργία μιας δημόσιας διοίκηση με τόσους υπαλλήλους όσους αντέχουμε να πληρώνουμε είναι χρέος προς τα παιδιά μας. Δεν είναι χρέος έναντι του μνημονίου.
Το άνοιγμα των επαγγελμάτων που θα δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέα παιδιά που θέλουν να στραφούν στην επιχειρηματικότητα είναι προσφορά στην κοινωνία και όχι στους δανειστές. Η διάλυση άχρηστων Οργανισμών πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι εκσυγχρονισμός και απονομή δικαιοσύνης στον φορολογούμενο. Η αύξηση της παραγωγικότητας στον κρατικό τομέα και η εφαρμογή των νόμων με δικαιοσύνη και ευπρέπεια είναι υποχρέωση που θα μειώσει την απόσταση που μας χωρίζει σήμερα από τα πολιτισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι μπαμπούλας οι μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι καταδίκη ο εκσυγχρονισμός. Δεν είναι υποτέλεια η εφαρμογή των νόμων και η λειτουργία του κράτους. Δεν είναι ντροπή η εφαρμογή αυστηρών κανόνων στην εκπαίδευση για την αναβάθμιση της παιδείας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον νέο δρόμο από τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνες που και εμείς συμφωνούμε ότι έπρεπε ήδη να τις έχουμε κάνει.
Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το σημερινό τοπίο στην οικονομία, την διοικητική μηχανή αλλά και την κρατική παρουσία. Μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι εμείς οι επιχειρηματίες είμαστε «καταδικασμένοι» να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαι δε της άποψης ότι επιβάλλεται να δούμε την αισιοδοξία ακόμη και εκεί που δεν φαίνεται ακόμη. Γι’ αυτό δεν βρίσκω άλλο δρόμο από την επίθεση με προσεγμένες επιχειρηματικές κινήσεις κάθε μορφής. Με πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά αλλά και με επενδυτικές συνεργασίες κάθε μορφής την κατάλληλη στιγμή.
Ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς έχουμε πει σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο:
Ότι για να κάνουμε ανάπτυξη πρέπει πριν απ’ όλα να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη.
Ότι για να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη πρέπει να μετέχουμε (στον διάλογο) και εμείς οι επιχειρηματίες για να εξηγήσουμε πια μονοπάτια είναι βατά και ποια είναι άβατα και πρέπει να τα φτιάξουμε.
Ότι για να προχωρήσουμε στις επενδύσεις πρέπει να υπάρξει ρευστό στην αγορά, τραπεζική χρηματοδότηση και το κράτος να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις χωρίς επανάληψη του φαινομένου των καθυστερήσεων και ιδίως της μη επιστροφής του ΦΠΑ.
Ότι για να ξεκινήσει η μηχανή πρέπει να γίνουν βασικές παρεμβάσεις και στην παραγωγή και στο εσωτερικό εμπόριο και στις εξαγωγές.
Ότι για τις επενδύσεις χρειάζεται κατ αρχήν να ξεκαθαρίσει το κράτος που θέλει και που δεν θέλει εργοστάσια, να ουσιαστικοποιήσει τον θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων που τώρα στηρίζουν, όπως στην Βαμβακιά, μόνες τους οι επιχειρήσεις μέσα σε αν κλίμα αντίδρασης και αντιξοοτήτων. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πολύ κοντά στο θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων ξερνώντας πιθανά κριτήρια πολιτικού κόστους.
Ότι για τις αδειοδοτήσεις επιβάλλεται να επικρατήσει αναπτυξιακή λογική και όχι η αρχή της αστυνόμευσης που οδήγησε τον Σύνδεσμο μας σε αγώνες επί αγώνων να για να επιβληθούν οι αρχές της αναπτυξιακής ανάγκης του τόπου.
Ότι μπορεί να επιβάλλαμε τις απόψεις μας και να κερδίσαμε τον διάλογο με την Πολιτεία αλλά ως Σύνδεσμος αντί για συγχαρητήρια ζητάμε να επικρατήσουν άλλα κριτήρια επενδυτικής πολιτικής που να μην προκαλούν αντικίνητρα.
Ότι δεν μπορούμε να προσκαλούμε επενδυτές για επενδύσεις για αύξηση της εθνικής παραγωγής αλλά τα προϊόντα της χώρας να αγνοούνται ακόμη και στον εφοδιασμό των πλοίων επειδή υπάρχουν εμπλοκές με την επιβολή ή όχι του ΦΠΑ.
Ότι είναι αντιφατικό να ενημερώνουμε συνεχώς, ως Σύνδεσμος, την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και να περιμένουμε λύσεις αλλά να μαθαίνουμε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει αναταραχή λόγω προτάσεων για διάλυση της Γενικής Γραμματείας και αντικατάσταση της.
Ότι είναι επίσης αντιφατικές προς την ανάπτυξη οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται κατακόρυφα οι απαλλαγές βιομηχανικών επιχειρηματικών ομάδων από τις ενεργειακές επιβαρύνσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ας δείξουμε σεβασμό και κατανόηση στις ανάγκες των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου που δεν είναι άλλες από την ιδιωτική πρωτοβουλία και έχουν το κουράγιο να κινήσουν την οικονομία και να την επαναφέρουν εκεί που της αξίζει. Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να ξεκινήσουμε άμεσα από μέτρα κοινής λογικής που θα ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να επισπεύσουν την συμμετοχή τους σε μια εκστρατεία αναστροφής της σημερινής στασιμότητας στην οικονομία. Σε μια εκστρατεία αλλαγής της σημερινής εικόνας που εισπράττουμε και εμείς γιατί ζούμε στην ίδια κοινωνία.
Και βλέπουμε σήμερα με στενοχώρια περιοχές ιστορικής οικονομικής και βιομηχανικής δράσεως όπως είναι ο Πειραιάς, το λιμάνι του και οι γύρω περιοχές του να απαξιώνονται και να υποβαθμίζονται μέσα στην γενικότερη ύφεση. Δώστε μας την δυνατότητα να ζωντανέψουμε και πάλι τον αγαπημένο μας Πειραιά. Να χτίσουμε δουλειές και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές που αξίζουν στον Πειραιά και τους Πειραιώτες. Πιστεύουμε σταθερά ότι, μπορεί να έρθει η επόμενη καλή μέρα».
O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου κ. Βασίλειος Κορκίδης
«Πρέπει να διαχειριστούμε να διαχειριστούμε με διαφορετική οπτική τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της ελληνικής βιομηχανίας, έξω από τα στερεότυπα που συχνά επαναλαμβάνουμε. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε την πορεία που ακολούθησε η ελληνική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η ενθάρρυνση των αναγκαίων προσαρμογών και η προσπάθεια να αναδειχτεί ο σύγχρονος πυρήνας των βιομηχανικών επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα από την οποία θα τροφοδοτηθεί η μελλοντική ανάπτυξη.Να ξανασυζητήσουμε την σημασία μιας νέας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Να εντοπίσουμε κλάδους που μπορεί να έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (γιατί - ας μην ξεχνάμε - η υπόθεση της ανταγωνιστικότητας αφορά σε επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας) όπως η βιομηχανία υλικών οικοδομής, εξαρτημάτων ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τροφίμων ακόμα και η βιομηχανία συναρμολόγησης, αλλά κυρίως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που είχαμε και χάσαμε αδικαιολόγητα.
Και πρέπει κυρίως να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Το καλό επίπεδο ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού Το υψηλό επίπεδο ειδικευμένου εργατικού δυναμικού Το μεγάλο αριθμό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τεχνικών σχολών Την ευρηματική ελληνική επιχειρηματικότητα.»
Ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική την συνεργασία και τις προθέσεις για παραπέρα προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και ζήτησε στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής να εξεταστεί η λειτουργία η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Πειραιά που σύμφωνα με μελέτη, υπογράμμισε, μπορεί να προκύψει ισχυρό κεφάλαιο κέρδους με μεγάλα οφέλη για τα δημόσια Ταμεία.
http://www.svap.gr/index.php/ekdhloseis/144-gs2010-2#sigFreeIda139a30c54
Η Κλειστή Συνεδρίαση
Στην Κλειστή Συνεδρίαση που προηγήθηκε ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαθιός ανέλυσε τις ανησυχίες της Διοίκησης του Συνδέσμου για τις εγκαταστάσεις και τις μετεγκαταστάσεις των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής υπογραμμίζοντας την ανάγκη να φροντίσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ να αποδώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τον θεσμό των επιχειρηματικών πάρκων (Β.Ε.ΠΕ) για το θέμα αυτό ακολούθησε ευρεία συζήτηση ενώ επισημάνθηκαν σειρά από προβλήματα στο κύκλωμα των αδειοδοτήσεων και των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων μεταποίησης της Αττικής.
Προσκεκλημένος ομιλητής στην Κλειστή Συνεδρίαση ήταν ο καθηγητής Οικονομικών κ. Γεώργιος Χριστοδουλάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η οικονομία της χώρας δεν έχει φυσιογνωμία και είναι αναγκαίο να αποκτήσει εφόσον θέλει να βαδίσει σε δρόμους ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δε θα γίνει, είπε, εάν η εθνική παραγωγή αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της και εάν η χώρα παραμείνει κάτω από ισχυρή νομισματική προστασία όπως είναι το ευρώ.»
Η χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ χαρακτηρίστηκε τόσο από την ενθουσιώδη προσέλευση μελών, όσο και από την συμμετοχή για παρεμβάσεις και ανταλλαγή απόψεων. Παρέστησαν στις συνεδριάσεις οι κ.κ.
- Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Στεργίου.
- Εθνικός Συντονιστής Απλούστευσης των Αδειοδοτήσεων κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος.
- Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου.
- Περιφερειακός Σύμβουλος της Αττικής Γιάννης Αξαρλής.
- Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Ενώσεων και Κλαδικών Οργανώσεων.
Οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου
Μετά την Κλειστή Συνεδρίαση ακολούθησαν Αρχαιρεσίες και επανεξελέγησαν για την επόμενη τριετία του ψηφοδελτίου του προέδρου του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιού.
Επιτυχία του ΣΒΑΠ στις αδειδοτήσεις
Όπως ανακοίνωσε στην Γενική Συνέλευση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης ψηφίσθηκε στην Βουλή νομοσχέδιο στις διατάξεις του οποίου περιέχονται ρυθμίσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Αττική το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέκυψε από υποδείξεις και προτάσεις του υπό τον κ. Δημήτρη Μαθιό Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για διατάξεις του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».