Γενική Συνέλευση 2011
Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων
«Η οικονομία δεν μπορεί να σωθεί από μόνη της και δεν πρόκειται να σωθεί γιατί απαιτούνται πόροι που δεν υπάρχουν. Η πολιτεία και οι πολιτικοί επιμένουν να προστατεύουν και να συντηρούν τον δημόσιο τομέα, ο οποίος σπαταλά πόρους χωρίς να παράγει. Ο ιδιωτικός τομέας που παράγει πόρους, αποθαρρύνεται με συνέπεια οι επιχειρηματίες να προσανατολίζουν τις δράσεις τους σε εκτός Ελλάδος κατευθύνσεις. Εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία αυτή, απομένει η επίσημη ανακοίνωση της πτώχευσης μέσα στη διετία 2012-2013. Πρώτη ένδειξη θα είναι, η απώλεια άνω των 200.000 επιχειρήσεων μέσα στο 2011, έναντι 170.000 επιχειρήσεων του 2010, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας από 700.000 σε 1.100.000 άτομα. Στα παραπάνω εστιάζεται το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής (Τετάρτη 11-5-2011), Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, όπως διαμορφώθηκε από τους κεντρικούς ομιλητές της ανοικτής συνεδρίασης κ.κ. Δημήτρη Μαθιό Πρόεδρο του ΣΒΑΠ, Στέφανο Μάνο Πρόεδρο του Κόμματος «Δράσης», και Γεωργίου Κασιμάτη Πρόεδρο της Κεντρικής ΄Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος».
Τόσο από τις ομιλίες όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψαν μεταξύ άλλων και τα εξής συμπεράσματα:
- ΕΛΛΕΙΨΗ ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με τρόπο που οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια, για την πραγματική πορεία και την πραγματική προοπτική της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ως απόδειξη, επισημάνθηκε, η παντελής απουσία κυβερνητικών παραγόντων στη χθεσινή κρίσιμη για την οικονομία και την βιομηχανία συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης.
- ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ των επιχειρηματιών για την επιμονή της Κυβέρνησης να καθυστερεί την εφαρμογή πραγματικού σωτήριου προγράμματος για την οικονομία.
- ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ των επιχειρηματιών για ανάπτυξη δράσεων στις γειτονικές χώρες και στις αναπτυσσόμενες χώρες με προοπτική την μεταφορά και της έδρας της επιχείρησής τους στις χώρες αυτές.
- ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τις εξελίξεις σε ότι αφορά την αναθέρμανση της οικονομίας και την ευρύτερη ανάπτυξη.
- ΚΙΝΔΥΝΟΣ πτώχευσης της χώρας μέσα στην επόμενη διετία, εάν δεν ανατραπούν τα δεδομένα του σημερινού μοντέλου της οικονομίας και του σημερινού μείγματος της οικονομικής πολιτικής.
- ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ του ρυθμού κλεισίματος επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας με άνω του 1.000.000 απώλειες θέσεων εργασίας.
- ΠΛΗΡΗΣ αδυναμία παραπέρα δράσης των επιχειρήσεων, με το σημερινό έντονα αρνητικό φορολογικό, εργασιακό και επενδυτικό κλίμα.
- ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗκαι των ξένων επενδυτών από την αδυναμία ενημέρωσής τους από την Κυβέρνηση και σε εκδηλώσεις όπως η Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ. Επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η απουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ενώ ήταν παρών στην εκδήλωση ο νέος εμπορικός ακόλουθος της Κίνας κ. Sun Liwei που εκπροσωπεί τους κινέζικους επενδυτικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι ομιλητές εστίασαν τις επισημάνσεις τους στα εξής:
Ο κ. Δημήτρης Μαθιός:
«Είναι λάθος οι κατευθύνσεις στις οποίες η Κυβέρνηση αναζητά επενδύσεις και πόρους για να τροφοδοτήσει τον υπέρογκο και ακόμη σπάταλο δημόσιο τομέα. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν για τρεις λόγους. Πρώτον διότι δεν γίνεται τζίρος, ενώ είναι έντονη η έλλειψη ρευστότητας. Δεύτερον διότι τα κεφάλαια μεταναστεύουν σε χώρες και σε χώρους που μπορούν να επενδυθούν εξασφαλίζοντας κέρδος. Τρίτον διότι το απαγορευτικό φορολογικό καθεστώς, για κάθε επένδυση και πολύ περισσότερο για κάθε επέκταση δράσεως στην Ελλάδα, γίνεται πολυπλοκότερο και τελικά εντελώς ασύμφορο ακόμη και για την αγορά ενός απλού ακινήτου. Πολύ δε περισσότερο για την αγορά εκτάσεων με σκοπό την επένδυση. Η Κυβέρνηση καθυστερεί απαράδεκτα να εφαρμόσει ρεαλιστικό πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν και δυστυχώς κανένα λόγο να αισιοδοξούν».
Ο κ. Στέφανος Μάνος:
«Οδηγούμεθα σε πτώχευση μέσα στη διετία 2012-2013. Είναι περίεργο πώς δεν το αποδέχονται και δεν το λένε ευθέως αυτοί που πρέπει να το πουν. Η οικονομία της χώρας επιτρέπει όμως ανατροπή αυτής της πορείας, αρκεί η Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα. Πρέπει σήμερα κιόλας να καταργήσει από το ελληνικό δημόσιο όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες που αντικειμενικά δεν παράγουν έργο και δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Να καταργήσει ακόμη όλες τις ΔΕΚΟ που αποδεδειγμένα δεν έχει λόγους να τις διαχειρίζεται το δημόσιο. Να απολύσει όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στους τομείς αυτούς και να τους αποδώσει μόνο το 70% των βασικών αποδοχών τους για μια τριετία. Μετά την τριετία θα πρέπει να τους απολύσει τελείως, με τους όρους που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι εντός του πλαισίου του Συντάγματος που προβλέπει ότι, οι υπάλληλοι τομέων του δημοσίου που καταργούνται απολύονται αυτόματα. Είναι απαράδεκτο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης το ελληνικό δημόσιο να χρηματοδοτεί τα κόμματα, με υψηλό κόστος για κάθε φορολογούμενο. Είναι απαράδεκτο να διατίθενται ιδιωτικά τζετ για τις κυβερνήσεις, όπως και το δημόσιο να διαθέτει κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στο περιβάλλον αυτό, είναι αδιανόητο να γίνουν επενδύσεις όσο οι κυβερνήσεις προστατεύουν τον δημόσιο τομέα και τον συντηρούν στην ανεπίτρεπτη σημερινή μορφή του και έκταση».
Ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης:
«Η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παλεύουν μόνες τους, δεν τείνει στο άπειρο. Η πιθανότητα των λουκέτων όλο και αυξάνεται. Εκτιμάται ότι 225.000 επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011 με απώλειες θέσεων εργασίας άνω των 320.000. Στις απώλειες θέσεων εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και 60.000 άνεργοι επιχειρηματίες που δεν καταγράφονται πουθενά. Δεν μπορεί να εξισορρόπηση την κατάσταση ο επενδυτικός νόμος που ενεργοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και εξαιρεί το εμπόριο και την οικοδομή. Τα περιβόητα προγράμματα ΕΤΕΑΝ και ΕΣΠΑ, καρκινοβατούν. Το πρώτο στις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το δεύτερο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 24% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και το 36% στον ΟΑΕΕ. Στις εργασίες της Συνέλευσης είχε προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι Σγουρός, τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης. Αναφερόμενος στην πολιτική της Περιφέρειας, υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με σειρά μέτρων που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων, την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Τέλος ανήγγειλε την δημιουργία, από την Περιφέρεια Αττικής, Γραφείου Υποδοχής Επενδυτών και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
http://www.svap.gr/index.php/ekdhloseis/54-gs2011#sigFreeId73a9898551