Αθήνα, 7 Μαΐου 2019

 Ο κ. Δημήτρης Μαθιός στο «τιμόνι» της Διοίκησης του ΣΒΑΠ για ακόμα μια τριετία

Με την εκλογή της νέας Διοίκησης του ΣΒΑΠ υπό τον κ. Δημήτρη Μαθιό έκλεισαν οι διήμερες εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΑΠ στα πλαίσια της οποίας οργανώθηκαν και εκδηλώσεις για τις «ημέρες θάλασσας 2019» που πραγματοποιούνται την τρέχουσα εβδομάδα στον Πειραιά.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης

«Την ανάγκη να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν ευρύτερος διάλογος με την πολιτεία και όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου ώστε μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας να αποτελέσει πολιτικό και οικονομικό στόχο εθνικού σκοπού ώστε η βιομηχανία να αυξήσει την συμμετοχή της στο ΑΕΠ από το 8% στο 12% υποστήριξαν στις ομιλίες τους, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΑΠ, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαθιός και οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Νικόλαος Καραγεωργίου και Ιωάννης Καρακάσης.

Ο κ. Μαθιός υποστήριξε ότι η βιομηχανία παραμένει μοχλός ανάπτυξης και η οικονομία είναι δυνατόν να ανακάμψει και να ανταμώσει θετικά σημεία προόδου μέσα από την εξωστρέφειά της και την προσαρμογή της στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Επεσήμανε ότι, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να περιορίζονται στον χώρο του κοινοβουλίου και να μην παρεμβάλλονται στην οικονομία δεδομένων των απαιτήσεων που έχει για προσέλκυση επενδύσεων και διακρατικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Εστίασε, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας την ανάγκη προσοχής της πολιτείας στην αξιοπιστία της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ώστε ως οικονομία να αποκτήσουμε την δυνατότητα μεγαλύτερης αυτοδιαχείρισης και περισσότερων πολιτικών επιλογών και στόχων.

Η Γενική Γραμματέας κ. Μαίρη-Ανν Βελλή παρουσίασε στοιχεία από τα πεπραγμένα του 2018, επικεντρώνοντας τις αναφορές της σε συγκεκριμένα διαβήματα για την βελτίωση της λειτουργικότητας των βιομηχανιών της Αττικής – Πειραιώς.

Οι Αρχαιρεσίες

Οι εργασίες της ΓΣ έκλεισαν με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες πλειοψήφησε η πρόταση του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Μαθιό.

Η συμμετοχή του ΣΒΑΠ στις εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας 2019»

 Με συγκέντρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Αττικής και του Πειραιά και με την συμμετοχή εκπροσώπων της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας ο ΣΒΑΠ οργάνωσε στο πλοίο «ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ V» συζήτηση, αντικείμενο της οποίας ήταν η σημασία της αναγέννησης και αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στην προσπάθειά μας για αναστροφή του κλίματος της οικονομίας οφείλουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να αναβαθμίσουμε άμεσα την ανταγωνιστικότητα κλάδων που η ελληνική βιομηχανία έχει γράψει ιστορία και έχει ισχυρό παρελθόν αναφοράς».

Ας το τολμήσουμε, είπε ο κ. Μαθιός, με πρώτο σκαλοπάτι την αναγέννηση της ανταγωνιστικότητας στην ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας και πρόσθεσε «Με δεδομένη την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου, τα ναυπηγεία της Ελλάδας θα μπορούσαν να προσανατολιστούν προς εργασίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι κατασκευές ειδικών κατηγοριών πλοίων και σκαφών, οι σύνθετες εργασίες επισκευής πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας, ο εξοπλισμός επιβατηγών και κρουαζιερόπλοιων και οι κατασκευές και επισκευές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τις σημαντικές διαστάσεις του ρόλου της ναυπηγικής βιομηχανίας για τη χώρα που σχετίζονται με την διάχυση της τεχνολογίας, με τις επιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και την άμυνα. Και αυτά όλα σημαίνουν συμβολή στην αύξηση της ευημερίας και στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας. Ας σημειώσουμε εδώ πως τα ναυπηγεία και οι άλλες ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τα τροφοδοτούν, βρίσκονται στην πλειονότητά τους συγκεντρωμένες σε πολύ συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Στον Πειραιά- Σχιστό –Πέραμα - Σαλαμίνα - Ελευσίνα και ευρύτερα στην Χαλκίδα και Σύρο. Και αυτό συνεπάγεται ότι οι δραστηριότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, η ναυπηγική βιομηχανία έχει ιδιαίτερη σημασία από πλευράς εθνικής άμυνας, στο σκέλος της εξασφάλισης της δυνατότητας κατασκευής και συντήρησης πλοίων και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες συντήρησης των πλοίων της εγχώριας ακτοπλοΐας, λειτουργίας ιδιαίτερα σημαντικής για την ασφάλεια των μεταφορών σε μία νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και στελέχη ναυτιλιακής κοινότητας.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι ΟΛΠ, ECORESET, INTERAMERICAN, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΑΕ, EVAL, KAMARIDHS GLOBAL WIRE, VIRTUAL GUARD.

 ploiilo1

 moarlis 2 compressed

 SAK 4646

 plakiiotakis compressedkosmos compressedSAK 4190 compressedgalonia compressed

Σύνδεση Μελών

 • Γενική Συνέλευση 2013 +

  Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2012 +

  Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2011 +

  Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2010 +

  Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
 • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

  Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
 • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

  Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
 • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

  Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5