OMADIKH

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ (BECC)

Σε ετοιμότατα η ελληνική βιομηχανία για να μην χαθεί έστω και μια ώρα από την ευκαιρία ανάπτυξης της οικονομίας με την επιστροφή της στην κανονικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός ολοκληρώνοντας, με εξαιρετική επιτυχία, στην Αθήνα διήμερο κύκλο εργασιών με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, από την πλευρά των οποίων διαπιστώθηκαν θετικά στοιχεία για την βιομηχανική και ευρύτερα οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας

Η συνάντηση στην Αθήνα και ο συγκεκριμένος κύκλος συζητήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (BECC), έγινε στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού στο πλαίσιο και των υποχρεώσεών του ΣΒΑΠ στον θεσμικό ρόλο ως αντιπροέδρου του BECC.

Οι φετινές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων προσέλαβαν, εκτός του θεσμικού χαρακτήρα και διαστάσεις οικονομικού γεγονότος καθώς, στο περιθώριο των καταστατικών υποχρεώσεων, πραγματοποιήθηκε και κύκλος ομιλιών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με εξειδικευμένο αντικείμενο «Την οικονομία της Ελλάδος, τις προοπτικές της και οι προϋποθέσεις για ένα επενδυτικό σοκ».

Προς το σκοπό αυτό το αντικείμενο των διαβουλεύσεων χωρίσθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος με κλειστές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης σε θέματα προβληματισμού και γύρω από τον στόχο βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ευρώπη με επιδίωξη την αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ από το 15% στο 20%.

Στο δεύτερο μέρος, με επίκεντρο την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της συμβολής της βιομηχανίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση με την κεντρική εισήγηση του προέδρου, κ. Δημήτρη Μαθιού έγιναν τοποθετήσεις αναλύσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με επίκεντρο τις δυνατότητες συμμετοχής του Πειραιά στην οικονομική ανάπτυξη, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (BECC) και παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειου Κορκίδη.

Τους ομιλητές χαιρέτησε ο πρόεδρος του BECC κ. Jean-Louis Schilansky ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στις ομιλίες των δύο υπουργών μεταφέροντας αισιόδοξα μηνύματα για την Ελλάδα για την οποία υπογράμμισε ότι συντρέχουν όλοι οι θετικοί λόγοι για ανάκαμψη και επανεκκίνηση υψηλών ρυθμών στις επενδύσεις.

Ο κ. Δημήτρης Μαθιός

Με αισιοδοξία για την οικονομία μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη γενικής κινητοποίησης για να γίνουν πραγματοποιήσιμοι φιλόδοξοι, παραγωγικοί, επενδυτικοί και εξαγωγικοί στόχοι. Η οικονομία, τόνισε ο κ. Μαθιός, έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιεί μια στροφή προς τομείς παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό αφού:

 • το μερίδιο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ αυξήθηκεαπό 19% το 2009 σε 30,2% το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης να προέρχεται από τις εξαγωγές αγαθών. Σύμφωνα με την Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2009, έναντι 42% για τη ζώνη του ευρώ και 47% για τη Γερμανία, την ατμομηχανή των εξαγωγών της Ευρώπης.
 • η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις θετικές επιδράσεις που είχε στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα.
 • μετά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017, το πραγματικό ΑΕΠαυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο.
 • Η βιομηχανική παραγωγήσημείωσε εξαιρετικά καλές επιδόσεις τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017

 

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου

"Λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων στην ελληνική βιομηχανία, μια βιομηχανική πολιτική πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια προσέγγιση βασισμένη σε σχετικά μικρές αλυσίδες αξίας, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν επιχειρήσεις και τεχνολογίες από διαφορετικούς τομείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων συγκεκριμένων παγκοσμιοποιημένων αγορών".
Αυτό υπογράμμισε, αναφερόμενος στη βιομηχανική και επενδυτική πολιτική της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και πρόσθεσε:

-Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί δραματικά και ο λόγος είναι η εμπιστοσύνη στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αναγνώριση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται, μετά από μια μακρά περίοδο από-επένδυσης".

-Αυτό οφείλεται στην επικέντρωση της κυβέρνησης στην νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία υιοθετείται σταδιακά ως πυξίδα για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου" το οποίο "βασίζεται στη δημιουργία ενός ευπρόσδεκτου περιβάλλοντος για επενδύσεις και προώθησης των εξαγωγών για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με επίκεντρο το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό της χώρας.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως "οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που μπορούν να καλύψουν αυτά τα κενά στην ελληνική βιομηχανία, γνωρίζουν ήδη, ότι υπάρχει ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον που προσφέρει πολλές επικερδείς ευκαιρίες".

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην σταθερά ανοδική αναπτυξιακή πορεία του Πειραιά και δήλωσε ότι μετά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι περαιτέρω αξιοποιήσεις λιμένων θα γίνονται με τη διαδικασία των υπό-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, σε εταιρίες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ειδικώς, για το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητά του αυξάνεται, καθώς και ότι το λιμάνι αναπτύσσεται συνεχώς, ανεβαίνοντας σταθερά στην παγκόσμια κατάταξη των λιμανιών. Επίσης επισήμανε για το Υπουργείο ότι μένει ανοιχτό σε προτάσεις επιχειρήσεων της κρουαζιέρας, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη χρήση συγκεκριμένων λιμένων καθώς και το ότι έχει καταγράψει αναλυτικά όλους τους λιμένες της χώρας, από τους μεγαλύτερους ως τις πιο μικρές μαρίνες και όρμους και τους έχει κατατάξει σε κατηγορίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, ώστε βάσει αυτών να είναι δυνατή και ευκολότερη η ανάπτυξή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης

Παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις στην συνάντηση των Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε μεταξύ άλλων «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας να φιλοξενούμε σήμερα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και για το λόγο αυτό εκφράζω παράλληλα τις ευχαριστίες μας προς το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς για την πρωτοβουλία της ανάληψης της φετινής της διοργάνωσης. Είναι επίσης τιμή μας να έχουμε, επίσημο προσκεκλημένο και ομιλητή, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, η παρουσία του οποίου επιβεβαιώνει τον σημαίνοντα ρόλο που αποδίδεται και πράγματι διαδραματίζουν οι επιχειρηματικές ενώσεις, στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Δίνοντας γενικότερα το στίγμα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας, θεωρώ πως η σημερινή Γενική Συνέλευση δίνει ένα πρόσφορο έδαφος, ένα κατάλληλο βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή του επιχειρηματικού κόσμου, να προωθήσει, αλλά και να εισπράξει ιδέες και απόψεις, να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την συνεργασία και τη δικτύωση, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που αυτές κυριότερα αποτελούν τη μείζονα κινητήρια δύναμη ανάπτυξης».

untitled2

SHILANSCKY

PLAKETA

SAK 6663SAK 6602SAK 6673SAK 6637SAK 6511SAK 6499SAK 6521BANNER

Σύνδεση Μελών

 • Γενική Συνέλευση 2013 +

  Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2012 +

  Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2011 +

  Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2010 +

  Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
 • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

  Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
 • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

  Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
 • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

  Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5