«Μήνυμα από την κυβέρνηση για στήριξη κάθε υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, από την αξιωματική αντιπολίτευση για άμεση αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της  ανεργίας με τόνωση επενδύσεων και  επιχειρηματικότητας και από την βιομηχανία για άμεση ανταπόκριση σε κάθε προσκλητήριο για την ανάπτυξη»  στάλθηκε από την  Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και μέσα από τις ομιλίες του  Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γεώργιου Κατρούγκαλου,  της Βουλευτού Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.

Με αντικείμενο  την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και βασικό εισηγητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιό ο οποίος κάλεσε κυβέρνηση και πολιτικό κόσμο να εξασφαλίσουν «Προοπτική παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σταθερά θεμέλια στην οικονομική πολιτική και  απομάκρυνση δυσάρεστων σεναρίων» πραγματοποιήθηκε η ετησία τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΒΑΠ στην οποία κεντρικοί ομιλητές στον προβληματισμό των εργασιών της  για τις ανάγκες «Επανεκκίνησης της οικονομίας» ήταν ο  Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, η Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η Ευρωβουλευτής  κ. Εύα Καΐλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γεώργιος Γαβρίλης  και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Κορκίδης.

 

Η ομιλία του προέδρου κ. Δημήτρη Μαθιού

Εισηγούμενος την σημασία που έχει η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ο οφείλουμε να  συμβάλλουμε σε ένα νέο ξεκίνημα. Σε μια νέα αρχή με την αισιοδοξία και το σθένος εκείνο που ιστορικά μας έχει δικαιώσει.

Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δυστυχώς, βρισκόμαστε ακόμη σε ύφεση.  Είναι η ύφεση που προκαλεί την αβεβαιότητα στην οικονομία και στο μέλλον της χώρας εντός της Ευρώπης, όσο μένουν ακόμη ανοικτά τα κορυφαία θέματα διαχείρισης του χρέους. Είναι οι υφεσιακοί λόγοι από την αδυναμία των Τραπεζών να ανταποκριθούν μέχρι και στο 90% στα δάνεια μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων όταν την χρηματοδότηση από τον ELA την απορροφά η ανάγκη να καλυφθούν τα κενά από τις καταθέσεις που φεύγουν.  Σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ έφυγαν από τις Τράπεζες μόνο τον περασμένο Απρίλιο για να φέρουν τις καταθέσεις κοντά στα 140 δισεκ. ευρώ όταν οι χορηγήσεις δανείων φθάνουν τα 220 δισεκ. ευρώ.

Είναι τα υφεσιακά μέτρα και η υφεσιακή πολιτική που χτυπάει την οικονομία μια πενταετία τώρα με αύξηση των φόρων πάνω από 60 δισεκ. ευρώ και μείωση του ΑΕΠ πάνω από 50 δισεκ. ευρώ. Είναι η ύφεση από τα 60 λουκέτα την ημέρα του 2015,με τις προβλέψεις να δείχνουν 8.500 λουκέτα πάσης φύσεως που όμως επηρεάζουν το κύκλωμα της παραγωγής λειτουργώντας σωρευτικά ως δυναμίτης στα θεμέλια της οικονομίας.

Αυτά τα λουκέτα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την εθνική μας παραγωγή. Είναι πελάτες μας. Είναι  επιχειρήσεις κύτταρα της οικονομίας.

Είναι τέλος η  ύφεση που προκαλεί το αρνητικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον όταν στην οικονομία επικρατούν ασάφειες, αντιφάσεις, συνεχείς μεταβολές και μια μορφή ανεξήγητης στάσης μπροστά στις  σύγχρονες και βασικές ανάγκες της κοινωνίας όπως η ίδια η Πολιτεία τις προσδιορίζει  μέσω των κυβερνήσεών της.

Είναι μεγάλη αντίφαση να βλέπεις τις εξαγωγές να πηγαίνουν όπως ήθελες και να ζητάς κάλυψη των κενών από τις μειώσεις και να τιμωρείς την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με φόρο 26% επειδή υποπτεύεσαι τριγωνικές συναλλαγές.

Είναι μεγάλη αντίφαση να δεσμεύεις ρευστότητα με φόρο 26% όταν έχεις ήδη δεσμευμένα περίπου 5 δισεκ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ και πληρωμές σε επιχειρήσεις γιατί το κράτος πρέπει να πληρώσει  δανειακές υποχρεώσεις.

Είναι αντίφαση σε βάρος του επιχειρηματικού περιβάλλοντος να ορίζεις, ως Πολιτεία, φορολόγηση ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες αλλά να εκφοβίζεις τους αγοραστές με ποινές φοροδιαφυγής  επειδή εκ των υστέρων διαπιστώνεις  διαφορές στις τιμές αγοράς.

Είναι αντίφαση να ζητάς εξωστρέφεια της παραγωγής και να μην αναγνωρίζεις τα εμπόδια ανταγωνιστικότητας όταν τιμολογείς την ενέργεια με τεράστιες διαφορές από το ενεργειακό κόστος των ανταγωνιστών.

Και επειδή κανείς μας δεν πιστεύει σε θαύματα, στην οικονομία, αλλά μόνο σε έργα ας θυμηθούμε ότι το 1981, η Ελλάδα είχε 580 δολάρια κατά κεφαλήν εξαγωγές, η Ιρλανδία 340 και η Πορτογαλία 216 δολάρια.

Το 2011, σε αποπληθωρισμένα δολάρια, η Ελλάδα είχε 1.900δολάρια κατά κεφαλήν εξαγωγές, η Ιρλανδία 34.000 και η Πορτογαλία 12.600 δολάρια.

Οι δύο αυτές χώρες, σε διάστημα διετίας, ξέφυγαν από την θηλιά τού χρέους. Βγήκαν από τα μνημόνια και αναπτύσσονται  με  ρυθμό 2%  έως 4% .

Να πεισθούμε και εμείς ότι γίνεται να επανεκκινήσουμε την οικονομία βάζοντας εμπρός τις μηχανές της εξωστρέφειας.

Πρώτο βήμα είναι να κάνουμε ότι πρέπει για αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος που επιδεινώνεται .Επιδείνωση που οφείλεται στη μεγάλη αβεβαιότηταπου προκαλεί αφενός η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και αφετέρου η επιστροφή της αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Δεύτερο βήμα ή  αναστροφή της σημερινής αδράνειας πολεμώντας  τον κακό δαίμονα των αντιφάσεων όχι μόνο στην οικονομική πολιτική αλλά και στην κοινωνική.

Πως θα αφανίσουμε το υφεσιακό και αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον όταν φορολογείς πότε με ΕΝΦΙΑ, πότε με ειδικά τέλη, τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τα πάγια των επιχειρήσεων, μέχρι και τις αποθήκες, επιβαρύνοντας έτσι από την μια το κόστος παραγωγής και από την άλλη τα πάγια έξοδα προκαλώντας συρρίκνωση των επιχειρήσεων.

Τρίτο βήμα με έμπρακτη αποσαφήνιση της πολιτικής εκείνης  η οποία σταθεροποιεί την προοπτική παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και σταθεροποιεί θεμέλια στην οικονομική πολιτική. Σκέλος τους ιδίου βήματος είναι το σταθερό και μακρόχρονο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής  αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι φοροεισπρακτικών διαδικασιών που περιλαμβάνουν μάλλον εκδικητική μανία προς τις επιχειρήσεις.   

Οι επιχειρήσεις ζητούν οικονομική πολιτική σταθερών και μακρόχρονων μέτρων που να προσελκύουν επενδυτές και να αναβαθμίζουν την εθνική παραγωγή και τις δυνατότητες εξωστρέφειας.

Η καταπολέμησή μόνο της γραφειοκρατίας δεν πρόκειται να φέρει το  επιθυμητό αποτέλεσμα όταν καραδοκούν αρνητικοί λόγοι σχεδιασμού επενδύσεων, μέχρι 40% τους υπολογίζει και πάλι το αρμόδιο υπουργείο), λόγω φορολογικής αστάθειας με φορολογικούς συντελεστές που ανατρέπουν τους όρους ανταγωνισμού  εντός αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μη ψάχνουμε σε άλλους συνδυασμούς. Θα χάσουμε χρόνο. Ήδη έχουμε αργήσει.

 

 Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος

Μεταφέροντας το στίγμα της πολιτικής και των επιδιώξεων της Κυβέρνησης στην οικονομία ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα έχουμε συμφωνία με τους δανειστές εντός του Μαΐου αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις κρύβει  από μερίδα κύκλων και παραγόντων υπονόμευση της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των πρωτοβουλιών αυτών θα πρέπει να έχει ως κριτήρια την τα υγιή επιχειρηματικά σχέδια που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και διασφαλίζουν απομάκρυνση της διαπλοκής.

Ο κ. υπουργός παρουσίασε στην συνέχεια το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την οικονομία και αναγνώρισε την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία  στα σχέδια εκείνα που θα επιτρέπουν με την σύμπραξη και του κράτους την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειας όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και την διεθνή Αγορά.

 

Η Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Υπογραμμίζοντας ότι «Η ευαισθησία μας για τον άνεργο δεν μπορεί να εξαντλείται στον τίμιο αγώνα των καθαριστριών διότι 1.300.000 άνεργοι του ιδιωτικού τομέα βιώνουν μια τραγωδία.

Κανείς δεν μιλάει για αυτούς. Κανείς δεν αναφέρεις ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη εξαγωγή άλλων στην Ευρώπη. Για την πωλήτρια, την κομμώτρια, την εργάτρια που δεν έχουν συνδικαλιστικό φορέα δεν βλέπω την κυβέρνηση να κόπτεται» η Βουλευτής Ά Αθήνων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Γνωρίζω ότι πολλοί είστε με κομμένη την ανάσα, αναμένοντας αν θα υπάρξει η περίφημη συμφωνία και ότι η αργοπορία της κυβέρνησης σας κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία.  

Πρέπει  να συζητήσουμε για το τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία χρόνια. Περάσαμε τη βαθύτερη κρίση όλων των εποχών. Το κράτος σχεδόν επισήμως χρεοκόπησε. Δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες όπως συνέβη αλλού, ούτε χρεοκόπησε και ο ιδιωτικός τομέας. Άρα το κράτος μας θα έπρεπε να αλλάξει. Αλλάξαμε αρκετά αλλά δεν φτάσαμε ακόμα στον τελικό προορισμό.

Πρώτη αιτία το πολιτικό μας σύστημα. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνήσανε στα βασικά. Εδώ, αυτό δεν συνέβη. Ο βαθύς διχασμός δεν επέτρεψε στις τρεις κυβερνήσεις της κρίσης να εφαρμόσουν μεταρρυθμιστική πολιτική. Εφαρμόστηκαν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα και δεν έγινε τίποτα για τον παραγωγικό τομέα.

Για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, χρειάζεται να παράγουμε πλούτο. Αυτόν τον πλούτο τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος χαροπαλεύει ανάμεσα στην υπερφορολόγηση, στις έκτακτες εισφορές και στην γραφειοκρατία.

Στις εκλογές ο λαός ψήφισε αλλαγή. Μετά από εκατό μέρες η κυβέρνηση άρχισε επιτέλους να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Άλλωστε ο Λένιν είχε πει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πεισματάρα για να την αγνοεί κανείς. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα. Εμείς σας παραδώσαμε ανάπτυξη, έστω και ελάχιστη. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσε επισήμως ότι ξαναμπήκαμε σε ύφεση, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Τι συνέβη αυτό το διάστημα;

Διαβάζοντας τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η κατάσταση παραμένει άκρως ανησυχητική:

-       Τον Απρίλιο, το οικονομικό κλίμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, πέφτοντας στις 92,8 μονάδες.

-       Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις 84,6 μονάδες (πέρσι, αντίστοιχα, ήταν στις 91,9). 

Οι προβλέψεις για τη βιομηχανική παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν διαρκώς έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις παραγγελίες να αυξάνονται μόνον οριακά. Συγκεκριμένα, μόνο μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής δηλώνουν ικανές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές το τρέχον τρίμηνο επιδεινώνονται.

Σ’ αυτά ήρθε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση κατά 26% των συναλλαγών με Κύπρο, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έσπευσε να επιβάλει αυτόν τον κρυφό φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές, οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της άμεσα. Ας μην προσθέτει στις επιχειρήσεις νέα προβλήματα. Αρκετά έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν.


Κυρίες και κύριοι,

Το στοίχημα για την χώρα είναι να κάνουμε μια μεγάλη ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Η πρώτη λύση είναι να μεγαλώσει η πίτα των φορολογικών εσόδων. Έχω καταθέσει τις απόψεις μου για την φορολογία, ακόμα και όταν διαφωνούσα στο θέμα αυτό με την κυβέρνηση της ΝΔ. Πιστεύω ότι οι εταίροι μας πρέπει να πειστούν για την ανάγκη νέου φορολογικού συστήματος με εγγυημένα έσοδα. Να κάνουμε νέα εκκίνηση με χαμηλούς συντελεστές και να γίνουμε αμείλικτοι στην φοροδιαφυγή.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Και επειδή συχνά ακούω το στρεβλό επιχείρημα ότι είμαστε μικρή χώρα, έχω να πω το εξής: το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Φιλανδία είναι μικρές χώρες, που όμως εξάγουν το 50 % της παραγωγής τους. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και με εθνική συνεννόηση να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

 Και απευθυνόμενη στις επισημάνσεις του κ. Κατρούγκαλου για την υπονόμευση από την Ευρώπη της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε:

«Έχοντας πείρα στα Ευρωπαϊκά, θα ήθελα να σας πω ότι κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ντέρτι να αποτύχει η κυβέρνηση της αριστεράς. Απλώς η Ευρώπη λειτουργεί με κανόνες.

Είναι αδιανόητη η λογική ότι μετά από μια εκλογική

αναμέτρηση σε μια χώρα, αλλάζουν μονομερώς τα συμφωνηθέντα. 

Πέρασαν τρεις μήνες  για να το καταλάβετε αυτό.

Σε ότι αφορά τη Ν.Δ. δεν θα είμαστε η αντιπολίτευση του λαϊκισμού.

Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Υπεύθυνα θα στηρίξουμε την κυβέρνηση,  εφόσον πορευτεί στην σωστή κατεύθυνση.

Αλλά θα είμαστε σκληροί απέναντι σε κάθε κυβερνητική πολιτική που θα αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων,  των ανέργων και της νέας γενιάς.

 

Η Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή

Την παρακολούθηση των εξελίξεων και των προσπαθειών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να έξοδο από κάθε μορφής κρίση και ύφεση  καθώς και την προσοχή στους στόχους  της Ε.Ε. για βιομηχανική ανάπτυξη κατά 20% και μέσα από τα πακέτα ενίσχυσης των επενδύσεων  όπως αυτό του «πακέτου Γιούνκερ» των 300 δισεκ. ευρώ συνέστησε στα μέλη του ΣΒΑΠ,  η Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή.

Αναφέρθηκε στην επιτυχή προσπάθεια του Βελγίου για έξοδο από την κρίση και την ύφεση και έδωσε στοιχεία για την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  μέσα από επιλογές που μπορούν να αξιοποιηθούν και στον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς  κ. Γεώργιος Γαβρίλης

 Η Περιφέρεια Αττικής είναι ανοικτή σε προτάσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες αναζητώντας, με διαφάνεια και συλλογικότητα, εκείνα τα βέλτιστα μέσα για την υλοποίηση του κοινού στόχου της ανάπτυξης είπε μιλώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Γεώργιος Γάβριλης και κάλεσε τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με την περιφέρεια για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με απλοποίηση διαδικασιών, συντονισμού υπηρεσιών, επίλυσης χωροταξικών προβλημάτων και υποστήριξη κλάδων  που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Κορκίδης

Υπογραμμίζοντας ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη καθιέρωσης   απλού, σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Κορκίδης υπέδειξε ως μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας και τα εξής :

·            Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και  συμμετοχή του στο σχεδιασμό των επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις-EFSI, γνωστό και ως πακέτο Γιούνκερ, αλλά και άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που λιμνάζουν. Πρέπει να δώσουμε ισχυρό «παρών» στις νέες γραμμές χρηματοδότησης, που σχεδιάζει  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με απευθείας χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, χωρίς τη μεσολάβηση των εθνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.  

·             Επίσπευση της διαδικασίας εκπόνησης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με έμφαση στις μεσαίες, παραγωγικές επιχειρήσεις.

·           Δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων, που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως  Εγγυήσεις, Μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια).

·             Υιοθέτηση ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, με σταδιακή μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. και όχι αύξηση ιδιαίτερα για τις νησιωτικές μας επιχειρήσεις. Πάγια θέση μας παραμένει ο ενιαίος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 15%, ενώ  σε περίπτωση αύξησης σε οποιοδήποτε φόρο, πρέπει άμεσα να αντισταθμίζεται από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.

·               Εξορθολογισμός του κόστους παραγωγής στη Βιομηχανία, με μείωση των τιμών   στα τιμολόγια ενέργειας.

·           Άμεση ενεργοποίηση του Ν. 4262/14 (νόμος-πλαίσιο για την αδειοδότηση),     ιδιαίτερα ως προς τα προβλεπόμενα για τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

·           Συμπλήρωση της Νομοθεσίας περί ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων (Ν. 3982/2011) στα σημεία όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

·           Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Εμπόριο και τη Βιομηχανία, μέσω της διασύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την παραγωγή.

·           Ενεργοποίηση του νόμου-πλαίσιο (ν. 4302) για την Εφοδιαστική Αλυσίδα και σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Logistics.

·           Mείωση της γραφειοκρατίας, που αφορά στην επιχειρηματικότητα, αλλά και της πολυνομίας, με ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια διαβούλευση.

·           Μετεξέλιξη των Επιμελητηρίων σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Ε.Κ.Ε.επ.), με  διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

·             Αξιοποίηση των Ναυπηγείων και επανεκκίνηση της Ναυπηγοεπισκευής.

·            Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια και καινοτομία, με τη δημιουργία ειδικής επιτροπής.

 

H βράβευση

Στο πλαίσιο  θεσμού βραβεύσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς η Γενική Γραμματέας του ΣΒΑΠ κ. Μαίρη-Ανν Βελλή παρέδωσε το φετινό βραβείο στην κ. Σοφία Ρωκ-Μελά (παιδαγωγό με ειδίκευση στην διδασκαλία των Επιστημών και στην εκπαίδευση στα Μουσεία) για την ίδρυση και το 12ετες έργο της στοΒιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείοτονίζοντας μεταξύ άλλων «Ο θεσμός των βραβεύσεων προσώπων και προσπαθειών από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς έχει διπλή κατεύθυνση.

 

Την επιβεβαίωση ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν απουσιάζει από όσα συντελούνται στην κοινωνία μας και την ενεργοποίηση δυνάμεων της κοινωνίας να ακολουθήσουν τα παραδείγματα αξιόλογων προσπαθειών  τις οποίες και οφείλουμε όλοι να αναδεικνύουμε».

 

 

 

 

Σύνδεση Μελών

  • Γενική Συνέλευση 2013 +

    Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2012 +

    Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2011 +

    Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2010 +

    Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
  • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

    Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
  • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

    Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
  • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

    Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5