«Η φοροεισπρακτική λογική απομακρύνει ανάκαμψη και ανάπτυξη.».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού

«Το 2011 βρίσκει την ελληνική βιομηχανία και γενικότερα την ελληνική οικονομία σε ακόμη δυσκολότερη θέση από αυτή του 2010» τονίζει σε εγκύκλιο-μήνυμα του προς τα μέλη του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός και προσθέτει:«Δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου και οι αυξήσεις πρώτων υλών έρχονται να προστεθούν στα όσα στοχεύει ο νέος Προϋπολογισμός. Στόχοι που αντί να απομακρύνουν εντείνουν την ανησυχία και την αβεβαιότητα καθώς είναι εμφανής και πάλι ο μονόδρομος της εισπρακτικής και μόνο μεθόδου για την μείωση του ελλείμματος με αύξηση των φόρων κατά 8 δισεκ. ευρώ και επιπλέον .
Μονόδρομος «στρωμένος» με τα «υλικά» της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, της αύξησης ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, της επιβολής φόρου πολυτελείας, της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, της επιβολής φόρων στην περιουσία.
Το επαχθέστερο όμως των υλικών του «φοροεισπρακτικού μονόδρομου» είναι (ως λογική) η συνέχιση της τιμωρίας του κέρδους με έκτακτη εισφορά χρήσης 2009 στις όποιες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που κανονικά θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένες και από την φορολόγηση των παγίων στοιχείων του και του συνόλου των εγκαταστάσεων.
Και αυτό την στιγμή που, όπως είναι βέβαιο, η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το φορολογικό πληθωρισμό.
Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τον αφανισμό των επιχειρήσεων και ειδικότερα την κατάρρευση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή της επιχειρηματικής τάξης που λόγω της οικονομικής «ίωσης» του 2010 είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπλέον απαιτήσεις που θέτει ο νέος Προϋπολογισμός. Πέρα όμως από την συγκυρία και των στοχεύσεων του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία υποφέρει όχι μόνο από τις παθογένειές της αλλά και από την ασάφεια στην οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με την ανυπαρξία οικονομικού οράματος

Και ο κ. Μαθιός κατέληξε:«Πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα βγει. Και τούτο διότι παρά τα μέτρα τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανακόπτεται η ύφεση στην οποία έχει ήδη περιέλθει. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να καθηλώσουν την οικονομία σε μία επικίνδυνη μορφή στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή να μην υπάρχει ανάπτυξη και την ίδια στιγμή οι τιμές και ο πληθωρισμός να αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Γιατί τα κυβερνητικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος είναι σαφώς ταμειακού χαρακτήρα χωρίς την ελάχιστη αναπτυξιακή λογική. Προβλέπουν τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μόνο διά της περικοπής των μισθών και αύξηση των εσόδων μόνο διά των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Η «συνταγή» αυτή είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη».

Αθήνα 3 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ