«Το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν θα επιτύχει μόνο με απειλές και φυλακίσεις. Χρειάζεται και πολιτική βούληση».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού για την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Η μέχρι σήμερα αποτυχία σε κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής ποινικοποίησης των διαδικασιών είσπραξης των φόρων. Οφείλεται κυρίως στο ότι κάθε κυβέρνηση έχει τις προσωπικές απόψεις για την φορολογική πολιτική με αποτέλεσμα την πρόσκληση σύγχυσης και χάους μέσα από τα οποία καλλιεργείται συστηματικά η διαφθορά και η αναξιοπρέπεια. Εάν η κυβέρνηση θέλει να έχει αποτελέσματα πρέπει να στραφεί στην λογική ενός σύγχρονου και κυρίως αναπτυξιακής λογικής φορολογικού συστήματος που δεν θα μεταβληθεί τουλάχιστον για μια 10ετία αν δεν συντρέξουν σοβαροί λόγοι.»

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός,αναλύοντας σε σύσκεψη του Δ.Σ. του Συνδέσμου τα κενά, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στην οικονομική πολιτική που προκαλούνται και με τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος επί της ουσίας των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ο κ. Μαθιός πρόσθεσε ακόμη ότι:

  • Τα συνεχώς εναλλασσόμενα φορολογικά νομοσχέδια με τις συνεχείς καινοτομίες και τις δήθεν τομές δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κενό σχεδιασμού ενός αποτελεσματικού και κυρίως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος.
  • Η αδυναμία της φοροεισπρακτικής μηχανής να εισπράξει το φορολογικό προϊόν έχει να κάνει με διοικητικές και πολιτικές παθογένειες καθώς και με την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Συνεπώς η μεγέθυνση των ποινών και η διεύρυνση της όποιας λογικής αστυνόμευσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκαλεί μόνο αντίδραση λόγω του εξευτελισμού των φορολογουμένων και ειδικότερα των επιχειρηματιών.
  • Ουδείς επιχειρηματίας διανοείται κενά στην είσπραξη των φόρων και στην διατήρηση της φοροδιαφυγής. Αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί με ποινές. Θα λυθεί αν πραγματικά η διοικητική μηχανή λειτουργήσει σωστά.
  • Από εκεί και πέρα εάν οι ποινές θα ξεκινούν από την φοροδιαφυγή του ενός ευρώ ή του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι θέμα αξιοπρέπειας των συναλλασσομένων και όχι θέμα πρόκλησης φόβων και απειλών.
  • Το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η φορολογική πολιτική και το κυνήγι της φοροδιαφυγής γίνεται αντικείμενο πολιτικών εντυπώσεων επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η αποτυχία της φορολογικής πολιτικής των τελευταίων 30 ετών είναι γιατί κάθε κυβέρνηση βλέπει την φορολογική πολιτική στα δικά της μέτρα και στις δικές της πολιτικές ανάγκες.
  • Δυστυχώς οι ανάγκες της οικονομίας και κυρίως της ανάπτυξης έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Γιατί η οικονομία απαιτεί σήμερα αναθέρμανση ώστε να βρει δρόμο και για ανάπτυξη. Και όσο δεν βλέπουμε ανάπτυξη όσο δεν βλέπουμε ικανοποιητική ρευστότητα στην αγορά ας μην περιμένουμε παραγωγή φορολογικού προϊόντος για είσπραξη. Τους φόρους τους δημιουργεί ο τζίρος. Και εάν η πολιτεία έχει ανάγκη και άλλων φόρων πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις. Και οφείλει να τις διευκολύνει με μέτρα αναπτυξιακής λογικής και όχι μόνο εισπρακτικής.

Αθήνα 2 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ