Αίτημα παράτασης ισχύος αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, 22.6.2020

                                                                                                                                                                                  

Αθήνα 22/06/2020

 ΑΠ 3.504/2020

 

 

ΠΡΟΣ

A/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Υπ΄ όψιν: κυρίου Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

κ. Άδωνι Γεωργιάδη (email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Β/ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ

Υπ΄ όψιν Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ,

κ. Νικόλαο Μαντζούφα (email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

Γ/ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Υπ΄ όψιν: κυρίου Γενικού Διευθυντού,

κ. Παναγιώτη Λαμπρινού (email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

Θέμα: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/16.

 

  1. 1. ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

 

  1. 2. ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

 

  1. 3. ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΎ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Δια της παρούσης, παρουσιάζουμε και τονίζουμε το πολύ έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξ’ αιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες στο πλαίσιο προστασίας από την επιδημία του ιού SARS-COV2 και του κορονοϊού - COVID19.

            Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις, έχουν πολύ μικρό ή σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κύκλο εργασιών εξ’ αιτίας του COVID19, για το μέχρι τώρα διάστημα του έτους 2020. Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρήσης 2020, είναι αρκετά δυσοίωνες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σχεδόν για το σύνολο των οικονομικών οντοτήτων.

            Με την παρούσα, αιτούμαστε για το σύνολο των οικείων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, τα οποία είναι σε ισχύ προς υποβολή αιτήσεων υπαγωγής, όπως έχουν προκηρυχθεί και ισχύουν, παράταση προθεσμίας υποβολών τουλάχιστον έως 31/12/2020.

Συγκεκριμένα αιτούμαστε παράταση της ισχύος του παραπάνω Νόμου, και των καθεστώτων

  • ·Γενικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο λήγει στις 31/07/2020,
  • ·Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων , το οποίο λήγει 31/07/2020
  • ·Μηχανολογικού Εξοπλισμού, το οποίο λήγει 30/09/2020, για έως την 31/12/2020

Η αιτιολόγηση της παράτασης δικαιολογείται από το ότι:

1/ Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα του των προηγούμενων κύκλων όλων των προτάσεων, όλων των καθεστώτων, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλλαν πρόταση εκεί να μην γνωρίζουν εάν έχουν εγκριθεί ή όχι, ώστε σε περίπτωση απόρριψης να καθίσταται αδύνατη εκ των πραγμάτων η επανάληψη υποβολής του ιδίου αιτήματος στον επόμενο κύκλο

2/ Οι εγκρίσεις χρηματοδοτήσεως από τις Τράπεζες, είτε με τη μορφή δανείου, είτε με τη μορφή χρηματοδοτικής μισθώσεως (leasing) είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, πλέον και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του ιού SARS-COV2 και του κορονοϊού - COVID19. Οι τράπεζες με δεδομένες τις ισχύουσες συνθήκες καθυστερούν πάρα πολύ τόσο στην υποδοχή αιτημάτων χρηματοδότησης όσο και στην αξιολόγηση και έγκριση αυτών.

3/ Με τις νέες καθημερινές συνθήκες της οικονομίας, περισσότεροι φορείς επιδιώκουν να επενδύσουν στο επόμενο διάστημα, σε διάφορους τομείς και περιοχές της χώρας.

Ελπίζουμε στην κατανόηση του Υπουργείου σας στο δίκαιο αυτό αίτημά μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δημήτρης Μαθιός

πρόεδρος