Υπόμνημα προς Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιταγές 7.4.2020

                                                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                           Αθήνα, 7 Απριλίου 2020
 
Προς τον
Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
 
 
Κύριε Υπουργέ,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση του Δ.Σ. του ΣΒΑΠ και εγώ προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση και χαρακτηρίζονται εύστοχα και επίκαιρα.
Μετά από επικοινωνία και με τα μέλη του Συνδέσμου για σχόλια και απόψεις μας επισημάνθηκε πως στο θέμα των επιταγών (που και αυτές είναι στην σωστή κατεύθυνση, αφού αναγνωρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω κυρίως των μέτρων καταστολής της πανδημίας και την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ προβλέπεται και ατομική ένταξη στις πληττόμενες εταιρείες όταν κομιστές των επιταγών που εμπίπτουν στην αναστολή δεν ανήκουν στις πληττόμενες εταιρείες ανεξάρτητα
από τους Κ.Α.Δ. στους οποίους δραστηριοποιούνται) η εξής παρατήρηση την οποία και σας μεταφέρουμε, ως υπόδειξη και παράκληση για παρέμβαση.
 
«Αν διδαχθούμε όμως από τους λοιμωξιολόγους που κύριο μέλημά τους είναι να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης θα δούμε πως λείπει ένα βασικό μέτρο.
Όταν μια εταιρεία λήπτης επιταγής εντάσσεται στις πληττόμενες εταιρείες,εντάσσονται και οι δικές της επιταγές, εντάσσονται με ατομικές αποφάσεις και οι δικοί του κομιστές κ.ο.κ με αποτέλεσμα αντί να περιορίζουμε την διάδοση της, οικονομικής πια, πανδημίας, κατ’ ουσία να την αυξάνουμε. Αν πραγματικά θέλουμε να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να μην
«μολύνονται» με οικονομικά προβλήματα και άλλες εταιρείες θα πρέπει να σκεφτούμε out of the box.
Πρέπει με κάποιο τρόπο να αποτυπώσουμε και να εκμεταλλευτούμε την αξία όλων αυτών των επιταγών που βρίσκονται σε αναστολή.
Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να καταθέσω δυο προτάσεις.
- Να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές αυτές για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ίσως και με χρήση του ευεργετήματος της πληρωμής κατά την διάρκεια της αναστολής και της έκπτωση 25%.
- Η προείσπραξη ποσοστού της ονομαστικής αξίας των επιταγών με την μορφή κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου και με την χρήση ανεξάρτητου ορίου από τις τράπεζες.
Αν αναλογιστούμε τα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και αυτά που νομοτελειακά και αναγκαστικά θα ληφθούν, κύριο μέλημά μας, αλλά και επιλογή με μικρότερο κόστος είναι, να αποσύρουμε σταδιακά εταιρείες και κλάδους από ευεργετήματα όπως η αναστολή και όχι να προσθέτουμε νέες, με ταυτόχρονη στήριξη της δημιουργικής λειτουργίας.
Κατά την άποψή μου και οι δύο προτάσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.»
 
Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος,
Δημήτρης Μαθιός