Υπόμνημα προς τον υπουργό Οικομομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με θέμα "αυξήσεις στον ΕΦΚ" 11.4.2016

                                                                                                        

                                                                                                                ΥΠΟΜΝΗΜΑ
                                                                                                               

                                                                                                                                                                             Αθήνα 11 Απριλίου 2016
                                                         


Προς τον
Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα

-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα

Κοινοπ.
-Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
κ. Γεώργιο Σταθάκη
Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα

-Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
κ.  Θεοδώρα Τζάκρη
Πλατεία Κάνιγγος 20, ΤΚ 101 81, Αθήνα


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας θα ήθελε να εκφράσει την αντίθεση του σε κάθε πρόταση και κάθε σκέψη που αφορά νέες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με διαρροές και πρόσφατα δημοσιεύματα, αυτή η πρόταση, μεταξύ άλλων, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.


Ο κλάδος του καπνού για την χώρα μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στις εξαγωγές, την εργασία και τα δημόσια έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της καπνοβιομηχανίας εισπράττεται κάθε χρόνο περίπου το 7% των συνολικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ποσό που για το 2015 ανήλθε σε 3,1 δις ευρώ.


Κάθε νέα αύξηση στους φόρους των καπνικών θα διακινδυνεύσει να περιορίσει αυτά τα έσοδα, αλλά και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια κατά την διάρκεια της κρίσης, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες και άρα παρούσες στην ελληνική οικονομία. Ο κλάδος έχει περάσει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι το λαθρεμπόριο έχει ξεπεράσει το 20% της αγοράς μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις στους φόρους από το 2009, ενώ κατά το ίδιο διάστημα η νόμιμη αγορά έχει μειωθεί κατά περίπου 50%. Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά το τελικό προϊόν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μία από τις υψηλότερες φορολογίες στην ΕΕ, με μέση φορολογική επιβάρυνση επί της λιανικής τιμής που ξεπερνά το 83%.


Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γενικευμένα δύσκολο περιβάλλον για το σύνολο της βιομηχανίας (υψηλή φορολογία εισοδήματος και εταιρικών κερδών , υψηλό ενεργειακό κόστος, δυσκολία για χρηματοδότηση, μειωμένη καταναλωτική δύναμη στην αγορά κλπ.) καθιστούν ιδιαίτερα ατυχή κάθε σκέψη για νέους φόρους στα προϊόντα καπνού.


Άλλωστε, θεωρούμε δεδομένο ότι εάν αυξηθεί ο φόρος στα προϊόντα καπνού, αυτό όχι απλώς δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντιθέτως θα τα μειώσει, όπως ακριβώς έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014, όπου αντί για πρόσθετα έσοδα 50 εκατομμυρίων ευρώ τελικά εισπράχθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.


Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι σήμερα το φορολογικό καθεστώς των προϊόντων καπνού θα πρέπει να παραμείνει σταθερό, ώστε να προστατευθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ενός από του πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

                                                              Με τιμή,
                                                            Ο πρόεδρος
 
                                                          Δημήτρης Μαθιός