Υπόμνημα προς τον υπ. Ανάπτυξης κ. Σ. Θεοδωρικάκο 1.8.2024

 

 

Αθήνα 1 Αυγούστου 2024

                                                                                        

Προς τον

Υπουργό Ανάπτυξης

κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Υπογραμμίζοντας την  σημασία που έχει για την βιομηχανία της Αττικής η υποβοήθηση στις ιδιομορφίες της λειτουργίας της λόγω των περιβαλλοντικών και άλλων υποχρεώσεών της, πράγμα που έχει πολλές και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις δράσεις και κυρίως στις επενδύσεις ακόμη και εκείνες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε βασικές θέσεις και προτεραιότητές μας ως ΣΒΑΠ.

Η μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης για τον νόμο αδειοδοτήσεων στην Αττική (νόμος 3325/2005) είναι για εμάς κορυφαίο θέμα. Σας επισημαίνουμε την σύσταση κοινής επιτροπής από τον ΟΟΣΑ για την οποία όμως δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Με την ευκαιρία σας βεβαιώνουμε για την πρόθεσή μας να μετέχουμε σε ομάδες εργασίας.

Θέματα που επίσης μας απασχολούν και ζητάμε την ενημέρωσή είναι:

-Πιθανές εξελίξεις στο θέμα άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Υπάρχει διακήρυξη μελέτης από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  να προταθούν τρεις περιοχές στην Αττική όπου θα δημιουργηθούν πάρκα εξυγίανσης όπως τα Οινόφυτα. Μας ενδιαφέρει η πορεία του θέματος;

-Η εξέλιξη με τον ΟΠΣ ΑΑΔΕ που θα αντικαταστήσει το notify business. Επιθυμούμε να γνωρίζουμε πότε πρόκειται να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει;

-Ζητάμε γενική αλλά και ειδική ενημέρωσης σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη σχετική για τον αναπτυξιακό νόμο.

-Για τα μέλη μας είναι χρήσιμες οι αποφάσεις (αν υπάρχουν) που αφορούν την μελέτη για το Όρος Αιγάλεω από το υπουργείο Περιβάλλοντος Η όποια καθυστέρηση υλοποίησης του έργου της Περιφερειακής Αιγάλεω και η σύνδεση της με το Σχιστό και το Πειραιά (αρμόδιοι η Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών) έχει σημασία καθώς το έργο αυτό είναι εθνική σημασίας και θα αλλάξει την πρόσβαση με τα λιμάνια. (συναρμοδιότητα με το ΥΠΕΝ).

-Η εξέλιξη με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πάρκο ΒΙΠΑΝΟΤ Ασπροπύργου και η εκκρεμότητα διαβούλευσης επί του θέματος μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

-Η τυχόν εξέλιξη του θέματος που έχει προκύψει με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τις δαπάνες έρευνας και Τεχνολογίας (συνημμένα και το σχετικό υπόμνημα).

-Ζητάμε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη θέσπιση του «βιομηχανικού λιμένα» στην ελληνική έννομη τάξη. Σήμερα απουσιάζει σχετικός ορισμός και το ειδικό πλαίσιο για την οργάνωση, ανάπτυξη και συντήρηση αυτών των υποδομών. (οι εγκαταστάσεις που απασχολούν αποκλειστικά οι βιομηχανίες με ανταλλάγματα με τις χρήσεις – κατασκευάζονται με ευθύνη του ιδιώτη και ανήκουν στην κυριότητα του κράτους πχ τουριστικός λιμένας – εμείς η -βιομηχανία- πάμε με παραχώρηση έργου).

-Ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία σας ως υπουργείο Ανάπτυξης με  το Υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Βιομηχανίας. Για χρόνια τώρα παραμένει  σε τελική (Β Φάση) μελέτη για την αναθεώρηση του Πλαισίου του 2009, στην οποία θα προδιαγραφεί το μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης της βιομηχανίας της χώρας για τα επόμενα 15-20 έτη. Λόγω του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου του συγκεκριμένου πλαισίου για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας της χώρας, κρίνεται αναγκαία συστηματικότερη συνεργασία και διαβούλευση με φορείς γιατί η αναπτυξιακή πολιτική για την βιομηχανία επιβάλει χώρους. Με το σημερινό  όμως χωροταξικό και πολεοδομικό δεν μπορείς να υλοποιήσεις την αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη.

Προτείνουμε την αναγνώριση και αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της ύπαρξης και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές εντός Αττικής οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προωθηθεί πιθανή μετεγκατάσταση τους.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός