Κίνδυνος να χαθούν και οι τελευταίες ελπίδες για την οικονομία το 2012.

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.

«Να αναθεωρηθεί η στρατηγική στην οικονομία με ενθάρρυνση των επιχειρηματικών δράσεων, ώστε να αρχίσουν να φαίνονται σημάδια αναστροφής του κλίματος»κάλεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός την Κυβέρνηση σε μήνυμα του προς τα μέλη του Συνδέσμου, για το νέο έτος, ζητώντας και από το πολιτικό κόσμο συναίνεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο ίδιο μήνυμα ο κ. Μαθιός επισημαίνει την ανάγκη:

 • - Έναρξη της προσπάθειας ενίσχυσης της αγοράς από την άμεση και πραγματική άρση αντικινήτρων που έχουν ήδη επισημανθεί με την παρουσίαση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • - Επανεξέταση και ανάκληση κάθε μορφής επιβάρυνση στο παραγωγικό κόστος είτε με αυξήσεις των κρατικών τιμολογίων είτε με έμμεσους φόρους.
 • - Αναθεώρηση της πολιτικής που οδηγεί σε στασιμότητα στην οικοδομική δραστηριότητα και τις κατασκευές, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα υπάρχουσες και σχεδιασμένες δράσεις στον τομέα αυτό.
 • - Επανεξέταση της όλης πολιτικής για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με τρόπο που να μην επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής παραγωγής.

«Εάν δεν γίνει αντιληπτή η ανάγκη αυτή για την οικονομία, καταλήγει ο κ. Μαθιός, ο κίνδυνος να χαθεί κάθε ελπίδα για αναστροφή θα είναι έντονα ορατός και από την συνεχή κατάρρευση των επιχειρήσεων».

Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Να αποφύγουμε την «ηλεκτροπληξία» της παραγωγής από τις αυξήσεις του ρεύματος.

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.

«Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη ακόμη και κάθε συζήτηση για επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με αυξήσεις των συντελεστών κόστους, όπως είναι και η ηλεκτρική ενέργεια. Είναι απαράδεκτο, αλλά και αντιφατικό, σε όσα επικαλούνται οι οικονομικοί υπουργοί για στήριξη των επιχειρήσεων στην εξαγωγική τους δράση και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής.»

Την δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στις διεργασίες που ήδη κορυφώνονται για αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Μαθιός πρόσθεσε: «Όταν έχουμε μέσα στην τελευταία διετία αυξήσεις στο ρεύμα 25% και επιβαρύνσεις με ειδικούς φόρους στα καύσιμα και στις εισφορές για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οδηγούμε την παραγωγή σε αδυναμία ανταγωνιστικότητας και την αγορά σε νέα «ηλεκτροπληξία» με αλυσιδωτές συνέπειες και στην οικονομία και στον πληθωρισμό και στην κοινωνία.»

«Διερωτώμεθα συνεπώς, εάν πράγματι ισχύει η πολιτική βούληση για πολιτική αναθέρμανση της οικονομίας ή παραμένουμε μόνο στην περιφρούρηση της κρατικής παρουσίας στην οικονομία», επισήμανε τέλος ο κ. Μαθιός.

Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην οικονομία είναι σε βάρος της ανταγωνιστικότητας».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.

«Είναι άστοχο και εντελώς αντιφατικό σε μια περίοδο όπου η εθνική παραγωγή δοκιμάζεται τόσο από την ανταγωνιστικότητα, όσο και από τις φορολογικές υπερβολές της οικονομικής πολιτικής, να επιμένει η Κυβέρνηση στην παράταση καθεστώτων, όπως είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που επιβαρύνουν υπέρμετρα το εργασιακό κόστος».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στην δημοσίευση στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης, για το νέο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ο κ. Μαθιός πρόσθεσε ακόμη ότι: «Δυστυχώς παραμένουμε σε αντιλήψεις και πολιτικές άλλων εποχών και όχι στην σημερινή συγκυρία, όπου κεντρική προσπάθεια είναι να παραμείνει η εθνική παραγωγή όσο τον δυνατό περισσότερο ανταγωνιστική.
Είναι πράγματι δύσκολο να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να μιλάμε για επιδόματα στην εργασία, στους κλάδους εκείνους όπου είναι ήδη υπό κατάρρευση, λόγω της φοροεισπρακτικής πολιτικής και των μεγάλων επιβαρύνσεων. Αυτός είναι και ο λόγος όπου ο τομέας της οικοδομής από τα οικοδομικά υλικά μέχρι την χαλυβουργία, την κεραμουργεία, τα πυρίμαχα και δεκάδες άλλους κλάδους, είναι μεταξύ εκείνων που πρωταγωνιστούν σε αποφάσεις για μετανάστευση σε άλλες χώρες που επιβραβεύεται η αναπτυξιακή προσπάθεια και δεν αποδεκατίζονται οι επιχειρήσεις.

Αθήνα 9 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Απαράδεκτες οι ρυθμίσεις για την τιμολογιακή πολιτική του βιομηχανικού ρεύματος».

Δελτία τύπου

Δήλωση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.

«Είναι εντελώς αντιφατικό να μιλάμε για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όταν την ίδια στιγμή φροντίζουμε να συντηρούμε τιμολόγια του δημοσίου όπως αυτό της ΔΕΗ, με επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής μέχρι και 70%. ».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στην κοινοποίηση από την ΔΕΗ του νέου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στην μεταποίηση, προσθέτοντας τα εξής:«Από την πρώτη ανάγνωση των νέων τιμολογίων προκύπτει μεν η θεωρητική αύξηση του 5% στην ενέργεια, αλλά δεν πρέπει να θεωρείτε ασήμαντη η αύξηση κατά 20% με την απελευθέρωση της μέσης ισχύος. Η κατάργηση όμως της μειωμένης τιμής στην ισχύ του ρεύματος κατά το εξάμηνο της χαμηλής παραγωγής, οδηγεί μαζί με τις παραπάνω αυξήσεις σε τελικές επιβαρύνσεις που φθάνουν μέχρι και το 70%. Προφανώς δεν έχουν υπολογισθεί ορθά, όπως πολλές φορές συμβαίνει, οι κατά κλάδους επιβαρύνσεις και ιδιομορφίες σε όλο το κύκλωμα παραγωγής βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων».

΄Ισως είναι στιγμή, συνέχισε ο κ. Μαθιός, να μελετηθούν εκ νέου όλα τα τιμολόγια που αφορούν την παραγωγή, σε συνδυασμό με τα εξής:

 • Με τις ειδικές ανάγκες σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας που έχουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
 • Με τις απαιτήσεις ανταγωνισμού που παρουσιάζονται τόσο στις αγορές του φυσικού εξαγωγικού περιβάλλοντος της χώρας, όσο και στις διεθνείς αγορές, ώστε να υπάρξει ειδική τιμολόγηση που να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές εξαγωγές.
 • - Με το γεγονός ότι, αναγκαστικά οι επιχειρήσεις θα στραφούν σε συρρίκνωση παραγωγής και θέσεων εργασίας για να εξυπηρετήσουν τις επιβαρύνσεις από το ενεργειακό κόστος.
 • O κ. Μαθιός κατέληξε: «Είναι αντιφατικό ακόμη να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μία βιτρίνα χαμηλών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν με τις αλχημείες καταργήσεων ειδικών κατηγοριών ισχύος, προκαλούμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εμφανίζουμε στη βιτρίνα της πολιτικής. Θεωρούμε αναγκαία την συνεργασία με την πολιτεία σε έναν ευρύ διάλογο μe αντικείμενο το πολύπλευρο θέμα του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους των καυσίμων».

  Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2012

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

  ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σύνδεση Μελών