Αθήνα 31 Μαρτίου 2014

"Η πολιτεία τινάζει στον αέρα τον Επιμελητηριακό θεσμό και μαζί του την αποκέντρωση και τον μόνιμο διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις. Ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά."

Δελτία τύπου

Ζούμε την μεγαλύτερη αντίφαση της οικονομικής πολιτικής στην ιστορία της οικονομίας και του διαλόγου με τις παραγωγικές τάξεις και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία έχει ανάγκη την ανασύνταξη δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός υπογραμμίζοντας ότι το πολυνομοσχέδιο τινάζει στον αέρα τον Επιμελητηριακό θεσμό.

Μιλώντας για το πρόβλημα που ανακύπτει με τα Επιμελητήρια ο κ. Μαθιός αναφέρθηκε σε υπόμνημα του Συνδέσμου για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο οποίο τονίζονται τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ευθύς εξ’ αρχής σας δηλώνουμε με έντονη αγωνία ότι είναι αναγκαία η προσωπική σας παρέμβαση για την διάσωση από την ανατροπή ενός θεσμού ο οποίος ιστορικά αποτελούσε και αποτελεί την βάση της επικοινωνίας και του διαλόγου με την Πολιτεία.

Πρόκειται για τον Επιμελητηριακό θεσμό που ξεκληρίζεται με μια παρέμβαση η οποία ταυτόχρονα καθιστά αντιφατική και την προσωπική σας πρόθεσή ως πρωθυπουργού της χώρας για αναπτυξιακή δράση στην οικονομία στην φάση αυτή που ο διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις είναι επιτακτική ανάγκη.

Τον θεσμό των Επιμελητηρίων τον δυναμιτίζει κυριολεκτικά το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο στην 69 σελίδα του οποίου αναφέρεται ότι «μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε και καθίσταται προαιρετική η εγγραφή της επιχείρησης σε Επιμελητήριο σύμφωνα με το άρθρο 48 ν. 4111/2013 (Α’18), η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας των Επιμελητηρίων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 (Α΄154) επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο Επιμελητήριο».

Η εν λόγω διάταξη ξεθεμελιώνει τον Επιμελητηριακό θεσμό αφού   υποχρεώνει τα Επιμελητήρια να συνεχίσουν την άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εγγραφή επιχειρήσεων στα μητρώα τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η μεγάλη αντίφαση μεταξύ του συγκεκριμένου μέτρου και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας είναι το ότι αντί να εφαρμόζονται γενναίες αναπτυξιακές πολιτικές και να καταπολεμούνται εκατοντάδες εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, βρισκόμαστε μπροστά σε επίθεση στις δομές και τους θεσμούς που στηρίζουν παραδοσιακά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως είναι δυνατόν από την μία πλευρά η κυβέρνηση να παρέχει πρόσθετες αρμοδιότητες στα Επιμελητήρια
στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης όπως τα ΓΕΜΗ, οι αδειοδοτήσεις, εξαγωγικές διαδικασίες και ειδικά μητρώα  και από την άλλη να αφαιρεί από τα ίδια τα Επιμελητήρια την δυνατότητα να απαιτήσουν την εγγραφή των επιχειρήσεων στο μητρώο τους.

Επειδή θεωρούμε συνεργάτες και όχι εχθρούς της βιομηχανίας τα Επιμελητήρια μας βρίσκουν σύμφωνους και οι εκτιμήσεις συναδέλφων μας, όλων των Επιμελητηρίων, ότι η κυβέρνηση πετά ξεροκόμματα… αρμοδιοτήτων στα Επιμελητήρια, που πλέον δεν θα είναι βιώσιμα αφού με την  εν λόγω διάταξη έρχεται η αρχή του τέλους για ένα θεσμό δεκαετιών, δημιουργώντας παράλληλα μία χαοτική κατάσταση στο επιχειρείν.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά λόγω της κρισιμότητας του θέματος και των συνεπειών του ελπίζοντας στην παρέμβασή σας καθώς αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αποτελεί προαπαιτούμενο της δανειακής συμφωνίας ο αφανισμός των Επιμελητηρίων.»

 

 

Σύνδεση Μελών