Στον αέρα επένδυση 8,5 εκατ. ευρώ λόγω γραφειοκρατίας.

Δελτία τύπου

«Αναγνωρίζουμε και μάλιστα με ικανοποίηση τις προθέσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να κινητοποιήσει το επενδυτικό δυναμικό της μεταποίησης, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε αμηχανία όταν η γραφειοκρατία ορθώνεται αντίθετα προς την κυβερνητική βούληση. Η μεγάλη επένδυση των 35 επιχειρήσεων της περιοχής Βαμβακιάς-Ελευσίνας ύψους 8,5 εκατ. ευρώ είναι θύμα αυτής της αδικαιολόγητης αντίφασης».

Την δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στην περιπέτεια του επιχειρηματικού πάρκου Βαμβακιάς - Ελευσίνας, που ενώ έχει εγκριθεί σε όλες τις διοικητικές και τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται εδώ και πολλούς μήνες η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ, η οποία προσκρούει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

και ΥΠΕΚΑ, η οποία προσκρούει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις από την αντιφατική αυτή πολιτική μεταξύ της πρωθυπουργικής βούλησης και της εφαρμογής στην πράξη της ανάλογης πολιτικής, ο κ. Μαθιός πρόσθεσε και τα εξής: «Η επένδυση στο επιχειρηματικό πάρκο Βαμβακιάς, η οποία στοχεύει και στην προστασία του περιβάλλοντος, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω των καθυστερήσεων του ΥΠΕΚΑ, αφού έχει ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα τα οποία όμως έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Η επένδυση αυτή, αποδεκτή από τα προγράμματα, στην πράξη ματαιώνεται από την ίδια την πολιτεία. Θεωρούμε αδικαιολόγητη την κωλυσιεργία στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, γιατί δεν συνδέεται με τεχνικά προβλήματα ή διαδικαστικές υποχρεώσεις, αλλά μόνο με την έγκριση της σύστασης του επιχειρηματικού πάρκου. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με έγκριση εγκαταστάσεως επιχειρήσεων, αφού έτσι και αλλιώς λειτουργούν από πολλά χρόνια στην περιοχή, αλλά μόνο με την σύσταση ενός ιδιωτικού φορέα, ο οποίος αναλαμβάνει την διαμόρφωση και την λειτουργία του συγκεκριμένου επιχειρηματικού πάρκου, το οποίο και εξυπηρετεί και αναβαθμίζει την περιοχή».

Ο κ. Μαθιός αναφερόμενος σε διαβήματα του Συνδέσμου για τα θέματα αυτά πρόσθεσε: «είναι αδιανόητο από το ένα υπουργείο να χορηγούνται οι νόμιμες άδειες για την λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων και από το άλλο υπουργείο να υποδεικνύεται διακοπή της λειτουργίας των, λόγω αλλαγής της χρήσεως γης. Και ας σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή οι άδειες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε ισχύ. Φαινόμενα αυτού του είδους θα συναντήσουμε σε όλη την Αττική με εξόφθαλμες και απαράδεκτες περιπτώσεις στον Ελαιώνα, στο όρος Αιγάλεω, στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα.

Η αντίφαση αυτή μεταξύ της πολιτικής πάταξης της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής παράλληλων διαδικασιών από άλλη πολιτική οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο κατέληξε στην δήλωση του ο κ. Δ. Μαθιός.

Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σύνδεση Μελών