Αθήνα 5 Ιανουαρίου 2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4.303

 

 

Ασταμάτητη μάχη με τον χρόνο και στην οικονομία

 

 

 

Αγαπητά μέλη,

Εκφράζοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία, δύναμη, παραγωγικότητα και επιτυχίες στο 2023 θα ήθελα να μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου για το νέο οικονομικό έτος μιας και συμπίπτει με περίοδο εκλογών προϊδεάζοντας από σήμερα την διάδοχο κυβέρνηση για την σημασία που έχει η μάχη που έχουμε να δώσουμε με τον χρόνο στην οικονομία.

Μάχη με το χρόνο λοιπόν -εκτός από τη μάχη με την πανδημία - οφείλουμε να δώσουμε όλοι όσοι μετέχουμε και διαμορφώνουμε τις εξελίξεις στην οικονομία για να μετατρέψουμε σε θετικό κλίμα την αισιοδοξία, όπως την εκφράζει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023.

Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, με τολμηρές πολιτικές επιλογές και κίνητρα για δράσεις.

Πρόκειται για τη νέα σελίδα της οικονομικής πολιτικής που θα επηρεάσει και θα αναβαθμίσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα επιχειρηματικά σχέδια και την αγορά.

Τα κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με κίνητρα μείωσης του   ενεργειακού   κόστους   σε   μια   προσπάθεια   αναβάθμισης   της

ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, οφείλουν, ως μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, να συνθέσουν τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία του 2023.

Η κυβέρνηση μετράει πολύ σωστά το σφυγμό της οικονομίας, όπως έδειξαν τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός πράγμα που δικαιολογεί και την αισιοδοξία μας για εφαρμογή με αποφασιστικότητα ενός, εκ των πραγμάτων αναγκαίου, τολμηρού σχεδίου ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Εάν, στην επόμενη μέρα, μετρηθούν με προσοχή και οι παλμοί στην βιομηχανία θα διαπιστώσουμε πως οι επενδύσεις και τα σχέδια προσαρμογής μας στις απαιτήσεις της τεχνολογίας και των καινοτομιών περιμένουν να πάρουν την σκυτάλη.

Και αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη μόνο με κανόνες αναπτυξιακού χαρακτήρα κυρίως μακροπρόθεσμης ισχύος.

Χρειαζόμαστε νέους κανόνες όπως την απαλλαγή της βιομηχανίας και των επενδύσεων από φορολογικές υπερβολές χωρίς αντίκρισμα και την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων αναπτυξιακού προφίλ με ισχύ μια 10ετίας τουλάχιστον.

Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με πρώτους τους κλάδους της παραγωγής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται. τόσο στην λειτουργία της οικονομίας όσο και της κοινωνίας μέσα από την ανάλογη πολιτική.

Γιατί, έχει αποδειχθεί, πως οι κρίσεις στην οικονομία δεν προκαλούν μόνο προβλήματα. Φέρνουν και ευκαιρίες!

Για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης είναι να μετατρέψουμε την φορολογική μας πολιτική σε σταθερό αναπτυξιακό κίνητρο.

Εάν το 2023 χαθεί ως χρόνος για την οικονομία, λόγω πιθανής κακοδιαχείρισης των άμεσων 32 δις και των 22 δις του ΕΣΠΑ, με ότι έχει απομείνει από το ίδιο πρόγραμμα, να ξεχάσουμε όχι μόνο την ανάπτυξη, που οι αισιόδοξοι την τοποθετούν στο 5%,αλλά και την ανάκαμψη.

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όχι μόνο για την φετινή χρονιά και τον ορίζοντα της όποιας πορείας ή πιθανής ανάπτυξης του 2023, αλλά και για την επόμενη 5ετία.

Ορίζοντες στην οικονομία, εντός των οποίων τα όρια επιχειρηματικής παρουσίας του κράτους σε στρατηγικούς τομείς θα είναι αποσαφηνισμένα με τρόπο που να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Αυτά απαιτεί η πραγματική οικονομία του τόπου. Ορίζοντες σταθερότητας και κανόνες για μακροπρόθεσμες δράσεις στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στην καινοτομία και τις απαιτήσεις της τεχνολογίας. Ορίζοντες όμως για μια 5ετία ή και 10ετία χωρίς μεταβολές παρεμβάσεις και παρεμβολές της πολιτικής στην οικονομία.

Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος, Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος ΣΒΑΠ