Αθήνα 31 Ιουλίου 2020

         Επιστολή προέδρου του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρη Μαθιού προς τα Μέλη

"Aς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα"

Αγαπητά μέλη,

Η πανδημία ασφαλώς και φέρνει συνέπειες και ύφεση στην οικονομία. Το ζούμε άλλωστε αυτές τις μέρες. Σίγουρα όμως δίνει και ευκαιρία προβληματισμού.

Προβληματισμό για ένα νέο μοντέλο οικονομικής πορείας και ανάπτυξης. Πορείας που θα επαναφέρει, την μεταποίηση, την βιομηχανία στην θέση που δικαιούται. Την θέση που έτσι και αλλιώς κατέκτησε με δικές της δυνάμεις.

Την ευκαιρία να ανακτήσει την θέση της και στον βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης. Με εξωστρεφή παραγωγή. Με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με προσαρμογή στην τεχνολογία και στην καινοτομία.

Με την οικονομική κρίση αλλά και πριν από αυτή φθάσαμε δυστυχώς στο σημείο να αναρωτηθούμε αν πράγματι θέλουμε βιομηχανία και βιομηχανικές επιχειρήσεις στον τόπο μας.

Κυνηγήθηκε η βιομηχανία. Αδικήθηκε μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο. Καταδικάστηκε η βιομηχανία. Αλλά άντεξε στην κρίση. Αντέχει τώρα και σε νέο όραμα.

Ένα όραμα που βεβαίως και απαιτεί ιδιωτικές επενδύσεις για μια νέα εκβιομηχάνιση. Για μια νέα παραγωγή με φιλοδοξίες.

Φιλοδοξίες να ανεβάσει την συμμετοχή της στο ΑΕΠ από το σημερινό 9% στο 12%, τα επόμενα χρόνια. Να ακολουθήσει τους στόχους και της Ευρώπης. Τους στόχους που κοιτάνε το 20% από το 15% της σημερινής συμμετοχής στο ΑΕΠ.

Δεν θα πάμε πουθενά έτσι όπως βαδίζουμε. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες προσφέρουν. Και πολύ μάλιστα στην οικονομία. Αλλά μέσα στο σύστημα. Ποιος σύστημα όμως;

Πιστεύω βαθύτατα πως η οικονομία θέλει νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο παραγωγής. Μεταποίησης με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Με τις σκέψεις αυτές για το που και πως θα στοχεύσουμε τον χειμώνα που θα μας έλθει, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την θεσμική περίοδο των διακοπών του ΣΒΑΠ, τον μήνα Αύγουστο. Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός

LOGO ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ