/Χαμηλό_ποσοστό_συμμόρφωσης_στην_βιομηχανία.

 

Χαμηλά τα ποσοστά συμμετοχής στην ψηφιακή κάρτα:

 

Στο 30% και 41% η ψηφιακή κάρτα σε λιανεμπόριο-βιομηχανία

Από την 1η Ιουλίου 2024 η χρήση της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική για την βιομηχανία και το λιανεμπόριο, πλην όμως τα ποσοστά συμμόρφωσης είναι χαμηλά. Σχετικά με το θέμα αυτό, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη ανέφερε σε δηλώσεις της (real fm) ότι "το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την βιομηχανία, κυμαίνεται γύρω στο 41% ενώ το λιανεμπόριο πλησιάζει το 30%", και συμπλήρωσε ότι "από την πλευρά της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία ένταξης περίπου 52.022 επιχειρήσεις με 345.021 εργαζομένους ενώ από την πλευρά του λιανεμπορίου έχουμε 115.857 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε 229.382 εργαζόμενους".

 

Ανακοίνωση Κυβέρνησης:

Αναφορικά με τους ελέγχους υποστήριξε ότι "οι επιθεωρητές εργασίας ενεργοποιούν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ορθή και νόμιμη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας". Το μέτρο αρχίζει και αποδίδει στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή στην παράνομη υπερωρία και στο κομμάτι της υποκλέπτουσας εργασίας μέσω της νόθας μερικής απασχόλησης που στην ουσία υποκρύπτεται πλήρη απασχόληση συμπλήρωσε η κ. Στρατινάκη, υπογραμμίζοντας ότι "τα φαινόμενα αυτά είναι σοβαρά, και δεν αφορούν μόνο στην τσέπη του εργαζόμενου αλλά τον υγιή ανταγωνισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ".

https://www.capital.gr/oikonomia/3823178/epitheorisi-ergasias-oi-elegxoi-gia-psifiaki-karta-oraria-fernoun-ta-perissotera-prostima/

Αίτημα παράτασης από τον ΣΒΑΠ προς την νέα υπουργό κ. Ν. Κεραμέως:

Αθήνα 28 Ιουνίου 2024

Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην βιομηχανία από 1/7 και δεδομένου ότι προ ημερών με την ερμηνευτική εγκύκλιο 37271/21.6.2024 η οποία εκδόθηκε με καθυστέρηση διευκρινίζονται αρκετές εκκρεμότητες για την εφαρμογή της κάρτας.

Και δεδομένου ότι οι εταιρίες λογισμικού δεν έχουν ενημερώσει πλήρως τις το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και δεν έχει λυθεί το θέμα της γραμμής υποστήριξης από το Υπουργείο προς τις επιχειρήσεις.

Παρακαλούμε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή προστίμων για να λυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει.

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός