Υπόμνημα προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα 2.8.2022

 

Αθήνα 2 Αυγούστου 2022

                                                                   

Προς τον

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Κώστα Σκρέκα

 

Κύριε Υπουργέ,

Προσδιορίζοντας ευθύς εξ’ αρχής τις επιφυλάξεις μας αν η βιομηχανία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος παραγωγής όταν η Πολιτεία στις κρίσιμες αυτές ώρες την επιδοτεί μόνο με 250 ευρώ την MWh και με 30 ευρώ στο φυσικό αέριο ανά θερμική MWh οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στο χώρο των μεταποιητικών επιχειρήσεων ένας μετά τον άλλον οι φορείς εκπροσώπησης με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής των επιδοτήσεων.

Η ανησυχία των βιομηχανιών αποτυπώνεται και για το μέλλον με τις προβλέψεις τους να είναι δυσοίωνες ως προς τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις θέσεις που έχουν χτίσει στις διεθνείς αγορές.

Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις θα υποστούν πράγματι σημαντικές συνέπειες, διότι το κόστος παραγωγής τους επηρεάζεται έμμεσα λόγω της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου (άνω του 70%) στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, κύριε Υπουργέ, η υψηλή αυτή συμμετοχή του φυσικού αερίου τόσο στη παραγωγή ρεύματος όσο και στη βιομηχανική παραγωγή δυσχεραίνει ακόμη και τις αποφάσεις της βιομηχανίας, που είναι συνδεδεμένες παραγωγικά με το φυσικό αέριο, να προγραμματίσουν νέες δράσεις ή εξαγωγές πράγμα που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις με κατάληξη την συρρίκνωση της σημερινής δυναμικότητάς τους.  

Η δε βάση σύγκρισης, που έκανε η Ε.Ε., για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% -που είναι η τελευταία πενταετία- είναι μια περίοδος κατά την οποία, εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, η ελληνική βιομηχανία είχε να αντιμετωπίσει και τη μειωμένη ζήτηση που προκάλεσε η δημοσιονομική κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων.

Ως εκ τούτου, η βιομηχανική παραγωγή, άρα και η κατανάλωση ενέργειας, ήταν ήδη μειωμένη, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας ο ευρωπαϊκός στόχος για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προσεγγίζει στην πραγματικότητα το 25%.

Κύριε Υπουργέ,

Επισημαίνοντας σας και πάλι αυτά που έχουμε υπογραμμίσει από κοινού οι βιομηχανίες (ΣΕΒ και περιφερειακές Οργανώσεις) η βιομηχανία παραμένει πυλώνας ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης στη χώρα μας με τη συμβολή της να φθάνει στο 14,2% του ΑΕΠ, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η έμμεση συμβολή στην οικονομία, εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 του συνολικού ΑΕΠ οφείλεται στη βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία είναι και κεντρικός πυλώνας της απασχόλησης, καθώς προσφέρει το 11,7% των συνολικών θέσεων εργασίας κατά τεκμήριο πλήρους απασχόλησης, αλλά και καλύτερες αμοιβές, με τον μέσο μισθό να είναι υψηλότερος κατά 13,4% σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας».

Ζητούμε την εξάντληση των περιθωρίων μελέτης των επιχειρημάτων μας πριν την οριστικοποίηση της όποιας πολιτικής αποτελέσει το αυριανό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Μαθιός

Πρόεδρος ΣΒΑΠ