ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2021, 17/6

 

Η ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Και πρέπει να το προσέξουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας μετά την κρίση.

Μεταφέροντας το μήνυμα αυτό προς την Κυβέρνηση και όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός άνοιξε τις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΑΠ, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν διαστάσεις της ιστορικότητας της βιομηχανίας στον τόπο σε συνδυασμό με τα 70 χρόνια ιστορίας του ΣΒΑΠ στον χώρο των παραγωγικών τάξεων και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 με αναφορά σε ειδική έκδοση του ΣΒΑΠ για την συμβολή και της τότε οικονομίας στα πρώτα βήματα του έθνους μετά την απελευθέρωση.

Με παρεμβάσεις και χαιρετισμούς στην Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ απέδωσαν την σημασία που έχει για την οικονομία η εργασιακή μεταρρύθμιση ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδος ο οποίος μιλώντας προς την ίδια κατεύθυνση είπε ότι είναι η ώρα να ενεργοποιήσουμε το επιχειρηματικό δυναμικό και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα για να αναγεννήσουμε τον τόπο.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι παρεμβάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κ. Μίχαλου ο οποίος παρουσίασε τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία από την παγκόσμια πληθωριστική τάση των τελευταίων μηνών, τονίζοντας ότι «Δεν είναι όμως μόνο η αύξηση των τιμών που δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Είναι και η εξωπραγματική αύξηση του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές κοντέινερ», όπως και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης ο οποίος έδωσε την δική του τοποθέτηση για το πως πρέπει να κινηθεί η οικονομία στην επόμενη μέρα από την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας.

Αναπτύσσοντας την σημασία που έχει για την οικονομία η ενδυνάμωση του ρόλου της βιομηχανίας ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός είπε μεταξύ άλλων «Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και ως επιχειρηματική κοινότητα αλλά και ως ελληνική Πολιτεία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναγάγει σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα την επαναφορά στο προσκήνιο της βιομηχανίας. Η προσοχή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεφύγει από αυτό. Χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί. Στο επίκεντρο δε της αναπτυξιακής αυτής στρατηγικής για την βιομηχανία θα πρέπει να είναι κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, με άρση των υφιστάμενων εμποδίων. Ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων επενδύσεων παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ζήτημα προτεραιότητας αποτελεί και η αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Στην ίδια κατεύθυνση αναγκαίο είναι να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με ενίσχυση προγραμμάτων σπουδών, ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης και επανειδίκευσης εργαζομένων».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι αναφορές του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη για τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας στην προσπάθεια ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Είπε συγκεκριμένα: «το υπουργείο Εργασίας κινείται σε 3 άξονες. Ο πρώτος αφορά στο νέο νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις που θα παρουσιαστεί σύντομα ακολουθώντας τον δρόμο εξελιγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα νομοσχέδιο που θα έρθει στις αρχές φθινοπώρου σχετικό με την κατάρτιση καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο χάσμα μεταξύ κατάρτισης και αγοράς εργασίας. Ο τρίτος άξονας αφορά στον νόμο για την προστασία της εργασίας, όπου έγιναν και πολλαπλές συναντήσεις με τον ΣΒΑΠ. Ο νόμος έχει ρυθμίσεις για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων όπως η ενίσχυση υπερωριών η προσθήκη στις εξαιρέσεις σχετικές με την εργασία τις Κυριακές και η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους των επιχειρήσεων με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ II».

Τις τοποθετήσεις της βιομηχανίας στην νέα εργασιακή μεταρρύθμιση παρουσίασε στην συνέχεια ο κ. Χρ. Ιωάννου–Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ ο οποίος ανέλυσε και τα σημεία εκείνα που πρέπει να σημειωθούν στην νομοθεσία ώστε να αποφύγουμε κενά τα οποία θα δημιουργήσουν αντίφαση στην εφαρμογή της.

Ο εορτασμός των 70 χρόνων του ΣΒΑΠ και η συμβολή της οικονομίας στα 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση του 1821

Οι συμμετέχοντες στην Γενική Συνέλευση επικρότησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ για τον εορτασμό των 70 ετών ιστορίας, στοιχεία για την οποία παρουσιάστηκαν με ομιλία από τον Αρχειονόμο του Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Γ. Κυράτσο.

Η παρουσίαση της ειδικής έκδοσης του ΣΒΑΠ με τις αναφορές στην οικονομία της χώρας διαχρονικά στα 200 χρόνια μετά το 1821, ήταν το 2ο γεγονός των εκδηλώσεων της Γενικής Συνέλευσης στο οποίο την έμφαση για την ιστορία της οικονομίας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, αναφερόμενος στα κεφάλαια του βιβλίου που εκδόθηκε και που μεταφέρει όντως εικόνες οι οποίες θεμελίωσαν τους ορίζοντες της οικονομίας στην ελεύθερη Ελλάδα.

Στα ειδικότερα κεφάλαια του βιβλίου που εξέδωσε ο ΣΒΑΠ αναφέρθηκε αναλυτικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Α. Κότιος, προκαλώντας θετικές εκδηλώσεις από τους παρευρισκόμενους.

Στο ίδιο κλίμα, αξιόλογες αναφορές για την ιστορία της οικονομίας και της βιομηχανίας του Πειραιά έγιναν από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΠ) κ. Β. Κορκίδη στον χαιρετισμό του για τις πρωτοβουλίες του ΣΒΑΠ σχετικά με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας.

Χαιρετισμούς με περιεχόμενο την σημασία αναδιάρθρωσης και διεύρυνσης των στόχων της οικονομίας της Ελλάδας έκαναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης, ο βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Ν. Μανωλάκος και ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Δ. Καρύδης.

Απολογισμό των δράσεων του ΣΒΑΠ το 2020 έκανε ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ν. Καραγεωργίου, ενώ εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα του 2020 έγινε από την Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Μαίρη-Άνν Βελλή.

βίντεο εκδήλωσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2021 (ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ)

ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  

http://www.svap.gr/index.php/anakoinoseis/818-70-xronia-svap-idrysi-1951-24-maiou

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ευχαριστούμε για την πρόσκληση στον εορτασμό των 70 χρόνων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και για την ευκαιρία να αναφερθούμε στην ιστορική διαδρομή του. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της επιστημονικής συνδρομής, την οποία παρέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, δια του Ιστορικού του Αρχείου προς τον Σ.Β.Α.Π., κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Η συνδρομή αυτή αφορά τη διαχείριση και οργάνωση, με αρχειονομικά εργαλεία του ιστορικού αρχείου του Συνδέσμου ώστε στο μέλλον να είναι προσβάσιμο στην ιστορική έρευνα, καθώς και τη συνολικότερη πολιτιστική διαχείριση του αρχείου αυτού ιστορικά, ψηφιακά και εκθεσιακά, όπως η μικρή εκθεσιακή ενότητα που προετοιμάσαμε για τη σημερινή περίσταση.

Η Ελλάδα εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία του 20ου αιώνα σχεδόν κατεστραμμένη από το πέρασμα της προηγούμενης δεκαετίας και με τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ να προσπαθεί να ορθοποδήσει σε όλες τους τομείς της δραστηριότητάς της. Ο βιομηχανικός κλάδος έχει πληγεί σοβαρότατα και η ανησυχία για την τύχη του είναι διάχυτη σε όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Ο Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς – όπως αρχικά θα ονομαστεί- έρχεται να καλύψει ένα κενό, σε τοπικό επίπεδο, της εκπροσώπησης των ανθρώπων που ασχολούνται με την πειραϊκή βιομηχανία, πάντα κάτω από τη σκέπη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων – όπως λεγόταν τότε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών – χωρίς να θέλει να παρακάμψει ή να υπερκαλύψει αυτόν, όπως διαφαίνεται και μέσα από τη μελέτη των αρχείων του Σ.Β.Α.Π.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (Σ.Β.Α.Π.) ιδρύεται στις 24 Μαΐου 1951, με την ονομασία «Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς». Ιδρυτικά μέλη του είναι – όπως αυτά αναφέρονται στην πρώτη επιστολή που εστάλη σε διάφορους βιομήχανους του Πειραιά στις 14.8.1950, όπου γίνεται λόγος για την ίδρυση του Συλλόγου – οι:

  • Τάκης Μπαρμπαρέσσος
  • Κωνσταντίνος Τσιάκος
  • Ευάγγελος Αναργύρου
  • Άγγελος Αντωνέλλος
  • Ευθύμιος Κυριάκης
  • Κωνσταντίνος Παλαμούρδας,

όλοι βιομήχανοι, των οποίων οι βιομηχανίες έδρευαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Σκοπός της ίδρυσης του Συνδέσμου, όπως σημειώνεται στα πρακτικά της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, είναι η προσπάθεια να διακοπεί η συνεχιζόμενη μείωση της δραστηριότητας και της αξίας του βιομηχανικού κλάδου στην περιοχή του Πειραιά και η προσπάθεια για ανάκαμψή του, με παρεμβάσεις τόσο σε θεσμικό (Κυβέρνηση, λοιπά αρμόδια όργανα), όσο και σε πρακτικό επίπεδο (εκπαίδευση σε νέες μεθόδους διοίκησης, συνεργασία με αντίστοιχους φορείς σε άλλες περιοχές της επικράτειας). Πρωτεργάτες της σύστασης του Συλλόγου μπορούν να θεωρηθούν ο Κωνσταντίνος Τσιάκος και ο Ευάγγελος Αναργύρου. Ο πρώτος, μάλιστα, ως Δήμαρχος Πειραιά για το διάστημα 15.9.1943 – 20.1.1944, υπήρξε μάρτυρας του βομβαρδισμού του Πειραιά από τους Συμμάχους στις 11.1.1944 και των τραγικών αποτελεσμάτων που είχε αυτός, τόσο σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όσο και στις υποδομές του.

          Η πρώτη επιστολή, στην οποία φαίνεται η πρόθεση δημιουργίας του Συλλόγου, αποστέλλεται από τους ανωτέρω σε βιομήχανους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στις 14.8.1950 καλώντας τους σε συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου και να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου οργάνου, την ίδρυση του «Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιώς», όπως αναφέρεται για πρώτη φορά μέσα στην επιστολή, ώστε να προωθήσουν τα ζητήματά τους.

          Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 21.8.1951, συμμετέχουν εκπρόσωποι από 18 πειραϊκές βιομηχανίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι απόψεις όλων συγκλίνουν στη δημιουργία του νέου οργάνου εκπροσώπησης και τίθενται οι πρώτες γενικές γραμμές του καταστατικού.

          Η δεύτερη επιστολή έχει ημερομηνία 13.9.1950. Σε αυτή απευθύνεται νέα πρόσκληση για συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά στις 20.9.1950. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σκοποί της συνάντησης είναι η ίδρυση του Συλλόγου και η υπογραφή του Καταστατικού, το οποίο ανέλαβε να συντάξει ο Ευάγγελος Αναργύρου. Την επιστολή υπογράφουν οι επτά ανωτέρω, που συνέταξαν και την πρώτη.

          Στην δεύτερη αυτή συνάντηση παίρνουν μέρος 22 εκπρόσωποι βιομηχανιών, και επικυρώνεται η ίδρυση του Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιώς, υπογράφεται το Καταστατικό, αποτελούμενο από 31 άρθρα, και αποφασίζεται η επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) – τότε γνωστό με την ονομασία «Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων» - , για να μεταφέρουν την είδηση της ίδρυσης του Συλλόγου και να εκφράσουν την επιθυμία τους για συνεργασία «μετά του θεωρούμενου ως ομοσπονδιακού οργάνου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό.

          Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου λαμβάνει χώρα στις 24.5.1951 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, μετά από επιστολή που εστάλη στα ιδρυτικά μέλη στις 19.5.1951. Εκεί αποφασίζεται να οριστεί Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή, να ψηφιστεί το Καταστατικό από την Γενική Συνέλευση και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του Συλλόγου.

          Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την πρώτη Γενική Συνέλευση, στις 29.5.1951. Το Προεδρείο συγκροτείται ως εξής:

  • Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τσιάκος
  • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παλαμούρδας
  • Γενικός Γραμματέας: Ευάγγελος Αναργύρου
  • Ταμίας: Άγγελος Αντωνέλλος.
  • Μέλη: Νικόλαος Μυτιληναίος, Ευθύμιος Κυριάκης, Ελευθέριος Κρεμεζής, Δημήτριος Βλαχόπουλος.

Σκοπός της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής είναι η έγκριση του Καταστατικού από το Πρωτοδικείο, την οποία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Αναργύρου.

          Το δεύτερο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις 4.10.1951. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσιάκος ανακοινώνει στα μέλη ότι εγκρίθηκε το Καταστατικό του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η προσωρινή διοίκηση παύει να έχει ρόλο, αφού πραγματοποίησε τον σκοπό της, και ορίζεται ημερομηνία για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης με σκοπό τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

          Η νέα Γενική Συνέλευση, η δεύτερη κατά σειρά, γίνεται στις 16.10.1951. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αποφασίζεται η εκλογή του Προέδρου, του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό. Πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Βιομηχάνων Πειραιά – και μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττική Πειραιώς - εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τσιάκος. Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται – σύμφωνα πάντα με το Καταστατικό - από δώδεκα (12) τακτικά μέλη και πέντε (5) επιλαχόντα, απαρτίζεται από τους:

  • Άγγελο Αντωνέλλο
  • Ευάγγελο Αναργύρου
  • Δημήτριο Βλαχόπουλο
  • «ΒΙΑΜΥΛ»
  • «ΖΑΑΕ»
  • Παναγιώτη Θωμόπουλο
  • Λεωνίδα Κούτση
  • Ελευθέριο Κρεμεζή
  • Ευθύμιο Κυριάκη
  • Νικόλαο Μυτιληναίο
  • Κωνσταντίνο Παλαμούρδα
  • Νικόλαο Αξελό
  • Δ. Π. Μπαρούτη
  • Τραπάτσα
  • Κασνακίδη και Σια
  • Τάκη Μπαρμπαρέσσο
  • Σ. Ρέστη.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή περιλαμβάνει τους:

  • Γ. Ι. Πουτού
  • Π. Σημητό
  • Ε. Σάββα.

Τέλος, ο Ευάγγελος Αναργύρου, λαμβάνοντας τον λόγο, ορίζει τους σκοπούς και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο Σύλλογος.

          Το τρίτο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται και πραγματοποιείται στις 23.10.1951. Κατά τη συνεδρίαση εκλέγονται τα μέλη στις υπόλοιπες θέσεις και αποφασίζονται οι πρώτες κινήσεις και προσπάθειες για συνομιλίες με αρμόδιους φορείς για τα ζητήματα-προβλήματα του βιομηχανικού κλάδου. Α΄ Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Σπυρίδων Κουβερτάρης (ΒΙΑΜΥΛ), Β΄ Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Παλαμούρδας, Γενικός Γραμματέας ο Ευάγγελος Αναργύρου, Ταμίας ο Ευθύμιος Κυριάκης και Κοσμήτορας ο Άγγελος Αντωνέλλος. Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τσιάκος.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκος δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων. Από το 1925 παράγει την πρώτη ελληνική μουστάρδα, την DELICIA. Στις 15.9.1943 αναλαμβάνει Δήμαρχος Πειραιά, θα παραιτηθεί, όμως, από τη θέση αυτή μερικούς μήνες μετά, στις 20.1.1944, λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά. Μαζί με τον Ευάγγελο Αναργύρου, θεωρούνται οι πρωταγωνιστές για την ίδρυση του Σ.Β.Α.Π.

          Ο Κωνσταντίνος Τσιάκος θα παραμείνει πρόεδρος για οκτώ συνολικά χρόνια, μέχρι τη Γενική Συνέλευση της 6.2.1959, οπότε τη θέση έπειτα αναλαμβάνει ο Στυλιανός Κοραής.

          Ο Στυλιανός Κοραής δραστηριοποιείται στον τομέα του σιδήρου. Το 1939 είναι ένας από τους ιδρυτές της Ανωνύμου Εταιρείας Χαλυβδόφυλων και Λευκοσιδήρου, με έδρα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Αργότερα, συμμετέχει σε βιομηχανίες τροφίμων (ζυμαρικά) και αγοράζει μετοχές της Προνομιούχου Ανωνύμου Εταιρείας Γενικών Αποθηκών Ελλάδος. Παράλληλα, εκλέγεται και ως ο πρώτος Δήμαρχος της Νέας Κοκκινιάς (4.1934 – 6.1938), μετέπειτα γνωστή και ως Νίκαια.

          Επί προεδρίας του, συντελείται μια σημαντική αλλαγή στον Σύνδεσμο. Το 1973, ο «Σύλλογος Βιομηχάνων Πειραιώς» μετονομάζεται σε «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πειραιώς», και έναν χρόνο αργότερα, το 1974, σε «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς», όπως είναι σήμερα γνωστός. Ο λόγος για τη μετονομασία αυτή είναι γιατί – και με βάση το μητρώο μελών του Συνδέσμου –

Μέλη του Συνδέσμου αρχίζουν να γίνονται και άλλες βιομηχανίες που δεν εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά δηλώνουν ως διεύθυνση την Αθήνα. Με βάση αυτό, και, ίσως, για να προληφθεί μια αντίστοιχη κίνηση στην Αθήνα, που δεν θα βοηθούσε στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ δύο παρόμοιων οργανισμών, αποφασίζεται η μετονομασία. Ως έδρα του Σ.Β.Α.Π. δηλώνεται το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε. Πειραιώς).

          Στη Γενική Συνέλευση στις 2.11.1977 έχουμε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Σ.Β.Α.Π. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, τον Στυλιανό Κοραή διαδέχεται ο Χρήστος Φυρογένης.

          Γεννημένος στην Αθήνα το 1934, ο Χρήστος Φυρογένης είναι από τους πρώτους, ίσως και ο πρώτος, που ασχολήθηκε με τον κλιματισμό στην Ελλάδα. Διαβλέποντας από νωρίς τη σχέση βιομηχανίας και περιβάλλοντος και τον προβληματισμό που θα δημιουργηθεί γύρω από αυτή, προχωρά σε συμπλήρωση του καταστατικού στόχου του Συνδέσμου, με την εμπέδωση από την Πολιτεία και την κοινή γνώμη της ανάγκης για συνύπαρξη της πολιτικής ανάπτυξης με την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

          Παράλληλα, ανοίγει νέα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα, στην καρδιά της πόλης, για να είναι και πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με επίμονες προσπάθειες, καταφέρνει να ανατρέψει την απόφαση της Πολιτείας για συρρίκνωση των μεταποιητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και προκρίνει τη λύση της λειτουργίας τους με ελεγχόμενο εκσυγχρονισμό. Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Συντονιστικό Συμβούλιο Προέδρων των Βιομηχανικών Οργανώσεων όλης της χώρας, καθώς επίσης και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Επιχειρεί τη διασύνδεση με τις Οργανώσεις Βιομηχανιών των Πρωτευουσών της Ευρώπης και συγκεκριμένα συμμετέχει στον Σύνδεσμο Εργοδοτικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (OPCE). Με δικές του πρωτοβουλίες επιτυγχάνεται η συμμετοχή του ΣΒΑΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που έχει την ευθύνη για όλα τα λειτουργικά θέματα στην Αττική. Τέλος, καταφέρνει τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνδέσμου και αγκαλιάζει όλα τα μεγάλα, αλλά και εξειδικευμένα κλαδικά θέματα της βιομηχανίας που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

          Η παρουσία του Χρήστου Φυρογένη στην ηγεσία του ΣΒΑΠ διαρκεί 24 χρόνια. Στη Γενική Συνέλευση στις 11.6.2001, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης.

          Γεννημένος στον Πειραιά το 1946, απόφοιτος της Σχολής Αναβρύτων και πτυχιούχος χημικός από πανεπιστήμια Ελλάδος και Ιταλίας, οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης βρίσκεται στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης VITEX. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του ΣΒΑΠ, ξεκινά διάλογο με την επίσημη Πολιτεία για τα ζητήματα της βιομηχανίας. Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τη διεθνή επιχειρηματική Κοινότητα μέσω αποστολών, μέσω BECC (πρώην OPCE), αλλά και μέσω του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, στο οποίο και προεδρεύει.

          Από τις 27.10.2007, ηγείται του ΣΒΑΠ ο Δημήτρης Μαθιός. Γεννημένος στον Πειραιά στις 18.4.1954, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαθιός Πυρίμαχα. Η προεδρία του Δημ. Μαθιού συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες εξελίξεις στον ελληνικό χώρο. Γίνεται προσπάθεια για ουσιαστικότερη παρουσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς σε όλα τα κέντρα διαμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για ανατροπή του αυθαίρετου συστήματος αδειοδοτήσεων προς τον εκσυγχρονισμό που επιβάλλει τη συνύπαρξη της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.

          Εν κατακλείδι, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, που φέτος κλείνει αισίως τα 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, ξεκίνησε ως μια κίνηση «διάσωσης» της πειραϊκής βιομηχανίας, η οποία έβγαινε και αυτή λαβωμένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως, άλλωστε, και ολόκληρη η χώρα.

Η πορεία του, όμως δείχνει και τη δυναμική που έχει. Οι αλλαγές στρατηγικών στόχων, ανάλογα με τις ανάγκες που επιτάσσουν οι καιροί, καθώς και τα νέα οράματα που κάθε φορά έρχονται στην επιφάνεια, δείχνουν πως ο Σύνδεσμος είναι ένα ενεργό κομμάτι μέσα στο σύνολο του ελληνικού βιομηχανικού κόσμου.

SAK 5255SAK 5421SAK 5546

SAK 5124SAK 5323SAK 5203SAK 5299SAK 5412SAK 5478SAK 5421

SAK 5107

SAK 5092

SAK 4928

SAK 5154

SAK 4927 Αντιγραφή

SAK 4947

SAK 4960 ΑντιγραφήSAK 5165

Σύνδεση Μελών

  • Γενική Συνέλευση 2013 +

    Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2012 +

    Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2011 +

    Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
  • Γενική Συνέλευση 2010 +

    Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
  • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

    Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
  • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

    Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
  • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

    Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6