Η ομιλία του πρόέδρου του ΣΒΑΠ, κ. Δημήτρη Μαθιού έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα live media. www.livemedia.gr/video/346739

Παρουσίαση του ROBOT CENTAURO: https://www.livemedia.gr/video/346730

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

papas mathios korkidis

Την ανάγκη να αναζητήσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν αμοιβές – κίνητρα για την επιστροφή των νέων στον τόπο μας και την ανάσχεση του “Brain drain”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην ομιλία του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για την παρουσίαση των ρομπότ και γενικά της ρομποτικής κατά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς, τόνισε: «Όταν μιλάμε για ανάσχεση του brain drain δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε για τις αμοιβές. Δεν μπορεί να ζητήσουμε από τους νέους μας να επιστρέψουν στη χώρα με αμοιβές υποκατώτατου μισθού. Σταθερή θέση της Κυβέρνησής μας και καθημερινή μας προσπάθεια είναι η υιοθέτηση των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών από κάθε τομέα της οικονομίας, με παράλληλη αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας».

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής του Υπουργείου του με βάση τις προτεραιότητες της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 και με στόχο την προετοιμασία της ελληνικής βιομηχανίας για την είσοδό της στη νέα εποχή, απέδωσε σημασία στα εξής: «έχουμε σχεδιάσει ,είπε, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- την «Εθνική δράση για τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (GREEK INDUSTRY 4.0)», συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει:

α) Την κινητοποίηση των βιομηχανιών της χώρας για την κατανόηση των σύγχρονων μοντέλων οργάνωσης,

β) Την πρότυπη εφαρμογή και καθοδήγηση 30 επιλεγμένων βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες θα αποτελέσουν τους πυρήνες εξάπλωσης επιτυχημένων εφαρμογών και πρακτικών σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, πρόσθεσε «Είμαι αισιόδοξος πως το τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν θα το χάσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ένα επανάσταση να γίνει, όπως οι προηγούμενες, η μήτρα νέων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων».

korkidis 1

Χαιρετισμός από τον Χρίστο Δήμα

SAK 4303

Την εκδήλωση χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Η 4η Βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και αντί να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της εποχής, ασχολούμαστε με άλλα. Ο στόχος της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι όλες οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος να γίνονται ηλεκτρονικά. Είναι κομβικό να βελτιώσουμε τη θέση μας στην κατάταξη του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Αν δεν αντιστραφεί, σε λίγα χρόνια τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες θα έχουν πρόβλημα ένταξης και επιβίωσής στις αγορές. Και ταυτόχρονα  να υιοθετήσουμε άμεσα ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που θα μας οδηγήσουν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μέσα από νέα εκπαιδευτική κουλτούρα, νέο σχεδιασμό πολιτικών ανάπτυξης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και επενδύσεις σε υποδομές της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Η εκδήλωση του ΣΒΑΠ, ΕΒΕΠ και Πανεπιστημίου Πειραιώς

panel

Η πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ, του ΕΒΕΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ήταν μέρος ευρύτερης προσπάθειας για την παρουσίαση της προοπτικής προσαρμογής της βιομηχανίας της χώρας στα μηνύματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Πραγματοποιήθηκε ως εφαρμογή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομηχανίας (European Industry Week 2019) και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή του τμήματος προωθημένης ρομποτικής, Νίκο Τσαγκαράκη, ο οποίος και έθεσε σε κίνηση και γενικά σε λειτουργική κατάσταση το συγκεκριμένο ρομπότ στην αίθουσα των προσκεκλημένων στην εκδήλωση.

Το επίτευγμα της ρομποτικής που παρουσίασε ο ερευνητής κ. Τσαγκαράκης, προορίζεται για ενίσχυση ειδικών σωστικών ομάδων σε σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Δείτε το ρομπότ CENTAURO στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=VzToiYoK45M 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα του ΕΒΕΠ και την παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

APONOMI VRABEIOY STON TSAGARAKI APO MATHIO

PROTI SEIRA OFFICIAL Αντίγραφο

 SAK 4351

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός

MATHIOS PANEL 2

«Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν αλλά όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ και οι «έξυπνες» εφαρμογές θα αντικαταστήσουν το εργατικό δυναμικό στη βιομηχανία, στον κατασκευαστικό τομέα, στις εργασίες ρουτίνας  ακόμα και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών» επεσήμανε μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ, κ. Δημήτρης Μαθιός και πρόσθεσε «Στην Ευρώπη, το 70% των ερωτηθέντων σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου συμφώνησε ότι "τα ρομπότ κλέβουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων". Για τον λόγο αυτό οι νέοι μας πρέπει να κατευθυνθούν στην υψηλή εξειδίκευση σε ειδικότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της βιομηχανίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν καταρτίζονται τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα η συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι επιδερμική και σε επίπεδο μόνο σαγηνευτικής επαφής με το "άγνωστο", σαν να βλέπουμε ταινία επιστημονικης φαντασιας. Οι εξελίξεις βέβαια δεν θα μας περιμένουν. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πόσα και ποιά επαγγέλματα θα χαθούν. Για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες μελέτες. Όλες με διαφορετικούς αριθμούς και ποσοστά. Αρκεί να σημειώσουμε  ότι:

-15 τρις. δολάρια θα προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030 η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

-44% των εργαζόμενων χαμηλής ειδίκευσης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός απασχόλησης έως το 2030» και κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαθούς έθεσε το ερώτημα: «εάν μπορούμε και εάν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και εάν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις».

mathios omilia

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης

KORKIDIS KENTAVROS

KORKIDIS PANEL

«Είναι πλέον γεγονός, τόνισε μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, πως οι τεχνολογίες της λεγόμενης τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης έχουν ήδη εξαπλωθεί στην καθημερινότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων, κάτι που αναμένεται να μεταβάλει ριζικά τη δομή και τη μορφή των σύγχρονων  κοινωνιών. Αλλαγές που ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια εργασιακή επανάσταση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, με την μεταμόρφωση όλου του συστήματος παραγωγής – αλλά και διακυβέρνησης, όλης της γνώριμης πολιτικοκοινωνικής τάξης πραγμάτων. Και παράλληλα να τροποποιήσουν ριζικά τη ζωή και την ταυτότητά μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο και την ανάπτυξη, την ιδιωτικότητα και την ιδιοκτησία. Να ανυψώσουν την ανθρωπότητα σε μια νέα συνείδηση κοινού πεπρωμένου ή να συντρίψουν υπάρξεις, αξίες, επιτεύγματα. Σίγουρα νέες θέσεις θα προκύψουν για τους έχοντες τα προσόντα, ενώ μηχανές, συσκευές, αισθητήρες και άνθρωποι θα συν-λειτουργούν. Τα ρομπότ θα εκτελούν ό, τι μέχρι χθες απαιτούσε χρόνο, κόπο, ρίσκο, υψηλή δεξιοτεχνία και θα παίρνουν αυτόματα όλες τις απλές αποφάσεις. Μία πρώτη πρόκληση εδώ, είναι η αποφυγή του κινδύνου μιας έντονης πόλωσης ανάμεσα στη συγκεντροποίηση αυτής της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας πόλωσης, θα ήταν ο σχηματισμός στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενός μικρού αριθμού ηλεκτρονικών ή για την ακρίβεια ψηφιακών mall-υπερκαταστημάτων. Μία δεύτερη επίπτωση, είναι ο μετασχηματισμός στην ίδια τη δομή της απασχόλησης, με τη μετατροπή των εργαζομένων σε ένα νέο είδος αυτοαπασχολουμένων. Μία τρίτη επίπτωση έχει να κάνει με την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης τόσο ως προς την αμοιβή όσο και ως προς τις συνθήκες και τα πρότυπα απασχόλησης. Η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι μία  ιστορική εξέλιξη που κρύβει μέσα της και ευκαιρίες και κινδύνους. Το ζήτημα, επομένως, είναι με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και θα αποφύγουμε ή στη χειρότερη περίπτωση θα μετριάσουμε τους κινδύνους. Για τις ΜμΕ, αυτό που χρειάζεται, είναι ή άρση των εμποδίων εκείνων που φράζουν το δρόμο τους προς τις διαδικασίες της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σε αυτό το σημείο, ο ρόλος της Πολιτείας κρίνεται καθοριστικός, όσον αφορά στην στήριξη των ΜμΕ, με πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Όλοι μας πάντως πιστεύουμε πως οι επιστήμονες μας έχουν τη σωφροσύνη και τη σοφία τα ρομπότ που θα δημιουργήσουν στο μέλλον, να εξακολουθούν να ελέγχονται από τον άνθρωπο, για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος

SAK 4238

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στο τι και πως το κάνουμε αλλά και στο ποιοι είμαστε» είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Κότιος μιλώντας για την ρομποτική και την ψηφιοποίηση στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

«Η 4η. Βιομηχανική Επανάσταση, πρόσθεσε ο κ. Πρύτανης, η 4η  Βιομηχανική Επανάσταση δεν θα έχει αντίκτυπο μόνον στο τι και πως το κάνουμε, αλλά και στο ποιοι είμαστε. Θα έχει καθολική επίδραση στην ανθρώπινη ταυτότητα και ειδικότερα στην αντίληψή που έχουμε για την ιδιωτική ζωή και την περιουσία, τις καταναλωτικές συνήθειές μας, την κατανομή του χρόνου μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου, το σχεδιασμό σπουδών και καριέρας, στο σχεδιασμό της απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την επιλογή του τόπου εργασίας και κατοικίας, τον τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, κ.α. Μεταλλάσσει το άτομο σε ολοένα και περισσότερο «ποσοτικοποιημένο» εγώ, πιο απόμακρο από κοινωνικές συνυπάρξεις, αφιερώνοντας πιο πολύ χρόνο στη χρήση νέων τεχνολογιών, εντασσόμενος, όμως, ταυτοχρόνως εντονότερα σε μια νέα ψηφιακή κοινωνία. Η 4η  Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και δεν υπάρχει χώρος για μοιρολατρικές στάσεις. Είναι δημιούργημα του ανθρώπου, ο οποίος οφείλει να έχει και τον έλεγχο της τεχνολογίας. Η τεχνολογία και οι αλλαγές που επιφέρει δεν βασίζονται σε εξωγενείς δυναμικές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το πώς αυτή η εξέλιξη προχωρά μέσα από τις καθημερινές μας επιλογές ως πολιτικοί, πολίτες, ερευνητές, καταναλωτές και επενδυτές. Είναι στο χέρι μας να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση αυτής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ωθώντας την  προς μια κατεύθυνση που να αρμόζει στους κοινούς στόχους και τις αξίες μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συνολική και παγκόσμια κοινή άποψη για το πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας και αλλάζει το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο περιβάλλον μας. Οφείλουμε να μεταβούμε σε ένα νέο επίπεδο συλλογικής και ηθικής συνειδητοποίησης και κατανόησης του πεπρωμένου».

dpir

SAK 4331 taip

Στην παρουσίαση της ρομποτικής και της λειτουργικότητας του υψηλής τεχνολογίας ρομπότ της ερευνητικής ομάδας του Δρ. Νίκου Τσαγκαράκη, απεύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Προσόδων Εμπορίου Πειραιά κ. Ιωάννης Μελάς ως εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, ο κ. Louis L. J. Huang, ως εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, ενώ έγινε σύντομή παρουσίαση με θέμα "Οι εφαρμογές της ρομποτικής στην ελληνική βιομηχανία" από τον Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας Gizelis Robotics, κ. Αντώνη Νικολοάου.

SAK 4347

Παρευρέθηκαν ακόμη στην εκδήλωση ως προσκεκλημένοι του ΣΒΑΠ, του ΕΒΕΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς: ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Απόστολος Μακρυκώστας, η Εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση και η Βουλευτής Β’ Πειραιώς, κ. Εύη Καρακώστα, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιών κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος καθώς και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και παραγωγικών τάξεων.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣGIZELIS ROBOTICS, VIRTUAL GUARDΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ ΥΛΙΚΑ.

Πατήστε εδώ για τα βίντεο της εκδήλωσης από το live media

PROTI SEIRA MATHIOS PAPA

papas kentavros

SAK 4399

koino ekdilosis

SAK 4012

KORKIDIS KENTAVROS

TSAGARAKIS

Σύνδεση Μελών

 • Γενική Συνέλευση 2013 +

  Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2012 +

  Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2011 +

  Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2010 +

  Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
 • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

  Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
 • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

  Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
 • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

  Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5