Το μέλος ΔΣ  κ. Νικήτας Ψυχάλης, της παλιάς ιστορικής οικογένειας των Συριανών Καραβομαραγκών Τζώρτζη,  ο οποίος θα παραβρίσκεται στις Ναυτικές Εορτές Σύρου ως επίσημος Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) θα τιμηθεί από την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης την Κυριακή  5/7.

Το δελτίο τύπου για τις εκδηλώσεις έχει ως εξής:

             

 

               ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ 2022 

            SYROS NAUTICAL CELEBRATIONS
            Καλοκαίρι 30 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2022

 

   ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ‘’ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ  ΣΥΡΟΥ ‘’ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. 

Μια Πρωτοβουλία της ‘’ Ομάδας Φίλων Της Συριανής Ιστορίας ‘’ ,σε Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO XΙΟΥ , ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ και ΨΑΡΡΩΝ και άλλων Φορέων και Υποστηρικτών  από την Σύρο και όλη την Ελλάδα 

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ 2022 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΥΛΑΝΟ ΛΥΚΟΥΔΗ , ΤΟΝ ΣΥΡΙΑΝΟ  Αντιναύαρχο  του Βασιλικού Ναυτικού και Τακτικό  Μέλος  της Ακαδημίας Αθηνών , ο οποίος  εμπνεύστηκε την Ελληνική  Υπηρεσία Φάρων και την Ανάπτυξη  του Φαρικού  Δικτύου στην Ελλάδα.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ : Η Σύρος αποκτά ξανά  την  Ιστορική Ναυτική Εορτή που της  αξίζει  (και της  ανήκει  )

ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ :  Το πήλινο τηγανόσχημο , σκεύος ευρεθέν στην Χαλανδριανή της Σύρου με εγχάρακτο κωπήλατο πλοίο χωρίς ιστία, χρονολογούμενο πριν από 4.500 χρόνια.

Είναι ένα σήμα που ανήκει αποκλειστικά και ιστορικά στην Σύρο και θεωρούμε πως με αυτό οι ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ έχουν πλέον το δικό τους Ναυτικό Αυθεντικό και πρωτότυπο LOGO   , βασισμένο  αποκλειστικά στην δική της Ιστορία .

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ  

ΘΕΣΜΟΣ  , ΠΑΡΑΔΟΣΗ  , ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ 

                                                     

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :    

—————————————————                                 

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Έναρξη των Ναυτικών Εορτών Σύρου 

Απόγευμα    ώρα 20.30 μμ 

Ναυτικός Όμιλος Σύρου.

Συμβολική Αφή δυο αυθεντικών Ναυτικών Φάρων , ειδική και ευγενική προσφορά στις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού με πρωτοβουλία και επίσημη άδεια του ΓΕΝ και της Υπηρεσίας Φάρων. 

( ΣΣ . Στο τέλος των ΝΕΣ  θα πραγματοποιηθεί επίσης συμβολικό σβήσιμο των Φάρων )

Εγκαίνια τριών (3) μοναδικών και εξαιρετικής σημασίας σπανίων εκθέσεων μέσα στον Χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

α) Έκθεση σπανίων Ντοκουμέντων , Φωτογραφικού  και Κινηματογραφικού  Υλικού για τον Φάρο της Σύρου, για  τον Συριανό Ιδρυτή της , Στυλιανό Λυκούδη και για τον Τελευταίο Φαροφύλακα πριν την κατάληψη της Σύρου από τους Ναζί από την Υπηρεσία Φάρων  του Πολεμικού Ναυτικού.

β) Έκθεση σπανίων Ντοκουμέντων ,  Φωτογραφικού  Υλικού για τον Φάρο  της Σύρου από την Υπηρεσία  Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΥΙΝ)  

γ) Εγκαίνια Πρωτότυπης Ηλεκτρονικής Εργασίας μέσω της Τεχνολογίας  touch pad και barcode Ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Σύρου  με θέμα την Ιστορία Του Φάρου της Σύρου και του Συριανού Ιδρυτή της Υπηρεσίας Φάρων  Στυλιανού Λυκούδη πάνω σε μακέτα υπό σμίκρυνση του Νησιού και του Φάρου  και σε μια άλλη εφαρμογή της Ιστορίας των Συριανών Καραβομαραγκών. 

Υπεύθυνες Project οι Φοιτήτριες  του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Συρου Ηρώ Καραχάλιου, Δήμητρα Μακρυκώστα, Ζωή Μεταξά . 

Παράλληλα θα υπάρχει βιντεοσκοπημένο  Υλικό , το όποιο θα εξιστορεί την Ιστορία του Φάρου  και το όποιο θα προβάλλεται  σε ειδική μεγάλη τηλεοπτική οθόνη.

Παρασκευή 1η Ιουλίου 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου Ερμούπολης. 

Παρουσίαση του Βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου «Η ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», της συγγραφέως - ερευνήτριας Ναυτικής Ιστορίας με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν στη Ναυτιλία ,στην Αρχαία Ελλάδα - Εμπορικό  / Πολεμικό  Ναυτικό , στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική ,  κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Συνεργασία στο πλαίσιο των  Ναυτικών Εορτών Σύρου μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ

Σάββατο 2 Ιουλίου

«Η Αθηνά του Τζων. Από το Νεώριο της Σύρου στο τελευταίο της ταξίδι μέχρι τη Σύρνα», του Αντιναυάρχου  (Ο) ε.α του Π.Ν. Δημήτρη Μπαλόπουλου.

Ένα ιστορικό θέμα , το όποιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Σύρο.

Συνεργασία στο πλαίσιο των Ναυτικών Εορτών Σύρου μαζί  με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022:  

Πρωί 11,00

Άφιξη στον λιμένα της Σύρου Επισήμων που ειδικά θα ταξιδέψουν στην Σύρο για τις Ναυτικές Εορτές Σύρου 2022.

Μετά την άφιξη αυτών όλοι θα κατευθυνθούν στο σημείο του Λιμεναρχείου Σύρου όπου στις 12.00 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ Γαϊδουρονήσι η Δίδυμη, με το υπερσύγχρονο και πολυτελές Τουριστικό Σκάφος Passenger MYKONOS RIVIERA με σημαία Greece ολικό μήκος του (LOA) 32 μέτρα και πλάτος είναι 6 μέτρα, χωρητικότητας 250 επιβατών το όποιο προσφέρει Ειδικά για τις Εορτές Σύρου ο Εξαίρετος Μυκονιάτης Επιχειρηματίας Φρατζέσκος Νάζος και οι Mukonos Travel Sea . Land. Air - Delos Travel - Shipping & Travel – Delos Tours – Mykonos Sea Bus smart n` easy.

Το Πλοίο MYKONOS RIVIERA θα πραγματοποιήσει Περίπλου Γύρω από τον Φάρο με αργή ταχύτητα ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν και να φωτογραφίζουν το ιστορικό αυτό ταξίδι, ενώ θα ακούγεται είδη πρωτότυπη ξενάγηση από τα μεγάφωνα του πλοίου σχετικά με την ιστορία του Λιμανιού της Σύρου, και στην συνέχεια η ιστορία και λεπτομέρειες από την ζωή των φαροφυλάκων την εργασία τους. Τις δυσκολίες της δουλείας και τις ηρωικές στιγμές αυτών την εποχή του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με επίκεντρο την αφήγηση του Ιδίου του εγγονού του τελευταίου φαροφύλακα του Φάρου όπως την θυμάται από τις διηγήσεις του παππού του. Κάτι που θα μείνει αξέχαστο στους συμμετέχοντες.

Στο Πλοίο θα παρευρίσκονται οι υψηλοί αξιωματούχοι Υπουργοί , Βουλευτές , εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Αντιδήμαρχος Χίου οι οποίοι θα έχουν ταξιδέψει για να παραβρεθούν ειδικά για τις ΝΕΣ καθώς επίσης αυτοπροσώπως ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φαρών Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Ζαφειρίου ο οποίος θα ταξιδέψει ειδικά για το αφιέρωμα των Ναυτικών Εορτών Σύρου στην Σύρο και στον Φάρο τιμώντας τον Συριανό Ιδρυτή της Υπηρεσίας Φαρών Στυλιανό Λυκούδη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης πολλοί επίσημοι καθώς και δημοσιογράφοι που θα αναμεταδίδουν το γεγονός με ρεπορτάζ στα μέσα τους.

 

Στην επιστροφή θα υπάρξει κέρασμα υπό τους ήχους παραδοσιακής θαλασσινής μουσικής.

Μετά την Άφιξη του Πλοίου στο λιμάνι της Σύρου και την αποβίβαση των επιβατών όλοι θα κατευθυνθούν στο μνημείο του Μνημείο Αγνώστου Ναύτη στο Λιμάνι Ερμούπολης στην Πλατάρια Αγνώστου Ναύτη όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση στεφάνου από τους Επίσημους, τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ΤΟΥΣ Δήμαρχους Χίου και Αλεξανδρούπολης και την Οργανωτικής Επιτροπή της ΝΕΣ προς τιμήν των χαμένων Ναυτικών στο μνημείο κάτι το όποιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά δίνοντας την άξια και την δημοσιότητα που για χρόνια ηταν ξεχασμένη» μαζί με το μοναδικό αυτό μυθικής αξίας μνημείο.

Στο παρασκήνιο της επίσκεψης του o Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων θα πραγματοποιήσει προκαθορισμένες συναντήσεις με τους αρμόδιους του Δήμου για να συζητήσει το θέμα της ουσιαστικής ανάπλασης και αναπαλαίωσης του Φάρου πλέον ως σημαντικό μνημείο του Ελληνικού Έθνους.

Βράδυ 21.00 

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων. Περιοχή Μαρίνας Λαζαρέτων. Ψαράδικη Βραδιά

Την βραδιά αυτή θα γίνει και τυπικά η Έναρξη των Ναυτικών Εορτών Σύρου και η ανακοίνωση της Επαναθέσπισής τους 

Πριν το ξεκίνημα της διασκέδασης θα πραγματοποιηθεί Απόδοση τιμητικής διάκρισης από την Οργανωτική Επιτροπή των Ναυτικών Εορτών σε Υπερήλικα Ηρωικό Ναυτικό,  ο οποίος θα παραλάβει προσωπικά την τιμητική διάκριση και θα θυμηθεί συγκινητικές στιγμές από την ζωή και… τα ναυάγια του. Θα μιλήσει ο ιδιος ενθυμούμενος τις συνθήκες που αντιμετώπισε  και πώς  κατάφερε να επιβιώσει καθώς και μέλη της οικογένειάς του που θα θυμηθούν τι τραγικές - πλήν όμως  ηρωικές για την Ελληνική Ναυτική  Οικογένειά του  - στιγμές.

Αμέσως μετά θα τιμηθεί  ο κύριος Νικήτας Ψυχάλης, της παλιάς ιστορικής οικογένειας των Συριανών Καραβομαραγκών  Τζώρτζη ,  ο οποίος θα παραβρίσκεται στις Ναυτικές Εορτές Σύρου ως  επίσημος Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς( ΣΒΑΠ ) Μια Έκπληξη αμέσως μετά προερχόμενη από την Αλεξανδρούπολη. Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης διαθέτοντας ένα επίσης εμβληματικό και ιστορικό Φάρο  θα έχει μερικές πολύ όμορφες εκπλήξεις να προσφέρει στις Ναυτικές Εορτές Σύρου.

Ενδιάμεσα όλων αυτών θα υπάρχουν ευχάριστα διαλείμματα παραδοσιακής μουσικής με θαλασσινά θέματα.

Το σύντομο πλην όμως πολύ όμορφο και συγκινητικό μέρος θα κλείσει με μια σύντομη  ιστορική αναφορά υπό μορφή βιντεο στην Ιστορία των ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ  καθώς και στα δυο σημαντικά Ιστορικά Ναυτικά  Γεγονότα , που έχουν σημαδέψει την Ιστορία της Σύρου.: Στην  Ναυμαχία του Πλοίου ‘’ Ενωσις ‘’με τον Τουρκικό  Στόλο έξω από το Λιμάνι της Ερμούπολης και στην Βύθιση του Ναυτικού Νοσοκομειακού Πλοίου ‘’ Μακεδονία ‘’ μέσα στο Λιμάνι της Ερμούπολης. 

Θα  ακολουθήσει Βραδινή Διασκέδαση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορούς και Θαλασσινές λιχουδιές μαγειρεμένες από την δημιουργική κουζίνα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων.

Θα παραστούν : Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης , του  Ιερού Κλήρου, Εκπρόσωποι Αξιωματικοί του  Πολεμικού Ναυτικού, της  Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού , Ο Διοικητής της Υπηρεσίας  Φάρων ,Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Ζαφειρίου , Αξιωματικοί Των Σωμάτων Ασφαλείας , Δημοσιογράφοι του Τοπικού ,  Ελληνικού και Διεθνούς  Τύπου  και πλήθος κόσμου. 

Show Βεγγαλικών και Πυροτεχνημάτων.

Θα ακολουθησει παραδοσιακή μουσική, Χορός  Θαλασσινοί μεζέδες μέχρι πρωίας.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022: 

Πρωί 11.00 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Μια ακόμα πρωτοποριακή δράση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα αυτή , όπου θα ανοίξει τις πύλες της η Ακαδημία Πλοιάρχων  του Εμπορικού Ναυτικού στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σχετικά με την  Ιστορία  του Κτηρίου , αλλά και μια πρωτότυπη ενημέρωση για το Επάγγελμα  του Πλοιάρχου. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν και να συμμετάσχουν  σε μια παρουσίαση του υπερσύγχρονου Εξομοιωτή Γέφυρας που υπάρχει στην σχολή της ΑΕΝ Σύρου.

Βράδυ 21 .00 

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων. Θέατρο Ευανθίας Καιρη.

Ομιλία με θέμα την Προτομή Του Κανάρη στο Λιμάνι της Σύρου και το Μνημείο Του Αγνώστου Ναύτου Στο Λιμάνι της Ερμούπολης.  Διάρκεια 40 λεπτά, με παρουσίαση διαφανειών.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022: 

Βιωματική πρωτότυπη ξενάγηση στην ζωή, στην εργασία και στα «μυστικά» του παραδοσιακού επαγγέλματος και αναφορά στους καραβομαραγκούς της Σύρου , στο Καρνάγιο του  Μαυρίκου από αυθεντικούς εργάτες και καραβομαραγκούς που θα δείξουν στην πραγματικότητα πώς κατασκευάζεται ένα παραδοσιακό σκαρί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ  ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ 2022

Κάλεσμα για την επόμενη Χρονιά  από τους Διοργανωτές , προς τους Θεατές  ,  Συμμετέχοντες , Χορηγούς και Υποστηρικτές . Ραντεβού - Προαναγγελία  ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ 2023  της επόμενης χρονιάς , με θέματα μεταξύ άλλων : Επετειακές και Αφιερωματικές Εκδηλώσεις για την ‘’ Σφαγή της  Χίου το 1822 ‘’  , καταφυγή διασωθέντων Χιωτών στην Σύρο ( όπου δημιούργησαν την Ερμούπολη , την πρώτη ουσιαστικά Οικονομική και Εμπορική Πρωτεύουσα  της Ελεύθερης  Ελλάδος μας ) ,σύγχρονη  ανάπτυξη επαγγελματικών συνεργασιών Συριανών - Χιωτών.  ( ανταλλαγή προϊόντων , πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ ) σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου  …

…  και πλήθος άλλων εκδηλώσεων και δράσεων , οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο … 

       ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ

 ‘’ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ‘’ !!!  : 

Και πλέον ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ και γίνονται ξανά ΘΕΣΜΟΣ ! 

ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΜΑΣ  !!! 

( Από την Οργανωτική Επιτροπή και το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των ΝΕΣ  ) 

Π