Αθήνα 10 Μαΐου 2021

Προς την

Οικογένεια Θανάση Λαβίδα

Το Δ.Σ. του ΣΒΑΠ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Θανάση Λαβίδα για την απώλεια του προσφιλούς της προσώπου τονίζοντας και την απώλεια για την οικονομία στον τομέα της δράσης του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του

Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Δημήτρης Μαθιός

δημοσίευση

δελτίο τύπου Θανάσης Λαβίδας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΒΙΔΑΣ

Γεννημένος στην Αθήνα το 1948, ο Θανάσης Λαβίδας αναλαμβάνει το 1976 τη διοίκηση της οικογενειακής φαρμακευτικής επιχείρησης, που ιδρύθηκε το 1911. Αποφασίζει να μετατρέψει την εισαγωγική εταιρεία σε ένα πρότυπο επαγγελματικό περιβάλλον. Μετά από 46 χρόνια κάτω από τη διοίκησή του, η Lavipharm μεταμορφώνεται σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο έρευνας κι ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), που έχει σαν στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, και συγκεκριμένα των ελληνικών επιχειρήσεων, και τη διευκόλυνση της συνεισφοράς των Ελλήνων επιχειρηματιών στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας. ενώ συμμετείχε ενεργά στις ετήσιες συναντήσεις του World Economic Forum στο Νταβός. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Βιομηχανικών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή».

Διετέλεσε για 12 συνεχή έτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) επιφορτισμένος με τις Διεθνείς Σχέσεις. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Η.Π.Α. και μέλος Δ.Σ. σε διμερή επιχειρηματικά συμβούλια που στόχο έχουν να προάγουν την ελληνική επιχειρηματικότητα σε νέες αγορές. Όραμά του ήταν η εδραίωση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή ως μέλος της διευρυμένης Ευρώπης, ανταγωνιστική σε υπηρεσίες, ποιότητα, τεχνολογία. To 2011, η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, ως φόρο τιμής για τη συμβολή του στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των λαών και τη συνεργασία σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Ήταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ARIAD, εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα τη Βοστώνη, εισηγμένη στο Nasdaq της Νέας Υόρκης. Τέλος, ήταν Honorary 49er του Young Presidents Organisation (YPO), Intercontinental Chapter.

Είχε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στη φαρμακευτική χημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν επίσης κάτοχος Master και Bachelor of Science στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximillian του Μονάχου, καθώς και κάτοχος MBA από το Institut Supérieur du Marketing et du Management στο Παρίσι. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ήταν παντρεμένος με τη Βάνα Λαβίδα κι έχουν 4 παιδιά και 4 εγγόνια.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα τέχνης, αναλάμβανε την οικονομική υποστήριξη ενεργειών που προωθούν την πολιτισμική μας κληρονομιά ενώ συνέβαλε στο κοινωνικό γίγνεσθαι με τη συνεισφορά του. Μερικές από τις πρωτοβουλίες του αποτελούν η εκ βάθρων αναπαλαίωση του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Παιανίας, η ίδρυση βιβλιοθήκης στην Πάτμο, η προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, η συνδρομή του στο Νοσοκομείο Παίδων για τη δημιουργία μονάδας ατόμων με νευρομϋικές παθήσεις, η ίδρυση βιβλιοθήκης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, η κατασκευή αίθουσας σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Βορρέ κ.α..

Athanase LavidasDr. Lavidas 002

LOGO ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ