Να μην «καούν» και οι βιομηχανίες που καίνε φυσικό αέριο 12.9.2022

Αθήνα 12 Σεπτεμβρίου 2022

                                                                             

Να μην «καούν» και οι βιομηχανίες που καίνε φυσικό αέριο

«Κρίνουμε ως απολύτως ενθαρρυντικές, για την προσπάθεια παραπέρα ανάπτυξης, στη βάση και μιας νέας εκβιομηχάνισης της χώρας, τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις από την ενεργειακή κρίση, τις ανάγκες μας σε επενδύσεις, τις περισσότερες εξαγωγές και την συνδρομή του βιομηχανικού μας τομέα όπου, στη φάση αυτή, δοκιμάζεται λόγω και της έντονης ενεργειακής στροφής της βιομηχανικής παραγωγής προς το φυσικό αέριο, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στην πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ.

«Από το τελευταίο 3μηνο του 2021 οι βιομηχανίες μέσης τάσης πληρώνουν σε τετραπλάσια τιμή το ρεύμα σε σύγκριση και με το 2020 και σε πενταπλάσια το φυσικό αέριο, είπε ακόμη ο κ. Μαθιός, επιχειρηματολογώντας για το πρόβλημα των ενεργειακών τιμών και ειδικά του φυσικού αερίου και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων κατά 20% έως και 40%. Το δε υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνει η βιομηχανία ξεκίνησε με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα το 2021 και σήμερα το ξεπερνάει ανησυχητικά. Η δαπάνη αφορά βεβαίως όλες τις βιομηχανίες μέσης τάσης που διαπιστώνουν ότι το αυξημένο κόστος δεν μπορούν να το απορροφήσουν αλλά ούτε και να το μετακυλήσουν στην κατανάλωση, γιατί θα χαθούν σημαντικά μερίδια αγοράς, ιδίως στο εξωτερικό. Να αναμένουμε συνεπώς, στο επόμενο διάστημα, πολλές βιομηχανίες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές ή και να τα βγάλουν πέρα με αυτές τις συνθήκες στο λειτουργικό κόστος».

«Ζητάμε από τη κυβέρνηση και τον κ. πρωθυπουργό προσωπικά παρέμβαση για εξισορρόπηση όλων των επιπτώσεων καθώς η οποιαδήποτε μεταστροφή μας από το φυσικό αέριο, ως έκτακτη λύση, θα δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο όλο πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Μαθιός.

xxx