Η ασφυκτική κατάσταση της ρευστότητας μετατρέπεται σε πνιγμό των επιχειρήσεων από τον έκτακτο φόρο του 26% στις συναλλαγές με Κύπρο, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού. 20.3.2015

Η φιλοσοφία και η θεωρητική άποψη περί μέτρων δικαίου στην φορολογική πολιτική μετατρέπεται σε σεισμό για την οικονομία όταν εφαρμόζεται σε περιόδους έντονης κρίσης.

 

Θεωρούμε απαράδεκτη την έκτακτη φορολόγηση κατά 26% των συναλλαγών με Κύπρο, Βουλγαρία και Ιρλανδία σε μία περίοδο όπου όλοι οι δρόμοι για την ροή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις είναι κλειστοί και διαγράφεται διέξοδος.  Την στιγμή που η πολιτεία αδυνατεί να επιστρέψει ακόμη και τον ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ή να καταβάλλει άλλα οφειλόμενα και να διευκολύνει την ρευστότητα, η φορολόγηση 26% επί των συναλλαγών στις παραπάνω χώρες, έστω και ως παρακράτηση, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για οποιαδήποτε μορφή δράσης των επιχειρήσεων. Δημιουργείται σοβαρότατο κόστος ταμειακό και γραφειοκρατικό ενώ προκαλούνται κίνδυνοι περιπλοκών κατά την απόδειξη κάθε συναλλαγής προς τις χώρες αυτές». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημ. Μαθιός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει άμεσα την διάταξη για τον φόρο του 26% και να οργανώσει συνάντηση με τις παραγωγικές τάξεις για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ώστε να βρεθεί η λύση που θα εξυπηρετεί τον στόχο χωρίς τις σημερινές επιπτώσεις.

Σύνδεση Μελών