Η επόμενη μέρα στην οικονομία με ατμομηχανή και πάλι την βιομηχανία

Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με πρώτους τους κλάδους της παραγωγής είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μεταρρύθμισεων που επιβάλλονται. Τόσο στην λειτουργία της οικονομίας όσο και της κοινωνίας μέσα από την ανάλογη πολιτική.

Μπορεί μάλιστα να υποδηλώσει την παρουσία της παρά τις διαδοχικές κρίσεις με κορυφαίες αυτή της πανδημίας, την ενεργειακή που ήδη κορυφώνεται και τους φόβους στασιμοπληθωρισμού από τα έντονα ενεργειακά και πολιτικά φαινόμενα μεταβολών και ανατροπών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που παγώνει σχέδια και οραματισμού.   

Εμείς παραμένουμε στο αμετακίνητοι στο δόγμα ότι οι κρίσεις στην οικονομία δεν προκαλούν μόνο προβλήματα. Φέρνουν και ευκαιρίες.

Για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία της κρίσης είναι να μετατρέψουμε την, διαχρονικά, αποκλειστικά φοροεισπρακτική φορολογική μας πολιτική σε σταθερό αναπτυξιακό κίνητρο.

Δεν θα χρειαστεί άλλο εργαλείο, αν εφαρμοστεί σωστά και μακροπρόθεσμα και με την επιβαλλόμενη διαχείριση το τελευταίο ΕΣΠΑ των 20 δις. και τα 37 δις που αναλογούν  στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Εάν το 2022 χαθεί, ως χρόνος για την οικονομία, με πιθανή κακοδιαχείριση των άμεσων 32 δις και των 22 δις του ΕΣΠΑ, με ότι έχει απομείνει από το ίδιο πρόγραμμα, να ξεχάσουμε όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και την ανάκαμψης.

-Ο μετασχηματισμός της οικονομίας απαιτεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όχι μόνο στην φετινή χρονιά της ύφεσης και στον ορίζοντα της όποιας πορείας ή πιθανής ανάπτυξης αλλά για την επόμενη 5ετία.

-Ορίζοντες στην οικονομία, εντός των οποίων τα όρια επιχειρηματικής παρουσίας του κράτους σε στρατηγικούς τομείς θα είναι αποσαφηνισμένα. Με τρόπο που να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας Αυτά απαιτεί η πραγματική οικονομία του τόπου, στις συνθήκες της επόμενης μέρας από τη κακή σημερινή οικονομική συγκυρία.

-Ορίζοντες σταθερότητας και κανόνων για μακροπρόθεσμες δράσεις στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στην καινοτομία και τις απαιτήσεις της τεχνολογίας.

-Ορίζοντες όμως για μια 5ετία χωρίς μεταβολές παρεμβάσεις και παρεμβολές της πολιτικής στην οικονομία με απαράδεκτα ιδεολογήματα . Ιδεολογήματα που ανατρέπουν για να ανατρέψουν ώστε να δικαιολογείται η κάθε πολιτική αλλαγή.

LOGO ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σύνδεση Μελών